7,4 823 tys. ocen
7,4 10 1 823328
6,8 70 krytyków
powrót do forum filmu Avatar

Wreszcie

ocenił(a) film na 7

Obejrzałem. Dotychczas byłem sceptyczny, nie wierzyłem w avatara.
Zobaczyłem go i zaparło mi dech.
Nie będę pisał długo. Film fenomalny, naprawdę niesamowity. DOstał ode mnie
zasłużone 10/10.
Mówiłem, iż nie może być lepszy od godfathera, scarface'a, gladiatora.
Jednak żaden z tych filmów nie poruszył mnie tak jak Avatar.

Jamesie Cameron. Dziękuje.

ocenił(a) film na 7
DonZiemiak

Ach, i jeszcze jedno.
Avatar nie był, nie jest i nie będzie na 1 miejscu toplisty. Bo nie
zasłużył. Ale z pewnością zasługuje na top5. I pieprzyć filmwebową
toplistę, jest z pewnością w top 5 wszystkich filmów które powstały i mają
zamiar powstać.

ocenił(a) film na 10
DonZiemiak

Heheh oto magia avatara ;] .

Ja już od 5 dni nie moge zapomnieć o tym filmie i mam takie dziwne uczucie w klatce piersiowej :( chyba tęsknie do pandory ;<.

ocenił(a) film na 4
matmnich

Niby Pocahontas w kosmosie... a le chętnie zobaczę jeszcze kilka razy :)

ocenił(a) film na 7
DonZiemiak

Cóż, ja z pewnością pójdę na najwcześniejszy seans, jeszcze w tym tygodniu.
10 rano, mało ludzi. Będę mógł wczuwać się dowoli. A jest w co.

DonZiemiak

Piękny film! Piękny!
Musze to jeszcze raz zobaczyć, fabuła ciekawa, niczego nie brakuje, polecam. Jak dla mnie 10/10 :)

użytkownik usunięty
DonZiemiak

Zgadzam się z tematem. Wróciłem drugi raz z seansu i przyznaję że jestem równie zachwycony. Avatar jest pięknym wizualnie filmem i piękna opowieścią. Jestem zachwycony pięknym światem Pandory, efektami specjalnymi towarzyszącymi filmowi cały czas, idealnie skomponowaną ścieżką dźwiękową i przede wszystkim postacią Neytiri, która wyszła najlepiej ze wszystkich bohaterów pod względem pokazania jej stanów emocjonalnych, mimiki i zachowania... Fabuła jest dość przewidywalna, ale mimo prostego scenariusza idealnie trzyma się kupy łącząc się z oprawą muzyczną i wszystkim co widzimy na ekranie, co wpływa na odbiorcę. Wybaczam tą przewidywalność fabuły i momentami powtórki ze scenariusza za wspaniale pokazany świat planety, klimat i przede wszystkim możliwość zapomnienia na ponad 2 godziny o całej masie spraw życia codziennego. Oceniam filmy pod względem gatunku i tym czy pozostaje w pamięci po seansie. Nie każdy obraz filmowy musi być głęboko refleksyjnym, egzystencjalnym dramatem na temat naszego bytu o czym zapomina coraz więcej głośnych na necie ''krytyków'' i ''znawców światowej kinematografii''.
Przekaz filmu zależy od nas samych, czego oczekujemy od seansu. Dla mnie przekaz ''Avatara'': ekspansjonizm w połączeniu z cywilizacyjno-technologicznym postępem w celu osiągnięcia korzyści materialnych prowadzi do zapomnienia, upadku i braku poszanowania dla wielopokoleniowej tradycji oraz kultury mniejszych, słabszych etnicznych społeczności. Jako kino Sci-Fi ''Avatar'' wypada wg mnie bardzo dobrze. Jeszcze lepiej wypada jako epicka baśń, która potrafi trzymać w napięciu, zafascynować widza i wzbudzać na widzu różne uczucia i odczucia. Film przyjemnie się ogląda od początku do końca nie patrząc na zegarek i o to w tym wszystkim chodzi.

ocenił(a) film na 7
DonZiemiak

Znaczy, fabuła jest przewidywalna, ale przynajmniej w moim wypadku nawet
nie znalazłem czasu, aby się nad tym zastanawiać. Po prostu słabsze momenty
(które posiada każdy, nawet najlepszy film) wypełniało mi oglądanie
świetnej animacji, efektów specjalnych.
Cóż, scenariusz skomplikowany nie jest, ale jest fenomenalnie
przedstawiony. Nie wiem jak was, ale mnie chyba po raz pierwszy film porwał
do tego stopnia.