Cześć postanowiłem zrobić małe podsumowani przychodów i wydatków filmów pierwszej i drugiej fazy uniwersum Marvela. Jedno jest pewne Marvel na pewno nie stracił na produkcji ;-) .
Incredible Hulk:
budżet- 150 000 000
boxoffice- 263 427 551
Iron Man:
budżet- 140 000 000
boxoffice- 585 174 222
Iron Man 2:
budżet- 200 000 000
boxoffice- 623 933 331
Captain America Pierwsze Starcie:
budżet- 140 000 000
boxoffice- 370 569 774
Thor:
budżet- 150 000 000
boxoffice- 449 326 618
Avengers:
budżet- 220 000 000
boxoffice- 1 518 594 910
Iron Man 3:
budżet- 200 000 000
boxoffice- 1 215 439 994
Thor Mroczny Świat:
budżet- 170 000 000
boxoffice- 644 783 140
Strażnicy Galaktyki:
budżet- 170 000 000
boxoffice- 774 176 600
Captain America Zimowy Żołnierz:
budżet- 170 000 000
boxoffice- 714 083 572
Jak myślicie ? Czy Avengers Czas Ultrona dobije o 2 000 000 000 dolców ?
Sorry nie dodałem końcówki
Budżet: 1 710 000 000
Boxoffice: 7 159 509 712
Czyll: 5 449 509 711 dolarów dochodu no nieźle :-)
A zrobisz na tym forum to coś ja to tutaj? Tyle że na podstawie X-Menów. A zrobisz jeszcze ile zarobiły filmy z Sony o Spider-Manie.
2 filmy w historii kina dobiły do 2mld.
Więc pisanie, że na 100% dobije jest trochę nie na miejscu.
A 3mld dla Infinity War to jakieś marzenia.
Ależ ja jestem zdania, że 2mld dla Age of Ultron są możliwe, bo śledzę od czasu do czasu Box office. Już się typuje 217mln$ na otwarcie w USA(207mln jest teraz rekordem,ustanowionym przez 1 część)
http://pro.boxoffice.com/featured_stories/2015-03-long-range-forecast-avengers-a ge-of-ultron
A żeby były małe spadki, potrzeba dobrych recenzji, więc ta prognoza 567mln$ finalnie w USA lekko zaniżona moim zdaniem.
Ryzykowni Strażnicy odnieśli jaki sukces. Jeśli chodzi o taką markę jak Avengers to nawet słaba promocja by nie odstraszyła ludzi od pójścia do kina.
Strażnicy otworzyli drzwi dla innych drużyn działających w kosmosie według mnie .a są przynajmniej jeszcze 3 jak dobrze pamiętam .
Imperial Guard (fox powinien mieć to nich prawa)
http://en.wikipedia.org/wiki/Imperial_Guard_(comics)
Star Masters
http://marvel.com/universe/Star_Masters
Starjammers (dowódca jest ojciec cyklopa)
http://marvel.wikia.com/Starjammers_(Earth-92131)
http://en.wikipedia.org/wiki/Starjammers
Dzięki. Jednak ja uważam, że w MCU w kosmosie powinna być na razie jedna taka grupa jak Strażnicy. Poszerzać kosmos mogą solowymi postaciami.
Teraz w czerwcu wychodzi nowy komiks z marvela Groot, jeśli marvela się postara to film będzie w IV gdzie będą też najprawdopodbnie strażnicy galaktyki 3 :)
Alpha Flight
Avengers
Champions
Defenders
Excalibur
Fantastic Four
Fearless Defenders
Force Works
Future Foundation
Generation X
Guardians of the Galaxy (1969 team)
Guardians of the Galaxy (2008 team)
Heroes for Hire
Inhumans
Invaders
Marvel Knights
New Mutants
New Warriors
New X-Men
Nextwave
Nick Fury's Howling Commandos
Nova Corps
Power Pack
Runaways
Secret Avengers
S.H.I.E.L.D.
Shi'ar Imperial Guard
Squadron Supreme
Thunderbolts
West Coast Avengers
X-Factor
X-Factor Investigations
X-Force
X-Statix
X-Men
X-Men 2099
Uncanny X-Men
Young Allies
Young Avengers
Young X-Men
Ultraverse[edit]
Ultraforce
The Strangers
Freex
pełna list
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_superhero_teams_and_groups
Dzięki za odpowiedź :). Tak podejrzewałam tego Avatara. Widzę, że niewiele mu brakowało do 3 :). Cóż Cameron dobrym reżyserem jest i wie jak przyciągnąć widza stąd nie dziwi mnie też Titanic :). Tak patrzę na tą listę i wydaje mi się, że Avengersi 2 mogą się zbliżyć do tych 2 mld.
Jak widze obsade czasu ultrona o normalnie scyzor w kieszeni sie otwiera! Musieli spieprzyc obsade dodając podrzedne beztalęcia aktorskie takie jak Aaron Taylor-Johnson i Elizabeth Olsen ta 2ka jest tak mierna ze brak słow.
Kasa, kasa, kasa...
Czy to naprawdę tylko o to chodzi?
Jak możecie brać w tym udział?
Czy wy nie dostrzegacie, że sami staliście się elementem marketingowym w tym całym zamieszaniu?
Mnożą się te filmy jak produkty schodzące z taśmy, wyroby z fabryki. Jasne, że są drogie, więc muszą na siebie zarobić, ale czy nie dostrzegacie tego jak bardzo zmienił się też język jakim się mówi dziś o filmach, nawet w newsach na filmwebie?
Jak sztucznie podtrzymywane jest zainteresowanie, budowanie atmosfery gorączki oczekiwania?
A przecież jedyne o czym się w tych niusach mówi, to o... pieniądzach (jaki aktor i za ile zagra tę a tę postać, kto negocjuje kontrakt, i na jak długo, na ile filmów etc.
Tu już nie chodzi o samo kino. Ono jest na szarym końcu. Te przepychanki między studiami Sony i Marvel o znaki zastrzeżone, o towary właśnie, z których uczyniono symbole bohaterów, za którymi stały przecież jakieś ideały walki dobra ze złem.
Komiks utowarowiono jak nigdy dotąd. Tu już nie ma litości, nie ma sympatii, nie ma nawet widzów. To znaczy są ale jedynie jako konsumenci, nie odbiorcy.
Jak już mówiłem, komiksy zawsze były drogimi produkcjami i zazwyczaj były kasowe, toteż zawsze liczono w związku z tym na zyski, gdy podejmowano się ich realizacji, a jednak odnosi się wrażenie, że niegdyś biorący udział w ich realizacji twórcy i aktorzy mieli w sobie tę odrobinę szlachetności, uczciwości wobec widza, by robić te filmy z... sercem.
Dziś ci twórcy budują konsorcja, syndykaty, korporacje i ubierają je w mniej ostre słowa typu "universum Marvela czy DC". Mówią o franczyzach, o budowaniu universum właśnie. To nie są filmowcy, to bankierzy budujący nowy konglomerat finansowy. Robią fuzje (Batman & Superman), planują jakby grali na giełdzie, wedle słupków zysków, nie tego, czy to co wyprodukowali w ogóle było udane.
Czy konsumpcjonizm pochłonął was do tego stopnia, że dla was to też jest dziś najważniejsze?
Że mierzycie jakość filmu przez pryzmat tego ile zarobił?
Opamiętajcie się.
Czy już staliście się "jednowymiarowymi ludźmi"?
http://skns.uni.opole.pl/?p=1664
To co ty proponujesz to "moja racja jest najmojsza".
Dlaczego?
Nie zrozum mnie źle, ale mi takie myślenie pachnie dyskryminacją, segregacją, wręcz nazizmem.
Co to znaczy "Wyjdź z tego forum"?
Nie można segregować myśli, odrzucać tych, które ci nie odpowiadają. To jest getto.
Wychodzi na to że filmy 2 fazy zarabiają dwa razy wiecej co czasu ultrona to ciężko bedzie dobić do 2 miliardów ale pierwszą cześć przebije.
Po Age of Ultron pozostałe filmy powinny zarabiać po 1 miliardzie :-) .hehe. Faza 1 okolice 500 milionów Faza 2 okolice 800 milionów Faza 3 okolice 1 miliard.
Z tego co wiem to jeszcze Ant-man jest zaliczany do 2 fazy ale ciezko powiedzieć ile zarobi. W trzeciej fazie prócz Avengers to napewno Civil war zarobi z 1.5 miliarda ( duże wydarzenie w marvelu + kapitan vs stark), straznicy galaktyki dzieki dobrej pierwszej części i Thor Ragnarok może zakręcą sie koło miliarda.
Więcej od Strażników w USA zarobiło tylko Avengers i Iron Man 3. A wzrost na świecie dla sequelów przeważnie jest spory. Co jest świetną prognozą na 2 część. Więc uważam, że miliard dla sequela Strażników jest bardzo możliwy.
Bardziej miarodajne są zarobki w USA. Filmów z 1 i 2 fazy.
http://www.boxofficemojo.com/franchises/chart/?id=avengers.htm
Moim zdaniem Avengers 2 zaliczy spadek dochodów box office w USA ( podzieli los Mroczny Rycerz Powstaje i kontynuacji Igrzysk Śmierci ) nie liczył bym na pobicie wyniku 1 części 623 mln $. Avengers 2 zarobi swoje ale może przekroczyć barierę 500 mln $ w USA. Co do 2 miliardów na świecie to nawet jeśli w USA zarobi 700 mln $ (pobije wynik Titanica ;) i ze świata zarobił by 200 mln $ więcej od części 1 to daje maksymalnie 1,8 miliarda .
Prognozuje tak USA : 500 - 550 mln$. Świat : 950 - 1 miliard $ jest realny bo bardzo rozrósł się rynek kin w Chinach choć tam ten film nie bije rekordów. Total : Minimum 1,5 miliarda $ Max 1,8 miliarda $.
Igrzyska Śmierci i Mroczny rycerz powstaje to złe przykłady bo to są 3 części.
Zwróć uwagę, że 2 część Igrzysk i Mroczny rycerz zarobiły najwięcej w USA z swojej serii. Wiele jest takich przykładów jak 2 część Piratów z Karaibów, Transormers 2,nawet w bajkach jak Shrek 2.
W USA drugie części zarabiają więcej jeśli pierwsza część okazała się hitem, dopiero w trzecich częściach następuje spadek.
W USA idzie na rekord otwarcia, jeśli będą dobre recenzje(minimum 85% na RT) to pobicie wyniku z pierwszej części jest bardzo możliwe. Do tego widać kredyt zaufania w USA dla filmów Marvela, 2 części Kapitana i Thora zarobiły więcej od poprzednich i iron man 3 na fali avengers też poprawił swój wynik. A 333mln dla Strażników jeszcze bardziej mnie upewniają, że Age of Ultron idzie na podobny wynik co 1 część.
Co do Chin:
(2012 rok)Avengers- 84mln
(2013 rok)Iron Man 3-121mln
(2014 rok)Strażnicy Galaktyki-96mln
Więc 1 rok spowodował wzrost o 40mln, a nieznana wcześniej marka Strażników zarabia tam o 10mln więcej od Avengers. Rynek chiński rozrasta się z każdym rokiem, a wzrosty w innych krajach tez powinny być. 1miliard$ to jest minimum, skoro 1 część zarobiła prawie 900mln.
Pamiętam jak nie doceniano 1 części Avengers. 2 miesiące przed premierą obstawiali, że 300-350mln ogółem to będzie ogromny sukces. A tu rekord otwarcia. Tym bardziej, że hype w Europie bardzo się zwiększył. Większość osób oglądała na necie 1 część, a teraz by poszli w ciemno do kin bez oglądania zwiastuna.
Avengers Age Ultron powinien dużo zarobić, a już nie mówiąc że kasowym hitem stanie się Civil War! kto by sobie darował po genialnej drugiej części jeszcze lepszą trzecią część :)
Ja od początku obstawiam że zarobi 2mld.
Marvel bardzo sobie wyrobił markę przez te lata więc ludzi idą w ciemno np. Strażnicy Galaktyki.
Poza tym każdy sequel po Avengersach zarabiał dużo więcej, no i myślę że Chiny tym razem dorzucą dużo więcej grosza.
P.S Gdyby Hulk wyszedł teraz to zarobił by dużo dużo więcej, wcześniej jeszcze nie było takiego hypu na Marvela