7,4 823 tys. ocen
7,4 10 1 823400
6,8 70 krytyków
powrót do forum filmu Avatar

Na samym początku chcę nadmienić, że jestem fanką filmu i moje słowa nie są krytyczne w żadną stronę.

Na Avatar poszłam do kina z czystego przypadku- nie czytałam recenzji, nie widziałam trailera. Jednakowoż tuż po seansie pierwsze co zrobiłam to zarezerwowałam bilet na kolejny. W sumie do kina poszłam 3x.

Nie będę komentować tutaj poziomu gry aktorskiej czy fabuły bo wg mnie jest to kwestia gustu, jednak efekty, Pandora, urzekły mnie w taki sposób, że dosłownie zaniemówiłam. Przez 2 tygodnie po ostatnim seansie siedziałam otępiała w domu, wtydząc się bycia ofiarą cywilizacji i bałam się odsłonić żaluzje.

Do tej pory szczerze wierzyłam w piękno świata i dobro ludzi, jednak fikcyjna Pandora i jej jeszcze bardziej fikcyjni mieszkańcy wywołali we mnie niesamowite refleksje. Jakiekolwiek resztki natury i (w ilu % szczere?) altruistyczne pobudki przestały na mnie działać. Poczułam się trochę jakbym trafiła na wysypisko śmieci. Zaczęły mnie gnębić pytania czy rzeczywiście świat jest jeszcze piękny?
O co mi chodzi:
Zastanawiam się czy Cameron tworząc Avatara chciał w widzach obudzić Samarytaninów i wywołać potrzebę reanimacji tego co tu zostało, czy może chciał tylko pokazać, w jakiej krainie nigdy nie będzie nam dane żyć, i że tworząc wieki temu pieniądz i wszelkie "dobro" materialne zaprzepaściliśmy szanse na jakiekolwiek wartości moralne?

Co sądzicie?

ocenił(a) film na 6
bienemajaw

Sądzę że powinnaś zobaczyć film który na mnie wywarł podobne wrażenie (acz
nie tak spotęgowane, bo już wcześniej co nieco o ludziach
wiedziałem)mianowicie Big Bang i Gwiezdny Pył Kondriatuka.
Ten pierwszy znajdziesz n YT.

ocenił(a) film na 10
Victor_Fw

Oglądanie filmów na YouTube jest złe.

ocenił(a) film na 6
Nezumi

Też tak uważam, ale tego filmu nigdzie indziej nie dostaniesz.

To jak kradzież ze śmietnika - czegoś porzuconego i zostawionego.

ocenił(a) film na 6
Victor_Fw

Błąd - poleciłem ci dwa świetne filmy, a nie zajrzałem na twój profil -
skoro oceniasz Zmierzch wyżej niż np. Leona Zawodowca czy Skazanego to nie
oglądaj tych filmów.

ocenił(a) film na 8
Victor_Fw

przyznaję - Leon mi się nie podobał
co do zmierzchu - dzięki za uświadomienie, bo nawet o tym nie wiedziałam

ocenił(a) film na 8
bienemajaw

Cameron to geniusz. Powinien sie zająć psychologą i marketingiem a nie kręceniem filmów:P
"Zastanawiam się czy Cameron tworząc Avatara chciał/.../"
Chciał zarobić wykorzystując ludzką głupotę. Teraz pewnie cwaniaczek siedzi i sie smieje z ludzi ktorzy sie tym tak jarają, chca zamieszkac w buszu i byc niebiescy, zabijają sie bo nie są zacofanymi na'vi:P
W sumie ja sie smieje razem z nim.

ocenił(a) film na 10
Shinichi

Gówno wiesz czy się śmieje czy nie. A pokaż mi człowieka, który chce zamieszkać w buszu i być niebieski? Jak narazie to Ty jesteś w tym temacie zielony. Jak nie wiesz to się nie wypowiadaj, bo jak narazie jedyne co śmieszne to Twoje głębokie przemyślenia. Za dużo naoglądałeś się filmów w stylu House'a i uważasz, że wszyscy kłamią, a na świecie nie istnieje coś takiego jak bezinteresowność czy szczerość.

Victor, na miłość boską! Powiedz mi, czy jesteś w stanie powstrzymać się od napisania tego jak bardzo film jest do dupy w choćby jednym temacie na tym forum? Czy nie dasz rady? Bo widzę, że udzielasz się bardziej niż fani Avatara, a jak dla mnie to coś nie tak.

Leon Zawodowiec to zupełnie inna sprawa, aczkolwiek pokazuje nasz świat zupełnie jak Avatar. Jako okrutny, bezlitosny i okropny. A wydawać by się mogło, że osoba taka jak Ty powinna zrozumieć przesłanie z Avatara. No proszę, zaskoczenie. Dlatego zrób światu przysługę i przestań zjeżdżać ten film z góry na dół. Nie podoba się, dobra. Koniec kwestii. Nie musisz obwieszczać tego całemu światu.

ocenił(a) film na 6
miss_understood_

House to nie pierwszy cynik tego świata, a to że on (strasznie się
stoczył po pierwszym sezonie, a po drugim to już całkiem) kojarzy ci się
z takim podejściem to raczej źle to o tobie świadczy.

"Powiedz mi, czy jesteś w stanie powstrzymać się od napisania tego jak
bardzo film jest do dupy w choćby jednym temacie na tym forum? Czy nie
dasz rady?"
Powiem ci - daję radę, na ponad 3000 tematów wypowiedziałem się w... 50?

"A wydawać by się mogło, że osoba taka jak Ty powinna zrozumieć
przesłanie z Avatara. "
Ludzie opamiętajcie się! To przesłanie jest na poziomie bajek disneya -
Atlantydy, Tarzana i Pocahontas! Co tu jest nie do zrozumienia? T_T

"Nie podoba się, dobra. Koniec kwestii. Nie musisz obwieszczać tego
całemu światu."
Nie muszę ale mogę - swoją drogą to samo można powiedzieć, do tych co
obwieszczają że im się film podoba.

Próbowałaś chociaż obejrzeć Big Bang? Bo nie pytam czy obejrzałaś,
zapewne nie będziesz wstanie znieść tego filmu.

ocenił(a) film na 10
Victor_Fw

A mógłbyś nie traktować mnie z góry tylko dlatego, że zdaje Ci się, że masz rację?
Wypowiedziałeś się w 50? Dobra, w 50 ostatnich i to bardzo aktywnie. Tak, że na widok Twojego nicku mam ochotę zamknąć okienko.
Tak, może i na poziomie bajek Disneya. Masz coś do nich? Może masz uraz z dzieciństwa? Avatar jest skierowany do widzów od 12 lat, a także do ludzi, którzy w wieku 30 lat wciąż mają po 15. Dlatego właśnie zyskał popularność, bo jest kierowany do róznych ludzi. I być może uda mu się nie skończyć jak Big Bang, na wysypisku najlepszych filmów z przesłaniem, które są tak ciężkie, że trzeba być w odpowiednim nastroju żeby zdecydować się go obejżeć.

A tak z innej beczki... jakim prawem oceniasz czy będę w stanie obejżeć jakiś film czy nie? Czy wydaje Ci się, że wiesz już o mnie wszystko, bo widujesz na forum moje wypowiedzi od kilku godzin?

ocenił(a) film na 6
miss_understood_

Nie widuję ludzi podobnych do ciebie na forum od kilku lat, nie kilku
godzin.

Nie mam się za znawcę w tej dziedzinie, ale spójrz na to jak na psychologa.
Patrz na ciebie, widzi sposób w jaki trzymasz ręce - bronisz się. Skąd to
wie? Nie dlatego że cie zna, a inni robiący tak przesyłali sygnał że czują
się zagrożeni. (cienki przykład, ale jednak)

"Dlatego właśnie zyskał popularność, bo jest kierowany do róznych ludzi. I
być może uda mu się nie skończyć jak Big Bang, na wysypisku najlepszych
filmów z przesłaniem, które są tak ciężkie, że trzeba być w odpowiednim
nastroju żeby zdecydować się go obejżeć. "
E, Big Bang nie został doceniony, a i dla mnie tylko 8/10. Muszę iść
zaniżyć ocenę, bo poprzednio dałem 9/10 zaraz po obejrzeniu.

ocenił(a) film na 6
Victor_Fw

Kurde i znów postąpiłem pochopnie - zostaję przy 9/10. Sry.

ocenił(a) film na 10
Victor_Fw

Otóż to, podobnych do mnie jest wielu ludzi. Na podstawie tego co wiesz o tych ludziach nie powinieneś mnie oceniać. Dlaczego miałabym patrzeć na Ciebie jak na psychologa?

ocenił(a) film na 6
miss_understood_

No i już rozumiem dlaczego ci się Avatar podobał.

Kolejne potwierdzenie mojej tezy idź wpisz się na listę.

ocenił(a) film na 6
Victor_Fw

"Próbowałaś chociaż obejrzeć Big Bang? Bo nie pytam czy obejrzałaś,
zapewne nie będziesz wstanie znieść tego filmu. "
Mój błąd myślałem że gadam z założycielką tematu.