Niedawno Whedon wspomniał o tym, że w AoU pojawi się jeszcze jedna tajemnica postać żeńska. Na stronie Schmoes Know, twierdzą, że jest nią Mantis.
Cytując: "This would seem to make a lot of sense as she 1) has direct ties to Thanos, 2) has even stronger ties to Vision, Quicksilver, and Scarlet Witch, 3) has a personal vendetta in the comics against Klaw and, most importantly 4) has been a prominent member of both The Avengers and the Guardians of the Galaxy."
No i w tłumaczeniu: " Jej obecność miałaby wiele sensu, ponieważ: 1) Mantis jest bezpośrednio związana z Thanosem, 2) łączą ją bardzo silne więzi z Vision, Quicksilverem oraz Scarlet Witch, 3) prowadzi osobistą krucjatę przeciwko Klaw, d) jest honorowym członkiem Avengers i Strażników Galaktyki."
Ja osobiście twierdzę, że raczej się nie pojawi, ponieważ na pewno Marvel Studios starałoby się powoli naprowadzać fanów na tą "tajemniczą kobiecą postać". Na początku wydawało mi się, że może być to Melinda May, która pojawiła się w zwiastunie, ale potem i w to zwątpiłam.
A co o tym myślicie?
W sumie nie byłoby to takie głupie. Marvel niekoniecznie naprowadzałby fanów na jej pojawianie się, bo mogłaby być przecież niespodzianką. Poza tym ta wypowiedź Whedona o której wspominasz, brzmiała mniej więcej tak, że w "Czasie Ultrona" pojawią się cztery w pełni ukształtowane żeńskie postaci. Póki co wiemy o Black Widow, Scarlet Witch, trzecią jest prawdopodobnie Maria Hill, a co do czwartej dotychczas nie mieliśmy żadnych informacji.
W trailerach pojawia się jednak postać doktor Cho, kobiety granej przez koreańską aktorkę, Claudię Kim. Mantis była w komikach Wietnamką i nie znamy jej prawdziwego imienia oraz nazwiska, więc niewykluczone, że to ona. Z aparycji pasuje, wiek też ma odpowiedni, no i nie jest tak, że ona cały czas była zielona, bo Mantis na początku w komiksach miała "ludzki" kolor skóry. ;) A no i autor przecieku zapomniał o jednym. Mantis była mocno związana z Kree, którzy ją szkolili, a jako że ta rasa staje się coraz ważniejsza w MCU, jest kolejny pretekst do połączenia kosmosu Marvela z Ziemią i Avengers.
No i w końcu przydał by się w uniwersum jakiś telepata. ;)