7,4 823 tys. ocen
7,4 10 1 822709
6,8 70 krytyków
powrót do forum filmu Avatar

Ma ktoś jakieś informację czy Avatar będzie w Polsce wyświetlany w sieci kin IMAX? Dobrze by było gdyby Polska nie zaliczyła takiego blamażu jak w wypadku Transformers 2, który to nie był wyświetlany w żadnym IMAXie.

ocenił(a) film na 10
Matt_888

Z informacji jakie dostalem od IMAX Polska w połowie czerwca wynikało, że Avatar bedzie we wszystkich (5) kinach IMAX w Polsce. Gdy bedzie blisko premiery bede jeszcze weryfikował to info oczywiście.

_morfeo_

To świetnie, ja właśnie też równo z napisaniem tego tematu napisałem do nich maila :) Więc powinniśmy mieć teraz nowe info, mam nadzieje, że od czerwca się nic nie zmieniło :)

ocenił(a) film na 10
Matt_888

cyfrowy imax jak na razie będzie tylko jeden, w Łodzi... a to podobno całkiem nowy rodzaj tech 3d, bez tych śmiesznych niebiesko czerwonych okularków od których boli głowa

ocenił(a) film na 6
blackpitero

weź lepiej poczytaj jakie techniki 3D stosuje się w kinach, kolorowych okularów używało się dwie dekady temu

blackpitero

Niestety, z tego co czytałem cyfrowy IMAX to straszne dziadostwo - rozdzielczość z kina zwykłego wsadzona na ekranu IMAXU...
Podobno lepiej iść do cyfrowego Multikina czy Cinema-city niż do IMAX Digital.

Co innego zwyły, stary IMAX - jego nic nie pobiło.

Tak twierdzi specjalista od 3D, autor bloga marketsaw.blogspot.com - wręcz fanatyk i ma wszelkie zagadanienia 3D w małym paluszku.
Wg niego kino 3D prezentuje się w takiej kolejności:

1. IMAX
2. Najnwoszy RealD (chyba tylko w stanach)
3. zwykły RealD, Dolby 3d Digital itp. (Cinema-city i inne)
4. IMAX cyfrowy

Niestety, nie zawsze nowsza technologia = lepsza. Dystrybucja cyfrowa jest tańsza i łatwiejsza (teoretycznie, bo na razie jest problematyczna, bo to nowość), więc chyba za niedługo wszystkie IMAXY będą cyfrowe.

Kazioo

My się nie mamy czym przejmować, mamy w Polsce same zwykle IMAXy i jeden cyfrowy w budowie :)

A ja liczę, że jutro otrzymam wiadomość od Orange IMAX Kraków Plaza :D

ocenił(a) film na 9
Matt_888

Mam pytanie, idąc do Imax'a (Poznań) miałem nadzieje, że film zostanie wyświetlony na całym, wielkim ekranie, a tym czasem czułem się jakbym oglądał film w normalnym kinie lub nawet gorzej, ponieważ denerwowały puste pola dookoła filmu, tutaj obrazek jak to mniej więcej wyglądało, http://img686.imageshack.us/img686/9968/ekranimax2.jpg może nawet mniejszą powierzchnię ekranu film zajmował. Czy to normalne ? Jechałem ponad 150km specjalnie, żeby jak już to napisałem obejrzeć film na wielkim Imax'owym ekranie, zarezerwowałem miejsce w 7 rzędzie na środku, żeby ogarnąć wszystko wzrokiem, ale nie było czego ogarniać, a teraz zamiast rozmyślać o filmie czuję się wydymany ;