Avengers: Wojna bez granic

Avengers: Infinity War
2018
8,1 211 tys. ocen
8,1 10 1 210846
7,6 68 krytyków
Avengers: Wojna bez granic
powrót do forum filmu Avengers: Wojna bez granic

Jesli chodzi o USA, film podczas czwartkowych pokazów zgarnął 39 mln $, a do piątku osiągnął aż 106 mln $. Pierwsze szacunkowe wyniki z soboty mówią o prawie 81 mln $ (sobotni rekord wszechczasów w USA), co oznaczałoby, że produkcja zanotowała 19% wzrost sprzedaży biletów względem piątku (67,7 mln $ w piątek bez pokazów przedpremierowych) .

Wygląda na to, że w USA film ma już na swoim koncie 187 mln $, a więc wciąż ma szansę na pobicie weekendowego rekordu "Przebudzenia mocy" (247,9 mln $).

Myślicie, że padnie rekord otwarcia w USA? A może globalny rekord "Szybkich i wściekłych 8" (541,9 mln $) również zostanie przebity?

kamilxxx09

Szkoda, że film na otworzył się od razu w Rosji i Chinach, bo globalny rekord byłby w kieszeni, a wynik mógłby oscylować w okolicach 700 mln $ na otwarciu. Taki wynik pewnie byłby nie do przebicia w ciągu najbliższych lat. A i najszybciej zarobiony miliard $ zostałby pewnie osiągnięty.

kamilxxx09

Nieoficjalnie - padły 2 nowe rekordy. Największe otwarcie w USA w wysokości 250 mln $, a także największe otwarcie wszechczasów - 630 mln $!!!
Takiego wyniku chyba nikt się nie spodziewał. Pamiętajmy, że jest to wynik bez wsparcia Rosji i Chin.

kamilxxx09

Wynik w USA jest tez znacznie wiekszy od Avengers z 2012. Realna jest szansa na przebicie koncowego rekordu jaki ustanowili ,a który niedawno przebil BlackPanter.

hudylobo

Jest to mozliwe, choć wejście na ekrany Deadpoola 2 i Hana Solo może pokrzyżować te plany. Ale grubo ponad 600 mln $ w USA nawet przy sporych spadkach powinien zarobić.

ocenił(a) film na 8
kamilxxx09

IW z najlepszym weekendem w historii, $250 milionów. http://www.boxofficemojo.com/alltime/weekends/

ocenił(a) film na 10
kamilxxx09

Rekordu Avatara być może nie przebije, ale zajmie drugie miejsce :)

SzalonyGoblin

Wszystko zależy od wyniku w Chinach. Jeśli zarobi tam naprawdę dużo, może przebić 2 mld, a nawet pokonać globalnie "Przebudzenie mocy". Wyniku Titanica raczej nie sięgnie, ale kto tam wie...

kamilxxx09

A jakim cudem ma zdobyć 2 mld skoro w Usa typujesz ok 650-700 mln ?
Żaden film Marvela nie zarobił poza Stanami nawet 1mld. Najwięcej Avengers- Age of Ultron 946 mln.
a tu musiałby dołożyć 1,30-1,35 mld.

returner

Popatrz na wynik otwarcia na świecie. 380 mln $ bez Rosji i Chin. Jeśli w Chinach zarobiłby 350 mln $, 2 mld jest bardzo mozliwe.

kamilxxx09

Musiałby poza Usa zarobić wyraźnie więcej niż SW VII Przebudzenie mocy.
Tam Chiny nie pomogły specjalnie więc może przy A-IW będzie lepszy wynik u nich.

returner

Wszystko się okaże, jak otworzy się w Chinach

kamilxxx09

W każdym razie na tę chwilę powątpiewam w 2mld czy tym bardziej przebicie
SW VII 2,068 mld czy Titanica 2,187 mld. Ale może będę zaskoczony.
800 mln + 1,3-1,4 mld = 2,1-2,2 mld to już byłby mega wynik
Chiny są nieprzewidywalne - patrz wyniki Transformers 3/4 i Furious 7/8 300-400 mln, a jednocześnie wiele filmów popularnych tam zarabia tylko 100-150 mln. Avengers IW może tam zarobić 250 mln, a równie dobrze 500 mln.

returner

Racja. Liczę jednak na minimum 300 mln $ w Chinach.

ocenił(a) film na 10
returner

Z drugiej strony to już wolę, żeby nie pobił finansowo Przebudzenia, niż żeby miał być takim rozczarowaniem jak ten nieszczęsny siódmy epizod ;) Na szczęście bracia Russo dokonali niemożliwego i to chyba pierwszy film od dłuższego czasu, który sprostał przeogromnemu hype'owi ;)

ocenił(a) film na 8
Ryloth

bardzo dobry film i widowiskowy, ale brakuje mi jednej konkretnej sceny akcji, któa przeszłaby do historii kina. Najlepszy chyba wjazd Thora do Wakandy. W ogóle Thor stał sie obok Starka najciekawsza postacią MCU po Ragnaroku i IW. W życiu bym nie powiedział, bo w 2 pierwszych swoich filmach był jedynie przygłupem z młotem. Dostał naprawdę mocne rzeczy do zagrania a dzięki znakomitemu poprowadzeniu przeskoczył swoje ograniczenia warsztatowe. I Thanos fantastycznym czarnym charakterem a to, że dostał tak kameralne sceny jak jego spotkanie z małą Gamorrą czy kilka innych najbardziej zaskoczyło mnie na plus. No i znakomita cyfrowa charakteryzacja, która na zwiastunach nie robiła takiego wrażenia. Najbardziej lubię te interakcje między postaciami, te małe spięcia i wymiany poglądów, konflikty róznych charakterów itd. Sceny akcji w filmach Marvela ...no nie jestem specjalnym fanem. Duzo bardziej wolę fenomenalnie zainscenizowane pościgi i kaskaderkę w mad maxie.

ocenił(a) film na 10
StalowyGigant

Zwiastuny są robione w trakcie produkcji filmu, także nie ma co się nimi sugerować, zwłaszcza, że i tak spełniły swoją rolę poprzez wprowadzanie w błąd i niespojlowanie fabuły ;)

Mi podobał się tak samo Mroczny Świat i Ragnarok - te filmy się uzupełniają. Mrocznemu światu brakowało polotu, który w nadmiarze posiadał Ragnarok, ale była powaga sytuacji. Z kolei Ragnarok ma dużego minusa za zbyt dużą ilość humoru - to w końcu apokalipsa Asgardu, a nie Strażnicy galaktyki ;) Oba oceniam na 8/10.

Ja tam z kolei nie widzę znowu nic specjalnego w Mad Maxie. Ani dobrej fabuły, ani ciekawych postaci, jedynie super sceny pościgów, no ale kino pokazało już nam tak wiele, że ścigające się auta na pustyni nie robią takiego wrażenia ;)

Ryloth

Nie chcę zaczynać, ale jeśli już mowa o rozczarowaniu to rozczarowaniem był epizod VIII

ocenił(a) film na 10
sentia

I VII i VIII to popis nieudolności, więc na jedno wychodzi ;)

Ryloth

8 to popis jak poprawności polityczna i lewactwo niszczy film... 7 pod tym względem nie była taka. Ale mniejsza z tym infinity war rządzi i z tego co widzę w tej kwestii sie zgadzamy

ocenił(a) film na 10
sentia

Siódemkę oglądało się lepiej, ale w kontekście Gwiezdnych Wojen obie części to jak wybór między dżumą a cholerą.

No rządzi i nawet nikt w sumie nie narzeka. Można? Można, tylko trzeba chcieć :)

kamilxxx09

kamilxxx09 według mnie Avengers: Wojna bez granic powinno być w top 3 najlepiej zarabiających filmów w historii kina.

wort801

Według mnie też. Jest na to spora szansa, patrząc na wyniki spoza USA.

kamilxxx09

OFICJALNE wyniki weekendowe już są. IW zarobił 258 mln $ i pobił poprzedni rekord o ponad 10 mln.

prib

No i pięknie. Lada moment będzie pół miliarda w Stanach

kamilxxx09

Nie zatopi Titanica:)

kamilxxx09

Box Office: Avengers: Wojna bez granic z rekordowym otwarciem w Polsce
http://naekranie.pl/aktualnosci/box-office-avengers-wojna-bez-granic-z-rekordowy m-otwarciem-w-polsce-3143500

ocenił(a) film na 10
kamilxxx09

poniedzialek w Usa juz tylko 25 mln w porownaniu z Czarną panterą 40mln

real3000

Ale poniedziałek Czarnej pantery wypadł w święto prezydenta, stąd 40 mln. Po prostu Pantera trafiła na weekend o 1 dzień dłuższy, stąd taki wynik.

ocenił(a) film na 6
kamilxxx09

Star Warsy w dzień nie-świąteczny miały po 30-40 baniek. Park Jurajski i Avatar chyba porównywalnie do tych 25-milionów nowych Avengersów. Więc słaby wynik i oczekiwane następne duże spadki. W 2 weekend może nawet 100 milionów nie przekroczyć.

LukeuszLFC

Świat nadrobi, jeśli w Stanach będą spore spadki.

ocenił(a) film na 6
kamilxxx09

Struktura dochodów w przypadku filmów Marvela jest trochę inna. Znaczne większe udziały w dochodach z całego świata, czasami w okolicach połowy posiadają właśnie Stany. Te zjawisko raczej się utrzyma.

LukeuszLFC

Wynik w USA i tak przekroczy 600 mln $, co już można uznać za wielki sukces.

ocenił(a) film na 7
kamilxxx09

Już jest 725,5 mln $, a w piątek ma być 1 mld $: http://deadline.com/2018/05/avengers-infinity-war-first-week-global-internationa l-box-office-results-1202380241/

Jeśli nie nastąpi nagle jakiś kataklizm to nowe "Avengers" powinno zatopić rekord "Titanica" :) Amerykanie lubią superbohaterów więc powinni wyłożyć przynajmniej tyle co na "Czarną Panterę". Myślę, że reszta świata dorzuci 1,3/1,4 mln. Mam nadzieję, że Chiny nie zawiodą i rym razem dołożą więcej niż 240mln, zwłaszcza że co roku więcej tam wydają.

malysz369

W poniedziałek USA dołożyło prawie 25 mln $, za to świat aż 60 mln $. Oj, coś czuję, że będziemy mieć nowy rekord - najszybciej zarobiony miliard $. A byłoby jeszcze szybciej, gdyby wcześniej była premiera w Chinach.

kamilxxx09

Wiadomo dlaczego premiera w Chinach tak opóźniona? Przecież takie rekordy tylko napędzają sprzedaż biletów, więc dobrze jest rozłożyć premiery na największych rynkach w krótkim czasie.

bartoszcyc8

Nic o tym nie wiem

kamilxxx09

Chińczycy pewnie sprawdzają każdą klatkę filmu, czy czasami coś ich nie obraża, ale teraz twórcy na to uważają (z wiadomego powodu).

kamilxxx09

Szczerze? Mniejsze rekordy są nieważne. Najważniejsze, żeby mieli małe spadki z dnia na dzień i idę o zakład, że będzie to najbardziej dochodowy film marvela... Sama wydałam już dużo mamony na niego

sentia

Kolejny raz byłaś w kinie ? :)

wort801

Tak

użytkownik usunięty
kamilxxx09

Dzisiaj powinno wejść na poziom 800mln globalnie. JL już dawno w tyle, a to dopiero kilka dni obecności filmu w kinach!

No i weszło ;)
We wtorek Avengers przekroczyło 808,4 mln $ globalnie.
W USA film zgarnął ok. 23,5 mln $ (306 mln $ aktualnie)
Na świecie natomiast przekroczono pół miliarda (502,5 mln $ aktualnie)

kamilxxx09

Skąd bierzesz te wszystkie informacje? :o

Smaug_

Od czego ma neta ? :)
http://www.comingsoon.net/movies/news/942819-avengers-infinity-war-blasts-808-mi llion-7-days

Smaug_

Sny z popołudniowych drzemek ;)

kamilxxx09

Haha, no dobra xD
@up2
Myślałem, że jest jakaś strona która na w miarę bieżąco wszystkie liczby aktualizuje

kamilxxx09

Wygląda na to, że już po tym weekendzie film może przekroczyć granicę 1,2 mld $. W piątek natomiast zapewne padnie miliard $.

kamilxxx09

No oby trzymam kciuku. :)

wort801

Myślisz, że padną 2 mld?

kamilxxx09

Według mnie tak, jeśli nie to nie wiem która historia z komiksów by dała radę (mam kilka na myśli o podobnym poziomie). Przyznam się że liczę co najmniej 2 miejsce.