7,4 823 tys. ocen
7,4 10 1 823328
6,8 70 krytyków
powrót do forum filmu Avatar

Właśnie otrzymałem swój egzemplarz i jestem w szoku. Już pierwsza strona rozłożyła mnie na łopatki 0_o

"Na Pandorze czyha wiele niebezpieczeństw. Jednym z nich jest to, że możesz pokochać ją zbyt mocno"
Doktor Grace Augustine

Wszyscy, którzy wiele razy byli na filmie wiedzą o co biega :D

ocenił(a) film na 8
daniopoland

A mozesz nie spoilerować, niektórzy z nas nie mają jej, bo jeszcze nei dotarła do poznańskiego empika.

PS: Zazdroszczę.

ocenił(a) film na 10
michal9o90

Sorcio :) Poczekam z wrażeniami aż więcej osób ją dostanie :)

ocenił(a) film na 8
daniopoland

hehe spox, abyś nie spoilerował, xD i będzie git.

michal9o90

A jaką okładkę ma książka?
taką: http://czytelnia.onet.pl/_i/ksiazki/a/avatar_cameron12.jpg ( która bardzo mi się podoba )
czy też standardową:http://static.polter.pl/sub/Avatar-Jamesa-Camerona-Tajny-raport-o-sw iecie-Pandory-bn22665.jpg

ocenił(a) film na 10
lis22

Taka jak w empiku :)

za krótki <br/> za krótki <br/> za krótki <br/>

daniopoland

A gdzie Nabyłeś książkę? - bo w Empikach jej nie ma ...

ocenił(a) film na 10
lis22

Na allegro:

http://www.allegro.pl/item876497708_avatar_jamesa_camerona_wysylka_priorytetowa. html

Szybko i sprawnie poszło. :)

ocenił(a) film na 10
daniopoland

Ja zamówiłem w zesżły piątek i póki co czekam, ąz empik w Białymstoku ją dostanie :)

ocenił(a) film na 10
daniopoland

Ja chyba się skuszę po tym fragmencie :) "Na Pandorze czyha wiele niebezpieczeństw. Jednym z nich jest to, że możesz pokochać ją zbyt mocno"
Bo to prawda w 100% :D Na allegro najlepiej jak nie ma w empikach :D

Ja właśnie zakupiłem książkę w księgarni Matras - zdziwił mnie trochę jej mały format bo liczyłem na a4 ale sama książka wydana jest fajnie.

ocenił(a) film na 10
daniopoland

Zapłaciłam wczoraj czyli jutro powinan być wtedy możemy porozmawiać xD... Pierwsze zdanie mnie zachęcające,ciekawe jaka będzie całość.

Passionaria

Avatar zawdzięcza swój sukces dzięki wspaniałym wizualnym efektom, pięknej wzruszającej opowieści i postaci Neytiri - czyste piękno.

ocenił(a) film na 7
daniopoland

czy ksiażka jest w formie takiej encyklopedji czy jak , bo sie zakochałem w pandorze i jej mieszkańcach i jestem ciekaw czy w książce jest opisana rasa na'vi flora i fauna pandory. bo chciał bym na nowo wejść w świat pandory , ale i tak jutro idę do kina 2 raz ;) a za tydzień może 3raz :)

ocenił(a) film na 10
dawidss

Wszystko jest.
1.Opis galaktyki
2.Opis przyrody
3.Opis Sprzętu ludzi
4.Kultura Navi itp

Jestem obecnie w połowie i szczerze polecam :)

ocenił(a) film na 9
daniopoland

"Oni" zrobią wszystko żeby zwiększyć zyski :D

ocenił(a) film na 10
Verbatov

No, na książce pewnie zrobią fortunę, zwłaszcza że w filmie był ukryty przekaz podprogowy który kazdego widza skłaniał ku temu żeby ją kupić. Podobno jak puścisz film od tyłu to nagrana jest zachęta do palenia zioła, tak jak w piosence "Another one bite the dust" zespołu Queen.

ocenił(a) film na 10
ocenił(a) film na 10
daniopoland

Właśnie skończyłem czytać. Polecam wszystkim. Naprawdę sporo się wyjaśnia po przeczytaniu tej książki. Teraz na film i niektóre sceny patrzę trochę inaczej :)
Jest min. wyjaśnione czemu ludzie używają starych karabinów :)

ocenił(a) film na 10
daniopoland

Ale czy to jest pisane jak dokument opisujacy i wyjasniajacy czy jak opowiesc fantastyczna? W sensie przelozony film na ksiazke??

espera19

Czy jest w niej opisany sposób unicestwiania smerfów ?

espera19

Dokument nielegalnie wykradziony i rozprowadzony. Za jego posiadania można ponieść karę :)

ocenił(a) film na 10
espera19

W formie encyklopedii.

daniopoland

Przeczytalem cala, fajniusia.. Polecam, nie jest droga.. w merlinie dostepna od zaraz :)

ocenił(a) film na 10
daniopoland

A czy jest cos odnosnie nauczania na`vi jezyka angielskiego? Bo to troszke naciagane;p Jakos mi sie nie widzi to ze ludzie osiedlili sie na pandorze i po prostu zaczeli uczyc angielskiego takie szychy jak Moat albo Tsu'tey;p

Michael_91

Jest :P [spojlerek z książki] Dla młodych Na'vi ufundowano szkołę i kładzie się tam duży nacisk na nauczenie języka ang.
Ogólnie książka fajna, ale liczyłam na to, że dowiem się jeszcze więcej o Na'vi... Zabrakło mi trochę czegoś, sama nie wiem czego - może opisu poszczególnych plemion itp.? W każdym razie czuję niedosyt.

ocenił(a) film na 10
isile

ale te cale nauczanie jest mimo wszystko dziwne. Sami widzieliscie jak na`vi reaguja na avatary. Neytiri o malo co by Jake'a nie zabila po tym jak go pierwszy raz zobaczyla. Wedlug filmu/ksiazki tak jak mowisz stworzono szkoly. Jakos mi sie nie widzi zeby ludzie byli w pewnym momencie tak blisko w kontaktach z na`vi zeby zaczac ich uczyc. Grace przeciez nawet nie miala prawa glosu w obozie a co dopiero dlugotrwala nauka. (Tsu'tey mowi w pewnym momencie do niej 'You do not speak here' czy cos takiego)

ocenił(a) film na 10
Michael_91

Jesli dobrze pamietam, jak ludzie przylecieli na Pandore nie mieli
Avatarow. Dopiero pozniej ich stworzyli, to po pierwsze a po drugie gdy
ludzie przylecieli na Pandore byli w stosunkach pokojowych i uczyli ich
angielskiego, dopiero pozniej stosunki sie zaczely pogarszac ...

ocenił(a) film na 10
Michael_91

Jesli dobrze pamietam, jak ludzie przylecieli na Pandore nie mieli
Avatarow. Dopiero pozniej ich stworzyli, to po pierwsze a po drugie gdy
ludzie przylecieli na Pandore byli w stosunkach pokojowych i uczyli ich
angielskiego, dopiero pozniej stosunki sie zaczely pogarszac ...

ocenił(a) film na 10
daniopoland

Ja ta, wolałbym powieść na jakieś 20 000 stron:-) A ta mini encyklopedia powinna być dodatkiem.

ocenił(a) film na 10
daniopoland

Coś pokopano z dystrybucją książki. Np. na empik.com jest niedostępna, ale jeszcze dwa dni temu widziałem jeden egzemplarz, leżący sobie spokojnie na ladzie w moim lokalnym empiku (Centrum Handlowe Carefour). Oprócz tego była do dostania na stoisku z tanią książką (to samo centrum) i... na hali Carefour w dziale z książkami (chyba z 10 egzemplarzy). Kto nie ma, niech biegnie do hipermarketu.

Książka rzeczywiście fajna, ale IMHO:

1. Słaba jakość zdjęć i ilustracji - zupełnie jakby były screenami nie obrobionych do końca komputerowych modeli z filmu.

2. Niezbyt rozbudowane najbardziej istotne informacje: np. wspomniano o tym, że na Pandorze używa się przestarzałej broni, ale nie uzasadniono dlaczego. Nie wspomniano, czym napędzane są ziemski pojazdy (np. na podstawie filmu mam wrażenie, że AMP suit był napędzany rodzajem silnika spalinowego - coś w rodzaju turbiny gazowej sądząc po płomyczkach na wylotach wydechowych). Podobnie z helikopterami - mają duże wloty powietrza, więc pewnie też coś w rodzaju turbin spalinowych.

Treść książki została oparta najprawdopodobniej na pomysłach scenografów - niektórzy bardziej rozbudowywali swoje pomysły, inni mniej stąd też dość duże dysproporcje w dawkach informacji.

Wielkim plusem książki jest sporo informacji o florze i faunie Pandory. Opisy niektórych roślin są zaskakujące, np. eksplodujące purchawki, zwierzoroślina podążająca za metalem, czy też taka, która potrafi strzykać trucizną. Również zwierzęta: fascynujący tutaj jest opis powietrznej, kilkunastometrowej meduzy, jak wlecze po ziemi swoje macki w poszukiwaniu zdobyczy. Szkoda, że prawdopodobnie powstała tylko jako projekt scenografa i nie weszła do realizacji - scena z jej udziałem byłaby jedną z mocniejszych w tym filmie.
Ciekawe, czemu z niej zrezygnowali?

użytkownik usunięty
daniopoland

Ta książka to sam tekst czy ilustrowany album?

ocenił(a) film na 10

http://www.youtube.com/watch?v=Blk6mRbCgWQ

użytkownik usunięty
elkociak

Ciekawie wygląda. Wydaje mi się że były tam kadry z wersji reżyserskiej.