PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=94744}

Basen

Swimming Pool - Der Tod feiert mit
2001
5,1 6,0 tys. ocen
5,1 10 1 5962
4,4 5 krytyków
Basen
powrót do forum filmu Basen

"Basen" Borisa Sychowskiego jest filmem nietuzinkowym.Pod zgrabnie zarysowaną akcją rozgrywa się wiele pobocznych wątków,niedostrzegalnych na pierwszy rzut oka przez przeciętnego widza.Film jest hołdem dla młodości,dla szukania tej swojej własnej drogi, o spełnianiu marzeń, wielkiej miłosci aż wreszcie -o strachu przed dorosłością.Każdy z naszych bohaterów chce by ten ost wieczór licealnych szaleństw trwał wiecznie.Nawet całuśny detektyw sprawia wrażenie maniaka poszukującego młodych imprezowiczów bynajmniej nie w celu aresztowania lecz po prostu wspólnej sielskiej zabawy.Praga -przepiękne miasto,z którego jako europejczyk jestem wielce dumny też sprawia,że film ogląda się wyśmienicie.Nie możemy oprzeć się krajobrazowi i zabytkom (chyba każdy miał chociaż przez chwilę ochote aby zatrzymała się akcja a bohaterowie po prostu zwiedzali tajemnicze nocne uliczki,rynek i katedre).Doskonały dramat psychologiczny z domieszką dreszczyka,który niestety psuje ogólny efekt.Mogli by sobie darować psychola a basen pokazac jako miejsce spotkania finałowego: gdzie bohaterowie pijąc mrożona herbatę dyskutują na temat życia, życia którego mają przed soba jeszcze tak wiele,życia którego nie moga zmarnować, życia...którego tak bardzo się boją.Polecam szczególnie filozofom.

ocenił(a) film na 1
Shamitaro

ej nie, przeczytalem ta recenzje i tarzalem sie ze śmiechu na podlodze (rotfl). ty chyba sobie na serio jaja robisz, jeszcze mi lzy leca po policzkach od smiechu

Shamitaro

OK, film mi sie nawet podobał, ale to co napisałeś/aś jest żałośne :D

ocenił(a) film na 1
Shamitaro

hhhaaaallllooooo!! czy my ogladalismyto samo!?To co napisales jest tak samo zenujace jak ta tania imitacja filmu. "Nietuzinkowy film"? śmiechu warte!!Takiego badziewia produkuja cale tony i niewiadomo dla kogo!!

Shamitaro

Ja choć filmu nie widziałem, to zaryzykuje stwierdzenie, że Shamitaro sobie po prostu jaja robi, bo w końcu to chyba thriller, nie? :D

Shamitaro

"polecam szczegolnie filozofom"?! o kuuuuurde!! dobre :lol: :lol: :lol: nieee moge :)