Avengers: Czas Ultrona

Avengers: Age of Ultron
2015
7,2 212 tys. ocen
7,2 10 1 212442
6,1 55 krytyków
Avengers: Czas Ultrona
powrót do forum filmu Avengers: Czas Ultrona

Jako wielki fan kinowego Iron Mana muszę przyznać że niesamowicie mnie kręci technologia zaprezentowana we wszystkich filmach ze Starkiem. Wędrówka technologii Tony'ego od pierwszego filmu, gdzie widzieliśmy jak pracował nad MKII przy dwóch monitorach Apple i stworzył skomplikowaną konstrukcję do zakładania/zdejmowania zbroi, do hologramów i części zbroi napędzanych własnymi mikro repulsorami w IM3 powoduje u mnie uśmiech na twarzy i zacieranie rąk co będzie dalej.

Zgodnie z tym co oficjalnie wiadomo ze zwiastunów, w filmie na pewno będą dwie zbroje, oznaczone odpowiednio MK43 (czyli prawdopodobnie MK42 z przewagą czerwonych akcentów i dużo mniejszą awaryjnością jak sądzę) oraz MK44 czyli "Hulkbuster". JEDNAKŻE na podstawie wycieków związanych z zestawami LEGO i ich opisami w filmie na pewno pojawi się także trzecia zbroja o oznaczeniu MK45, w której Stark ma niby odbyć walkę z Ultronem. Łącząc punkty musiałoby to raczej nastąpić w późniejszej fazie filmu, bazując natomiast na samych figurkach wizualnie MK45 nie różni się niczym od MK43. Gdzie więc według mnie siedzi różnica? Ano teoria moja jest następująca.

MK45 BĘDZIE ZROBIONA Z VIBRANIUM. W pewnym momencie filmu Stark dostaje ostro po dupie od Ultrona i zdaje sobie sprawę, że zbroja zrobiona z nie ważne jak mocnego przez niego stopu konwencjonalnych metali nie może się równać Ultronowi po vibranium-owym upgradzie. W między czasie może Ultron zabija nawet Rhodiego, przez co Tony jest rozwścieczony i decyduje się na walkę sam na sam z Ultronem. Kombinuje vibranium z Wakandy dla samego siebie, konstruuję zbroję i dzięki temu walka między nim samym a Ultronem może mieć sens. Według mnie MK45 pojawił się nawet w drugim zwiastunie (scena w której Iron Man z impetem uderza w drzwi po strzale Ultrona jak sądzę), totalny brak zmiany wyglądu można też tłumaczyć tym by zmylić Ultrona odnośnie jej wykonania.

Teorię tą popiera też fakt, że w IM3 zbroje rozpadały się dosłownie jak domki z kart w starciu z armią extremis. Może właśnie o to chodziło? By pokazać w filmie że nieważne ile zbroi będzie, konwencjonalny metal zawsze można zniszczyć i dzięki temu sytuacja ta będzie miała dużo większy impet w Age of Ultron.

Czekam na komentarze bo sam jestem ciekaw czy moje rozumowanie trzyma się kupy.

ocenił(a) film na 9
Jerzy_Zareba

Hmm. Dość ciekawa teoria :D masz rację że stark nie pokona ultrona zwykłymi zbrojami skoro nawet thor swoim młotem nie mógł rozwalić tarczy kapitana w pierwszej części. Jeszcze jedno mnie zastanawia czy stark nie użył na sobie extremis no bo jakim cudem wyjął sobie kawałki metalu z serca.

maslak20

Stark nigdy nie miał odłamków w sercu - po to był mu potrzebny reaktor kolego, by trzymać je z dala od serca. ;)

ocenił(a) film na 9
Jerzy_Zareba

O to mi chodziło :p

maslak20

Nie takie rzeczy robi się na salach operacyjnych. ;) Mnie wręcz dziwiło czemu Stark z całą tą swoją forsą nie wyjął sobie tego dziadostwa od razu, w komiksach podobno bardzo szybko pozbył się reaktora z klatki.

ocenił(a) film na 9
Jerzy_Zareba

No ja tak samo się zdziwiłem bo w 2 prawie przez to umarł xd

ocenił(a) film na 10
Jerzy_Zareba

"Mnie wręcz dziwiło czemu Stark z całą tą swoją forsą nie wyjął sobie tego dziadostwa od razu"-bo w im3 stark sam mowil ze wczesniej nie bylo to mozliwe z racji technologii medycyna poszla do przodu dzieki czemu operacja zakonczyla sie sukcesem

Marvel_Studios_3

A nie przypominam sobie takiego fragmentu, jeśli tak było to pardon.

ocenił(a) film na 9
Jerzy_Zareba

Tak na prawdę Stark może mieć jakąś specjalną broń przeciwko Ultronowi. Jeśli stworzył coś takiego (prototyp), to na pewno musi wiedzieć jak to powstrzymać, i tu nie chodzić nawet o fizyczną siłę. W zwykłej zbroi dużo nie zdziała, nawet jakby walczył w Hulkbuster to i tak dla Ultrona to tylko kwestia czasu, żeby go pokonać. Zbroja z Vibranium jest mało prawdopodobna, ale być może coś takiego zobaczymy, natomiast jeśli chodzi o zbroję w IM3, dlaczego się rozpadały to odpowiedź jest prosta - Stark tworzył zbroje jedna po drugiej, średnio patrzył na jakość a bardziej na ilość, zęby mieć zbroję na każdą sytuację, - takie moje zdanie.

Optimus22

Biorąc pod uwagę że twórcą był Tony Stark to myślę że jakościowo były tip top, trzeba tutaj przyjąć fikcję że wszystko co robi Stark jest genialne (prócz zbroi MRK42 i to mnie trochę boli - technologia Tony'ego nie powinna nigdy nawalać ale taką sobie wymyślili konwencję niestety). W każdym razie z tego co pamiętam w jedynce J.A.R.V.I.S. informował Starka, gdy ten wychodził na imprezę, że wykonanie zbroi zajmie 5 godzin. Później jeszcze oczywiście ją dopieszczał ale trzeba zwrócić uwagę że MRKIII była na dobrą sprawę pierwszą zbroją spełniającą wszystkie standardy, także wykonanie jej finalnej wersji musiało zająć naturalnie trochę dłużej. Poźniej było już z górki bo każda następna zbroja była jedynie pewną ewolucją zbroi poprzedniej. Także wydaje mi się, że zbudowanie w rok 34 zbroi (wyłączając pierwsze siedem i MRK42) absolutnie świetnych jakościowo nie było raczej dla Starka problemem. :)

Co do vibranium - biorąc pod uwagę że Ultron się wyposaży w szkielet z tego metalu nie widzę absolutnie nic nieprawdopodobnego w tym, że MRK45 będzie w całości z Vibranium. Tym bardziej że w komiksach Tony też miał taką zbroję.

ocenił(a) film na 9
Jerzy_Zareba

Zapomniałem wspomnieć o tym, że w zbrojach nikogo nie było, były zdalnie sterowane a to z kolei przyczynia się do rozpadania ich, po uderzeniu w coś.

Optimus22

Też nie mogę się zgodzić - w walce z Mandarinem zbroje równie łatwo się rozpadały gdy Tony był w środku (Killian jednym machnięciem ręki odciął całą nogę w zbroi MKXV "Shotgun" w której był Stark). Trzeba w dodatku nadmienić, że zbroje nie mogły być z byle metalu skoro już MKVI wytrzymywał uderzenie młotem Thora bez większych obrażeń - więc albo trzeba uznać, że twórcy trójki dali ciała, albo że żołnierze extremis mieli moc większą niż młot Thora - co jest o tyle bez sensu, że w "Avengers" Thor jednym uderzeniem pioruna zabił chyba z dwa Lewiatany i niezliczoną ilość Chitauri celując w portal nad Stark Tower, podczas gdy po tym samym zabiegu zbroja Tony'ego jedynie doładowała się do 425% pojemności baterii. Można oczywiście bawić się w gdybanie, że Thor prawdopodobnie ma kontrolę nad mocą pioruna który wyzwala z Mjolnira, co by skutkowało wnioskiem, że moc pioruna podczas wali z Iron Man'em była nieporównywalnie słabsza.

Moim zdaniem zostają opcje - albo twórcy IM3 dali ciała albo specjalnie pokazali słabość zbroi w filmie by położyć nacisk na potężną siłę i Hulkbustera i MKXLV zrobionego z vibranium w AoU.

ocenił(a) film na 9
Jerzy_Zareba

Tak się działo, ponieważ przy uderzeniu, jego ręka miała taką temperaturę, że metal czy też stal po prostu topniał w danym miejscu. Prosty przykład - wieża z wodą w tej wiosce, gość rozgrzał tą stal (konstrukcję) do takiej temperatury, że stopniała.