Ja stawiam na 12!
Stephen Lang i Zoe Saldana tez zasłużyli ale nie dostaną.
Więc tak...jak dla mnie to:
najlepszy film, rezyseria, muzyka, piosenka, efekty specjalne, zdjecia, charakteryzacja, kostiumy, scenografia, montaz, dzwiek, montaz dzwieku.
Tyle...wychodzi mi 12 rowniez;):P
Może być tez tak ,że Avatar wygra galę. Dwaj główni faworyci Up in the Air i The Hurt Locker mogą się znudzić. Wtedy wkroczy Avatar. Jest jeszcze Inglorious Basterds ale raczej szans nie ma.
Specem nie jestem, ale tak po pobieżnym zastanowieniu to:
Efekty specjalne, zdjęcia, montaż, scenografia i może dźwięk.
Kostiumy - oO ... czyli teraz za niebieskie kaftany z diodami, czy co to tam jest, należy się Oscar? Olkej, nie wnikam.
Najlepszy film? Hmm... możliwe, bo ostatnio panuje tendencja na salonach, by nagradzać "za chęci"... fail.
pewnie będzie koło tego co piszecie niestety...ja obstawiam z nadzieją (płonną prawdopodobnie) na 7.
kostiumy moze rzeczywiscie na wyrost..ale oczywiscie kolego nie mialem tutaj na mysli "kosmitow", a reszte obsady.....mysle ze avatar dostanie wlasnie ponad 10 nominacji zeby pozniej na gali ustapic miejsca The hurt locker...taka jest moja opinia w kazdym razie;)
Pozdrawiam.
i bardzo prawdopodobne, że na tyle nominacji ile otrzyma(wydaje się, że od 6 w górę) skończy tak jak "benjamin button", "pan i władca na krańcu świata", czy największy przegrany film ostatnich lat - "gangi nowego jorku", które na 10 nominacji nie otrzymały ani jednej statuetki...chociaż z drugiej strony to Cameron i akdemia może pójść śladami tego, co było w 1998, kiedy Titanic bijąc rekordy finansowe otrzymał 11 oscarów :] jak będzie okaże się za niedługo ...
prawdopodobnie skonczy jak titanic, ale czy Oscar za najlepszy film ? to ze jest kolorowy, naszpikowany efektami nie czyni go najlepszym...
To inna sytuacja. Jak film mógłby dostać prędzej Oscara za efekty specjalne? Avatar w tej dziedzinie to pewniak.
W tym jeszcze słabszym roku jeśli chodzi o poziom filmów obstawiam kilkanaście nominacji dla Avatara. Z roku na rok wciąż poprzeczka spada i wydaje mi się, że Avatar dzięki swojej machinie marketingowej ma szanse na Oscara za reżyserię, a w skrajnym przypadku nawet za najlepszy film. Spójrzmy na przeciętnego Titanica, który dostał Oscara za najlepszy film, pokonując filmy, które moim skromnym zdaniem były od niego lepsze, czyli Zagubiona autostrada, Buntownik z wyboru, Tajemnice z Los Angeles, Gra, 7 lat w Tybecie czy Gattaca. Oczywiście Titanic masakrował wszystkie te filmy w boxoffice, co z pewnością wpłynęło na wybór jury.
Gangi Nowego Jorku były bardzo średnie. Dzięki wielkiej kampani film Scorsese zabrał nominacje w najważniejszych kategoriach wspaniałej Drodze do Zatracenia.
I nie porównujcie Avatara do Benjamina. Film Finchera był strasznie przereklamowany. Avatar nie jest.
Porównam za jakiś czas Benjamina do Avatara jak obejrzę ten drugi. Należy też pamiętać że Oscara zgarnął jeszcze bardziej przereklamowany Slumdog. W tamtym roku Oscarowym mieliśmy kilka perełek, a w tym jak do tej pory jest nędza. Jest niby zaskakująco dobry niskobudżetowy Dystrykt 9, są całkiem udane Bękarty Wojny, przyjemna komedia romantyczna 500 dni miłości ale dalej to całe pasmo porażek tj. Wrogowie Publiczni czy Solista. Hurt Locker, Crazy Heart, czy Up in the Air jeszcze nie weszły do kin, jednak nie słychać o nich zbyt wiele, choć wciąż są wśród faworytów w wyścigu po statuetki. Za kilka dni poznamy wyniki Złotych Globów i to nam trochę rozjaśni sytuację.
Avatar nie jest przereklamowany? Mądrego po szkołach to i dobrze posłuchać... mmm
Nagi Wojownik: Nie jest. Spójrz na średnia ocen, wynik kasowy i recenzje. Film jest uwielbiany. Wyjątki takie jak ty są normalna rzeczą w przyrodzie i potwierdzają tylko sukces filmu.
Zdejmij te klapki z oczu majster boś za bardzo zaślepiony jesteś. Rozumiem film może się podobać, ale to co ludzie wyprawiają to fascynacja jakaś i wcale bym się nie zdziwił jak pewnego dnia zobaczę Całego Niebieskiego Smerfa na ulicy...
średnia ocena spadnie, trzeba tylko poczekać, aż szum i cały chaos minie. Wynik kasowy też nie znaczy o tym, że film jest arcydziełem - przykład Titanic. Jestem prawie pewien, że za kilkanaście lat ludzie będą podchodzili do Avatar, właśnie tak jak teraz dużo podchodzi właśnie do Titanica...w 1998 roku 11 oscarów, 1,8 mld zarobku a teraz na takim imdb z notą 7,3 nie ma go nawet w top250 :] a Avatar oprócz strony wizualnej nic sobą nie prezentuje. Takie "Gangi", może nie wypał, ale miały genialną rolę Day Lewisa. Avatar nawet tym się nie broni. Śmieszne są opinie o tym, że nominację powinien dostać Lang i Saldana...on zagrał typową rolę tępego mięśniaka, jakich teraz w filmach pełno. Bardem w "No country for old men", albo Ledger w "Mrocznym Rycerzu", to są role warte nagród i nominacji. Zresztą porównywanie tego co zrobił Waltz w Bękartach czy Harrelson w "The Messenger do roli Langa jest całkiem nie na miejscu...a Saldana za co? za parskanie, warczenie, dziwnie sztuczny płaczo-krzyk i prawdopodobnie najbardziej znaną kwestię filmu - You should not be here? Gdyby Avatar trafił na rok z mocniejszą konkurencją, oprócz nagrody za efekty nie zdziałał by nic...ale, że ten rok jest rzeczywiście wyjątkowo kiepski to możliwe, że zgarnie coś tych nagród. Chociaż niespodzianki, nawet w tych technicznych kategoriach też się zdarzają i np. Transformers, przegrał nagrodę za efekty z Złotym Kompasem...chociaż przez większość był uważany za pewniaka w tej kategorii...
"a Saldana za co? za parskanie, warczenie, dziwnie sztuczny płaczo-krzyk i prawdopodobnie najbardziej znaną kwestię filmu - You should not be here?"
za to kolego, ze dala tej trzy-metrowej niebieskiej poczwarze z ogonem cos o czym dzisiaj faceci moga tylko pomarzyc...pzdr
hehehe a to się uśmiałem :] nie wiem jak Ty, kolego...ale ja jakoś w obych, niebieskich stworzeniach raczej nie gustuje :] a sam fakt, że komuś może się taka niebieska 3-metrowa poczwara podobać, uważam za mocno zastanawiający :] pzdr
Avatar zawdzięcza swój sukces dzięki wspaniałym wizualnym efektom, pięknej wzruszającej opowieści i postaci Neytiri - czyste piękno.
muzyka, piosenka, efekty specjalne, zdjecia, charakteryzacja, kostiumy, scenografia, montaz, dzwiek, montaz dzwieku
to pewne statuetki dla Avatara
O najlepszy film będzie bił się z Hurt Lockerem, a Cameron z Tarantino za najlepszą reżyserię
Pozdrawaim
jak na moje oko to avatar ma szanse tylko w kategoriach "technicznych".
muzyka - nie dostanie oscara, bo muzyka jest sztampowa, nie do zapamiętania. ładna, ale nic odkrywczego. nominacja będzie, ale na oscara nie ma co liczyć.
zdjęcia - nie ma szans. chociaż by ze względu na specyfikę filmu, który w większość został "nakręcony" przez komputer. hurt locker ma świetne zdjęcia.
kostiumy - jakie znowu kostiumy? w tej kategorii szans nie ma, bo i kostiumów brak.
scenografia - to samo co z kostiumami. film jest oparty na efektach i dawanie oscara avatarowi w tej kategorii, to jak dawanie shrekowi za charakteryzację.
montaż - nie wydaje mi się, ale szanse są już większe.
reżyseria - nominacja będzie, ale cameron już dostał statuetkę. myślę, że drugi raz akademia już mu nie da. moim zdaniem reżyserka hurt locker otrzyma nagrodę. choćby ze względu na płeć.
najlepszy film - jest taki kiepski rok filmowy, że nominacja może będzie. ale akademia raczej nie daje oskarów za same efekty.
we wszystkich inny istotnych kategoriach (scenariusz i obsada) avatar nie dostanie nawet nominacji. bo i za co?
realne szanse ma natomiast na oscary w tych dziedzinach:
piosenka - bo tutaj wielu ciekawych kandydatów jak co roku nie ma
efekty specjalne - właściwie pewnik, bo i ładne, i rewolucyjne
dźwięk - możliwe
montaż dźwięku - również, aczkolwiek to już naprawdę mało istotny szczegół.
film jest ładny, warto go obejrzeć. ale oprócz wyglądu, nie oferuje widzowi nic, czego byśmy wcześniej nie widzieli. za bardzo klasyczna historia w stosunku do efektów specjalnych. a szkoda. bo jak pokazał cameron, można napisać ciekawszy scenariusz, jednocześnie pokazując fajerwerki (vide titanic, aliens, terminator).
Ninja Wojownik: Nie popisuj sie tak i przejrzyj na oczy
http://www.moviecitynews.com/awards/2010/gurus/gurus_100107.html
Do tego nominacje do Złotych Globów, Nominacje z gildii producentów i reżyserów.
Porównywanie Avatara do Smurfów jest żenujące. Nie masz argumentów to sie nie odzywaj.
http://www.filmweb.pl/Wyścig+po+Oscary+Bigelow+i+Tarantino+najlepsi+w+internecie ,News,id=57216
a tu znowu widać w jakich kategoriach Avatar na razie wygrywa :] raczej go w tych ważniejszych nie nagradzają. Wystarczy też poczytać, recenzje krytków na rottentomatoes. Fakt, że jest 82% pozytywnych, ale co z tego jak większość z nich wypowiada się entuzjastycznie o efektach, wypominając brak dobrej fabuły :] nie wspominając już o kreacjach aktorskich...
Każdy ma prawo w tym temacie wyrazić własne zdanie. A moje jest takie:
muzyka - mam soundtracka i jestem zachwycony, ma on w ogóle jakiś konkurentów do tego oscara?
zdjęcia - hmmm... sam nie wiem, może...
kostiumy - zależy jak zdefiniować kostiumy, może uznają skórki na'vi... wątpliwe.
scenografia - tu niestety chyba tylko i wyłącznie efekty. całość była kręcona w 1 pomieszczeniu, bez żadnej scenografi
montaż - bardzo dobry montaż, faworyt
reżyseria - konkurencja? Tarantino? Tarantino trafia tylko do pewnej grupy ludzi, mi się jego filmy nie podobają. Cameron faworytem.
najlepszy film - oscar! mój ulubiony film ogółem, a tego roku to na 100%!
scenariusz-niestety, chyba ciut za prosty i schematyczny, choć posiada swój urok
obsada- obsada dobra, w roli głównej nieznany aktor, który wypadł dobrze, zobaczymy
piosenka- tak
efekty specjalne - jeżeli nie dostanie, to oscary staną się tak wiarygodne, jak pokojowe nagrody Nobla
dźwięk - jest dobrze
montaż dźwięku - jest jeszcze lepiej, kawał dobrej roboty
stawiam aż na 9, bardziej realnie, to 7
coś wyszło nie tak...
charakteryzacja... oscar - zamiast kostiumów?
stawiam na najlepszego aktora drugoplanowego: Giovanni Ribisi
Hmm co do scenografii...
http://www.filmweb.pl/Wyścig+po+Oscary+Bigelow+i+Tarantino+najlepsi+w+internecie ,News,id=57216
Avatar jest faworytem krytykow w tej kategorii...wydaje mi sie ze nominacja na pewno bedzie...tak samo nominacja za zdjecia...
Jestem dosyc pewny nominacji za najlepszy film i rezyserie..ale rowniez pweny jestem ze nie dostanie statuetek w tych kategoriach...jesli chodzi o scenariusz..nie bedzie nominacji...tak jak juz pisalem wyzej, Avatar dostanie sporo nominacje..(ponad 10)..ale z 5-6statuetek...efekty, dzwiek, montaz dzwieku...moze ewentualnie muzyka..piosenka...i scenografia.