Avengers: Czas Ultrona

Avengers: Age of Ultron
2015
7,2 212 tys. ocen
7,2 10 1 212449
6,1 55 krytyków
Avengers: Czas Ultrona
powrót do forum filmu Avengers: Czas Ultrona

Pojawiają się głosy, że nowy zwiastun jest zdecydowanie gorszy od poprzedniego. Pojawiły się też pretensje od uwielbianego użytkownika katedra dotyczące zwiastunu, ale i całego uniwersum Marvela... tak to niestety jest gdy nie rozumie się, co przedstawia zwiastun.

Zwiastuny mają na celu ukazać nam rąbek informacji dotyczący nadchodzącego filmu i tak jak w poprzednim mieliśmy okazję zobaczyć Hulkbustera, krzyczącego w jaskini Thora, baletnice i rujnującego wspomnienia z dzieciństwa piosenką z Pinokia, Ultrona, tak teraz mogliśmy ujrzeć kolejne przecieki dotyczące filmu.
Być może ktoś zastanawiał się nad daną sceną zwiastunu pierwszego i drugiego, a być może nie.

Czego dowiadujemy się z drugiego zwiastunu, a co utwierdziło nas w przekonaniu nad danymi scenami z pierwszego? Przede wszystkim w końcu zobaczymy na dużym ekranie przeszłość Czarnej Wdowy. Czy scena z pierwszego zwiastunu z baletnicami też dotyczyła Natashy? Tego nie wiemy, ale z drugiego zwiastunu możemy być pewni, że ujrzymy jak na niej eksperymentowano.

Oprócz nowych bohaterów - Quicksilvera i Scarlet Witch, Visiona (którego jednak wciąż nie zobaczyliśmy w żadnym zwiastunie) prawdopodobnie zobaczymy też kogoś, kogo z pewnością mało kto się spodziewał. Ten kto przeczytał analizę drugiego zwiastunu może już wie o kogo chodzi. Mianowicie - w pierwszym zwiastunie zobaczyliśy Thora krzyczącego z niewiadomego powodu w jaskini podczas kąpieli. Sam osobiście myślałem, że znów chodzi o Lokiego. Być może Thor dowiedział się o tym, że jego przyszywany brat wciąż żyje? Tymczasem w drugim zwiastunie widzimy tą samą jaskinię, lecz nie ma w niej Thora, a kamera usytowana z tyłu pokazuje nam kobiecą sylwetkę. Oglądając zwiastun dalej, widzimy atak Ultrona na Thora niewyjaśnioną mocą, a w tle znów nieznaną kobietę.
Wszystko wskazuje na to, że jest to kobieta o imieniu Moondragon, która z jakiegoś powodu będzie bronić Thora w "Avengers: Age of Ultron" W komiksach Marvela zabita została zresztą przez... Ultrona.

Tak więc nowy zwiastun i nowe przecieki, a co za tym idzie większe emocje i większe oczekiwania na film. A niezapominajmy, że wciąż nie zobaczyliśmy w zwiastunach wątków Wakandy i Visiona. Tymczasem mieliśmy już okazję zobaczyć bohaterów, których znamy, bohaterów, o których mało kto w ogóle słyszał, nowych przeciwników i wiele wiele więcej.

Czy czeka nas film o długości podobnej do Władcy Pierścieni - Powrót Króla? Ciężko sobie wyobrazić, by Marvel w dwugodzinnym filmie umieścił tyle wątków. Infiltrująca HYDRA, przeszłość Czarnej Wdowy, wprowadzenie do filmów fazy trzeciej - Civil War, Ragnarok, Black Panther, eksperymenty Starka i Bannera i sam Ultron.

EneMene

Czyli uważasz że ten film będzie trwał 3 godziny z kawałkiem? he było ekstra:D

ocenił(a) film na 9
hulk_filmaniak

Skoro Transformers 4 moga trwac 2h45min i zarobic krocie w box office to czemu Avengers mieli by sie zamknac tylko w 2h? Jak dla mnie bedzie podobny czas trwania.

ocenił(a) film na 7
luquepl

Ewentualnie zrobią bardzo poszatkowany film który przez to będzie gniotem.

ocenił(a) film na 8
darthann

Dla ludzi interesujących się i zafascynowanych uniwersum Marvela film nie będzie gniotem. Wszystko prowadzi do Infinity War i nie spodziewam się, żeby druga część Avengers była tak bardzo przeznaczona dla dzieci jak pierwsza. Wszystko idzie w tą "mroczniejszą" stronę, podobnie jak w Harrym Potterze. Będzie mroczniej, będzie pełno pobocznych wątków, będzie super. :D

EneMene

Mam nadzieję że pozwolą temu filmowi na trochę humoru. nie chcę oglądać filmu który jest z gatunku: dramat jak to było na przykładzie hulk 2003,2008. Fakt hulk robił wrażenie w filmie ale humor też powinien być, ja tak uważam.

ocenił(a) film na 9
hulk_filmaniak

Dla mnie brak humoru byłby ok, tym bardziej że ta część bezpośrednio prowadzi do Civil War

ocenił(a) film na 9
EneMene

Oczywiscie.Marvel teraz powoli robi coraz lepsze filmy - przyklad? Captain America 2.
Avengers 2 napewno bedzie dobrym filmem a czas trwania blizej 3h niz 2h to dobra wiadomosc

ocenił(a) film na 9
luquepl

True

ocenił(a) film na 9
EneMene

Dobrze napisane, piwko :)

EneMene

Patrząc na jakość filmów Marvela możemy być pewni że Avengers 2 nie zawiedzie. Też mam nadzieję że film pójdzie śladem nowego Kapitana i będzie na poważnie. Nic tylko czekać, jest na co:)

darthann

Nie jestem wybredny jak ty. prawdziwy fan Marvel-a doceni ich wysiłek . j doceniam i cieszę się z ich produkcji .

ocenił(a) film na 9
darthann

Nie będzie

luquepl

Pierwsza część, której sukces nie był przed premierą jeszcze taki pewny, trwała 2 godziny i 22 minuty, czyli była najdłuższym filmem Marvel Studios. Sądzę, że teraz, kiedy Marvel zdaje sobie sprawę z potęgi tej marki i że bez problemu zarobią na niej sporo, tak jak wcześniej zarobili półtora miliarda, to może sobie spokojnie pozwolić na uczynienie tego filmu odpowiednio dłuższym, aby wszystko wiarygodnie i dobrze przedstawić. Moim zdaniem będzie trwał co najmniej 2,5 godziny, być może nawet 2 godziny i 45 minut.

ocenił(a) film na 9
Peeves

Myślisz że będzie wprowadzenie do Civil War peeves?

Himiteshu

Wprowadzenie rozumiane jako budowanie atmosfery niepokoju i braku zaufania ludzi na świecie do bohaterów (bo zauważmy, że po "Avengers" ludzie w większości byli zachwyceni nimi) na pewno tak, tym bardziej że sam Kevin Feige, prezes studio, powiedział parę miesięcy temu, że w filmowym "Civil War" rządy światowe będą chciały nadzoru nad superbohaterami, a to wszystko wskutek wydarzeń związanych z fabułą "Age of Ultron". Przytoczę jego wypowiedź w oryginale:

"Because as of now, in Avengers 2, there is no more security council, there is no SHIELD, obviously. Stark is paying for it, Captain America is running it, and things occur that will make governments begin to question."

Czyli: "Na ten moment, w Avengers 2, nie ma już dłużej rady światowej, nie ma też SHIELD. Stark finansuje, Captain America dowodzi, a potem staje się coś, co spowoduje, że władze zaczną interweniować."

Można zatem uznać, że cały ten film to jeden z filarów będących faktycznym wprowadzeniem do fabuły "Civil War".

ocenił(a) film na 9
Peeves

Kurde, ciekawie napisane i rozkminione, tez coś podobnego w sumie o tym sądzę. Myślę też, że Thor opuści Ziemię po zajściach w Avengers 2 i zajmie się w późniejszym czasie gorszymi sprawami w Asgardzie - Ragnarok. Quicksilver i Scarlet pewnie dołączą do drużyny po pierwszym spotkaniu bohaterów z Ultronem. Pewnie Klaw i Wkanda będą wprowadzeniem dla Czarnej Pantery który tak naprawdę dba tylko o siebiei swój kraj. Ciekawa sprawa tez jest z Hulkiem bo czerwone oko może sugerować przemianę w Red Hulka czyli całkowicie złe alter ego Bannera i może zabicie go? "( Wyobraź sobie szok w kinie jeśli tak by było :D ). No cóż, zwiastun zbyt dużo nie powiedział. Tak btw Czarna

ocenił(a) film na 9
Himiteshu

Wdowa ma nowy kostium całkowicie

ocenił(a) film na 8
Himiteshu

W sprawie Thora mogę się zgodzić, ale z całą resztą... Na pewno czerwone oczy Hulka nie sugerują jego przemiany w Red Hulka, przecież to są dwie różne postacie. Prawdopodobnie Hulk jest kontrolowany przez ... no właśnie, kogo? Scarlet Witch? Czy może HYDRĘ, pod której kontrolą znajduje się sama Scarlet Witch i Quicksilver? Mimo że nowy zwiastun przyniósł nam kilka odpowiedzi to wciąż pozostaje pełno pytań. :D

ocenił(a) film na 9
EneMene

Ta laska z jaskini to prawdopodobnie ta sama scena z pierwszego zwiastunu gdzie Thor wynurza sie z wody, to samo miejsce. Bardzo mozliwe ze to Moondragon, czyli opiekunka Thora , zreszta pozniej jest scena mozliwe w Asgardzie ( z piorunami ) , jedna aktorka jest opisana w obsadzie jako będąca z Asgardu, ciekawe

Himiteshu

Ta scena w świątyni, w której widzimy "porażonego" Thora (tak naprawdę wyraźnie widać, jak przeanalizujesz scenę klatka po klatce, że Thor wystrzeliwuje z rąk pioruny), pojawiła się już w pierwszym zwiastunie oraz w materiałach z planu - byli tam obecni wszyscy Avengersi i to jest pewnie ta sama scena, gdy Thor upuszcza Mjollnir z jakiegoś powodu. Natomiast ta kobieta w jaskini to raczej nie Moondragon, tylko członkini Dora Milaje, czyli takiej grupy kobiet chroniącej Wakandę (wygląda na ciemnoskórą, jak się przyjrzeć, a ponadto jest łysa, co pasuje do nich; w dodatku w filmie mamy już Ulyssesa Klaw, przeciwnika Black Panthera, oraz wiemy od dawna, że Ultron użyje Vibranium do ulepszenia się - wszystko układa się zatem w logiczną całość).

ocenił(a) film na 8
EneMene

Co ty pier.. zwiastun do BANI , i tyle w temacie, do bani muzyka , efekty, gó w n o pokazali END 0,0

ocenił(a) film na 9
nea_filmweb

Wyjdź, człowieku hejterze

użytkownik usunięty
nea_filmweb

wez wyjdz hejterze, i trollu a także największy spamerze z forum Hobbita, jesteś dzieciakiem, a my takich opinii dzieciaków nie bierzemy na poważnie.

ocenił(a) film na 8
EneMene

Według mnie zwiastun bardzo dobry. Nie pokazali za dużo co jest plusem.

ocenił(a) film na 9
matrix142

W sumie racja, choć ja chciałem więcej bliźniaków :(

ocenił(a) film na 8
EneMene

Powiem tak: Czarną Wdowę mamy wliczoną w cenę przy filmach Marvela.Po co robić o niej osobny film? Origin Wdowy w trailerach tylko to potwierdza :)

ocenił(a) film na 10
thorin3

Wlasnie nie rozumiem po co wszyscy sie tak jaraja jakby byl film o Wdowie, dla mnie to jest strata czasu i miejsca w kalendarzu. Zamiast niej mozna przestawic innego ciekawzzego i nowszego bohatera. Juz lepszy byl by serial.
Mi sie marzy film o IronManie i Hulku razem

ocenił(a) film na 9
mateusi91

Będzie Daredevil, a tam możemy ujrzeć takie postacie jak Elektra czy Bullseye, nawet Luke Cage czy Iron Fist. Tylko czekać :)

ocenił(a) film na 8
Himiteshu

Luke Cage i Ironfist też dostali własne seriale :)

ocenił(a) film na 9
mareczekp2

Ehh mogli ich wsadzić już do Daredevila :P

ocenił(a) film na 8
Himiteshu

Wszystko prowadzi ponoć do Defenders, piszę ponoć bo nie znam komiksów, ale The Defenders to kolejny serial jaki powstanie :)

ocenił(a) film na 9
mareczekp2

Hmm, w sumie Doctor Strange będzie niedługo i Black Panther, ciekawe

ocenił(a) film na 9
thorin3

No właśnie, dużo jest o niej w Avengersach i Kapitanie Ameryce, to nie Wonder Woman że mogą całą serię filmów o niej robić :P Plus te ujęcia jej pupy sprzedają wszystko :D

ocenił(a) film na 7
EneMene

Trailer jest dobry. Dostajemy sporo informacji, takich jak pojawienie się przeszłość Black Widow w filmie, jak fakt, że skupimy się na słabościach bohaterów (nie tylko na podstawie słów Ultrona, ale i scen), dostajemy zajawkę nowej postaci, rozszerzenie do postaci Serkisa.
Do tego trochę nowych scen, świetna muzyka. Naprawdę nie wiem o co te płacze.

ocenił(a) film na 9
Dealric

Ja nie płaczę :P

ocenił(a) film na 7
Himiteshu

Nigdzie nie sugerowałem, że wszyscy bądź właśnie ty płaczesz.

ocenił(a) film na 9
Dealric

Spoko wyluzuj :)

użytkownik usunięty
Dealric

sorry że się wtrącę, ale na Hobbicie pisałeś że fani płaczą jak ktoś skrytykuje trailer, film. A twój post troszeczkę zaprzecza temu co tam pisałeś. Ciebie też boli że taki katedra krytykuje zwiastun, czy film który ci się podoba. Przez co uważasz że ludzie płaczą. Prawda jest taka że, poprzedni trailer był strzałem w 10 a tu marvel nie dał pełnego trailera, tylko teaser trailer. I ten trailer co wczoraj dostaliśmy zasadniczo powinien być pierwszy a ten co dostaliśmy w pazdzierniku, wczoraj być powinien. Widocznie marvel chciał rozśmieszyć nas, ale się nie udało. Osobiście moim zdaniem trailer jest rewelacyjny, tyle że za krótki.... ale ważniejsze jest to co ujrzymy w kinie. Według mnie w tym trailerze, mogła być Magda Gesler dał bym 1/10 a i tak dla mnie jest ważne, to co ujrzę w kinie.

A co do ciebie szanuj a będziesz szanowany.

pozdrawiam.

ocenił(a) film na 7

Moj post niczemu nie zaprzecza. By to wiedziec, wystarczy przeczytac ze zrozumieniem.
Mala katedra to inna sytuacja, zrozumiesz jak posiedzisz troche. On by plakal na trailer jakby dostal WSZYSTKIE mozliwe nagrody, a jrytycy i zwykli ludzie dostawali orgazmu od ogladania. Mu nie chodzi o sam trailer a sam zwiazek z jakims komiksem.

A na szacunek trzeba zasluzyc. Taka mala katedra zasluzyla wylacznie na pogarde... i javotrsymuje

Dealric

To nie na Wdowie przeprowadzali experymenty tylko na Scarlet Witch, zmontowane w ciekawy sposób żeby zmylić widza :) przyjrzyjcie się ubraniu, włosom... Zapewne tak wytłumaczą pochodzenie jej mocy, z pominięciem "mutantów"

ocenił(a) film na 7
mix166

Nah, na 99.9 procent to wdowa. Dodaj do tego baletnice. Wdowa w komiksie byla balerina z poczatku

użytkownik usunięty
Dealric

nie masz pojęcia jak mnie, tym uradowałeś, liczę na więcej Czarnej Wdowy, kurczę powinna dostać swój film, choćby jedną część :)

użytkownik usunięty
EneMene

według mnie jest ciut słabszy od poprzedniego,
poprzedni oceniłem 10/10
ten 9/10 tragedii nie ma gorzej jest z Ant Manem