Na allegro można już kupić "Oszukać przeznaczenie 4 3D" - jednak jakie to jest 3D? Chodzi o tę starą technologię, czy nową?
W jakiej wersji będzie sprzedawany Avatar w 3D i z jakimi okularami? Wie ktoś?
Może pytanie wyda się głupie :) ale nie znam się na tym - wolę uniknąć rozczarowania i nie poddać się chwytom marketingowym :)
co do Avatara to aby obejrzeć go w 3D trzeba posiadać specjalny telewizor i
specjalne okulary, ponieważ jest digital 3D (takie jak w multikinach itp.).
Avatar nie zostanie wydanym w starym 3D, które było tylko zwykłym
złudzeniem optycznym.
Oszukać przeznaczenie jest najprawdopodobniej w technice anaglifowej. Coś takiego: http://www.fotopolis.pl/obrazki/rolleianaglif.jpg
Avatar ma mieć takie samo 3D jak w kinie, tylko do tego trzeba specjalnego TV. Koszty pierwszych na rynku mają być od 2000 dolarów w górę, czyli jak LCD z wyższej półki i mają pojawić się w wakacje.
Aha :) Czyli w przypadku innych filmów wydawanych w 3D, takich jak FD4 nie ma co liczyć na napis "uwaga stare 3D" aby ludzie się nie nabrali podążając za modą 3D z kin? :D
To było do przewidzenia :)
Na Avatara czekam (byłem już w kinie) - mam nadzieję, że cały sprzęt drogo nie wyjdzie i będzie mnie stać (jak nie, to przynajmniej w bliskiej przyszłości hehe):)
Istnieje mozliwosc ogladania 3d stereo za posrednictwem telewizorow 3d ready, dostepnych na rynku od paru lat (z portem do podlaczenia okularow migawkowych na podczerwien), za pośrednictwem migawkowych systemów komputerowych (Nvidia wprowadziła takie rozwiązanie), okularów lcd dodawanych również od wielu lat jako opcja do niektorych kart graficznych, natomiast najtaniej metodą krzyżową lub równoległą wymagającą jedynie opanowania tej techniki patrzenia na dwa zestawione obok siebie obrazy. Metoda anaglifowa moze byc uznana obecnie jedynie za niezwykle prowizoryczną. Wszystko bazuje na filmowym materiale 3d zlozonych z dwoch obrazow, ktory musi zostac po prostu wypuszczony na rynek w jakiejkolwiek postaci.