Mam wrażenie,że uniwersum Mścicieli tworzone jest jedynie na potrzeby serii Avengers, a nie dla poszczególnych filmów.
Spójrzmy na drugą fazę:
IM3 - nie pojawia się żadne Mściciel, nie zostaje powiedziane dlaczego, Tarcza ma gdzieś najgroźniejszego terrorystę świata- Mandaryna, a po nalocie na wille Starka i nadawanych na cały świat wiadomościach od Mandaryna, nikt nie kwapi się, aby pomóc Starkowi, nawet agenci Shield
Thor II - Tarcza nie ingeruje w nalot Malekitha na Ziemię, to samo Mściciele
CAP II - zapewne Shield będzie musiało się samemu rozprawić z Winter Soldierem i zapewne nadal nie wyjaśnione będzie, gdzie podziewała się reszta Avengersów
Wszystko pewnie wyjaśni się w II części Mścicieli i będzie to coś w stylu: wszyscy na raz zostali zaatakowani. Nie zmienia to faktu,że nie mogli się kontaktować, wspierać chociaż radą, informacjami. Uniwersum Mścicieli jest jedynie teoretyczny i zbudowane jest nadal na easter eggach w filmie i scenach po napisach, które zadają coraz więcej pytań i nawiązują jedynie do kolejnego filmu. Wszystko jest strasznie uproszczone,a bohaterowie pojawiają się tylko wtedy, gdy scenarzysta sobie tego zażyczy,a nie dlatego,że istnieje coś takiego jak wspólny świat
daj siebie na trzymanie :)
Thor II - Tarcza nie ingeruje w nalot Malekitha na Ziemię, to samo Mściciele
ile się leci z USA do Londynu ??? a akcja w Londynie ile trwała??
Ironman na chwilę zrezygnował bycia superbohaterem Kapitan i wdowa w tym czasie jakąś misję wykonywali dla tarczy
CAP II
ironman nadal biędzie prowadził normalne życzę thor może być w Asgardzie w jakieś prawie
Komórki Tarczy w innych krajach, chociaż wspomnienie o tym,że Tarcza wie o incydencie
"Mam wrażenie,że uniwersum Mścicieli tworzone jest jedynie na potrzeby serii Avengers, a nie dla poszczególnych filmów."
Jakby nie patrzeć to wszystkie serie produkowane przez Marvel Studios (Iron Man, Thor, Cap) od samego początku były robione pod Avengers;)
Wiadomo,że twoje jedyne, w tym tygodniu;) Dlatego abyś się w nich nie pogubił - zgłaszam
wydarzenia z poszczegolnych filmow nie dzieja sie w tym samym czasie! im3 jest pol roku po avengers ( powiedziane na bank w trailerze, nie wiem jak w filmie,chyba tez ), thor 2 rok ( powiedziane w filmie ), kapitan z tego co czytalam to dwa lata, ale nie jestem pewna czy to byl oficjalny opis. w 'agents of shield' coulson wyjasnil ( z tego co pamietam ) ze atak malekitha na ziemi byl tak szybki ze shield nie bylo w stanie zareagowac. reszta ekipy tez nie reaguje, bo zapewne wiekoszosc siedzi w ameryce i nie dostanie sie w 10 minut do londynu. chociaz przyznaje, nie wiem dlaczego ( skoro juz nie robia im osobnego filmu ) hawkeye nie ma w kapitanie 2. wydaje mi sie iz jest on postacia bardzo 'pomijana'. a szkoda, bo go lubie i chetnie zobaczylabym go w akcji gdzies pomiedzy avengers.
Czyli wszystko znowu opiera się na:
największa organizacja w świecie komiksów jest ograniczona i to tak bardzo,że nie reaguje na każde potencjalne zagrożenie, od Mandaryna aż po Malekhita. Ja proponuję ją rozwiązać, jeśli tak właśnie ma wyglądać chronienie świata
z mandarynem faktycznie mnie dziwi ze nikt nie zareagowal. chociaz fury, skoro zamierzaja utrzymywac ze coulson nie zyje. no i z tego co czytalam to chyba shield ma zostac rozwiazane w kapitanie 2. albo zniszczone. cos tam sie z nim bedzie dziac.
[UWAGA - MOŻLIWE SPOILERY]
Iron Man 3 - Akcja toczy się około pół roku po wydarzeniach z Avengers. Nie wiemy czy S.H.I.E.L.D. nie było zamieszane w akcje U.S. Army - Iron Patriot był wysyłany w trakcie filmu do różnych miejsc w celu pojmania Mandarin'a. Czy rząd USA działał zupełnie sam czy z pomocą S.H.I.E.L.D. - nie wiemy.
Thor: The Dark World - Akcja toczy się około roku po wydarzeniach z Avengers. W ósmym odcinku Agents of S.H.I.E.L.D. Coulson i jego ekipa wyruszają na "posprzątanie" po przybyciu Malekith'a. Także reakcja S.H.I.E.L.D. jest, ale nic nie zdołali wskórać - wszystko skończyło się równie szybko jak zaczęło.
W Marvel Cinematic Universe bohaterowie nie są oficjalną grupą - póki co tylko S.H.I.E.L.D. nazywa ich Avengers. Sami bohaterowie nie utrzymują ze sobą kontaktów jak w komiksie - o wspólnym mieszkaniu w ogóle nie ma co wspominać. To tłumaczy dlaczego bohaterowie nie pomagają sobie nawzajem w swoich solowych filmach.
Nie wiemy i się nie dowiemy, w tych filmach nic nie wyjaśniono, nie zbudowano tam żadnego uniwersum tylko pokazano coś w after credits scene. Zapewne w II części Mścicieli znowu powstanie jakieś tam uniwersum, w którym nagle się wszyscy spotkają, bo jak do tej pory to twórcy filmów robią wszystko na przekór temu uniwersum
No i mamy paradoks. W Marvelu źle bo w solowych filmach nie pojawiają się inni herosi, a w DC źle, bo w filmie o Supemanie pojawi się Batman i Wonder Woman.
Chyba mam odpowiedzi:
Iron Man III: po bitwie o nowy jork tarcza ujawniła sie i zaczęła współpracować z ONZ co wiemy z pierwszych odcinków 2 sezonu agentów tarczy dlatego mozemy założyć iż iron patriot działa z "błogosławieństwem " tarczy. Czemu brak innych mścicieli? To proste thor walczy wtedy o pokój w 9 krolestwach tarcza juz odwaliło swoje (pacz wyżej) wiec cap wdowa i sokole oko nie sa wysłani hulk niebylby wskazany w centrum maiami a potem nie dotarł by wystarczająco szybko do portu.
Thor II: po pierwsze juz wyjaśniono ze atak malekida był za szybki. Po drugie reakcja była a mianowicie dwa myśliwce które nic nie zrobiły ale troche po latały
Cap II: jak chodzi o tarcze to chyba nie ma wątpliwości co sie dzialo hulk był w kalkucie raczej by nie zdążył a poza tym tylko wdowa by go mogła przekonać hydra przejmowali kontrole i walka była wszędzie (wiemy z agentów tarczy) wiec nic dziwnego ze sokole oko nie przyjechał thor był w Anglii a akcja rozgrywała sie w chikago i trwała Max 3 h (ta widoczna dla waszystkich akcja) stark pomagał przy budowie helikierow wiec hydra mogła go odciągnąć na tyle długo zeby nie zdążył z nowego jorku. Dlaczego jest w nowym jorku? I tu jest moj ulubiony marvelowy smaczek: tuż przed tym jak cap podmieniłem 3 płytkę sterującą nastąpiło normalne namiezanie i tam najpierw pokazała sie mapa swiata a potem w płynnym przejściu manchatanu i na koniec trujwymiarowy model wieżowca starka z czerwona kropka (celem) na szczycie a to nie była peprer tylko on bo niemożliwe go byc w domu (rozwalony) a gdzieś mosi cały czas budować nowe zbroje na mścicieli II. Wiemy tez z agentów tarczy ze kiedy tylko sie dowiedział zorganizował "zastępcza" prywatna agencje w krytej zatrudnił miedzy innymi a.hill
Bardzo dziekuje
Filip Kamiński