5,4 34 tys. ocen
5,4 10 1 33631
4,4 14 krytyków
Bez wstydu
powrót do forum filmu Bez wstydu

7/10

ocenił(a) film na 7

dobre, ciężkie kino - nie dla każdego

ocenił(a) film na 7
endriu3

zgadzam się, z pewnością nie każdy będzie potrafił docenić film. Pojawiają sie opinie że jest " beznadziejny " - typowa reakcja widza który spodziewa się prostej historii i jasnego przekazu. Z pewnością kino dla wymagających , laik może nie docenić

ocenił(a) film na 7
mon_fw

Mnie film się podobał. Dałam 7. Nie rozumiem dlaczego twierdzisz że film jest "dla wymagających".... Przekaz prosty jak drut, historia także nie jest ciężka do pojęcia. Czego tu nie rozumieć? Drogi nie-laiku?
Z Endriu się zgodzę. Kino dobre. Ciężkie także, dla niektórych może być nudne jeśli ktoś nie lubi tego typu filmów.
Nie uważam jednak że laikami są ci, którym film ten nie przypadł do gustu. Po prostu nie przypadł, i już.

ocenił(a) film na 7
dark_angel_1989

" laik może nie docenić" stwierdzając że film jest beznadziejny , a i takie głosy się pojawiają co jest przesadą
"z pewnością kino dla wymagających" czyli osób które chcą czegoś więcej a nie filmu beż żadnego przekazu. (a takie też przecież są ) . Co nie znaczy że widzowi wymagającemu ten film MUSI się spodobać, gusta są różne.
Radzę nie brać wszystkiego tak dosłownie. I na spokojnie ;)

ocenił(a) film na 2
endriu3

Mogę się zgodzić tylko z częścią po myślniku. Rzeczywiście, nie dla każdego. Wymagający i umiejący samodzielnie mysleć widz powinien ten film unikać szerokim łukiem. Pełno głupkowatych stereotypów: nazistowska polska tłuszcza, dodatkowo zepsuta do szpiku kości (scena z imprezy), szlachetni i mądrzy Cyganie, dziewczyna - Cyganka pragnąca zostać doktorem (rofl) i zepsuty moralnie Polaczek, któremu biedne dziewczę zaufało.. Coś w stylu Pasikowskiego i jego ostatniego gniota - jazda po Polakach, aż miło, a co, niech mają za swoje i niech się wstydzą, że są Polakami.
Powtórzę: omijać szerokim łukiem!