7,4 823 tys. ocen
7,4 10 1 823400
6,8 70 krytyków
powrót do forum filmu Avatar

Oglądałem w kinie w 3D z bratem i obaj zostaliśmy przez ten film pochłonięci. Piękny film. Wspaniała historia. A cała animacja komputerowa miażdży łeb :) w ogóle nie oglądało się tego jak animacji. Tylko jak prawdziwy film. Taką poprzeczkę dał Avatar (żeby widzieć film, a nie nędzną animację). Dałem 9 na 10, ale zastanawiam się nad 10. Obejrzę drugi raz w domu i wtedy zobaczymy. Naprawdę film jest rewelacyjny. Efekty specjalne są na bardzo wysokim poziomie. Spodobała mi się końcówka i w ogóle cała fabuła. Film przetrwa szmat czasu, bo jest to krok milowy dla kina i przemysłu filmowego.

ocenił(a) film na 8
medykydem

,,...w ogóle nie oglądało się tego jak animacji. "

O to właśnie chodzi w tej rewolucji, której wielu nie dostrzega. Najlepiej zwrócić uwagę, gdy avatarzy lądują helikopterem po raz piuerwszy w dżungli - trawa, która faluje pod wpływem wirników, to... też robota komputera, tak jak i reszta ,,zielska".
Wiele osób nawet na to nie zwraca uwagi i wciąż się pyta: gdzie te efekty? gdzie ta rewolucja? Są na każdym kroku, tylko tak je dopieszczono, że nawet nie wygląda to sztucznie.

Norm

Zgadzam się z Wami w 100 procentach. Ja akurat to wszystko zauważałem (tą trawę ruszającą się pod helikopterem też). Albo woda - była tak realistyczna i jej fizyka była genialna. Dokładnie o to chodzi - pisałem powyżej, że to się ogląda jak film, a nie jak animację. Wszystko jest niezwykle żywe oraz chodzi bardzo płynnie. Co jest najlepsze to oni nie bali się naprawdę ciężkich wyzwań. Na przykład szybkie ujęcia, ruchy postaci, niezwykle sugestywne ukazanie uczuć postaci. Genialne. Parę minut temu zmieniłem ocenę. Dostaje 10/10 i jest to ocena ostateczna. Ten film to istne arcydzieło.

medykydem

Dobrze zrobiłeś :)

medykydem

Te efekty specjalne drzemią we wszystkim co się rusza i stoi w filmie. Cała roślinmość, zwierzyna, tubylcy byli z niezwykłą precyzją wygenerowani komputerowo.