Bitwa o Anglię

Battle of Britain
1969
7,5 9,0 tys. ocen
7,5 10 1 9016
4,5 2 krytyków
Bitwa o Anglię
powrót do forum filmu Bitwa o Anglię

Polacy

ocenił(a) film na 9

Nie wiem jak wy ale ja kocham scenę w której Polacy tracą zimną krew w trakcie walki powietrznej i wyraźnie panikują.

użytkownik usunięty
kelner84

Wątpię żeby to wyglądało na panikę. Mogę pomylić, ale to jest ta scena, kiedy dowódca eskadry Skipper mówi do Polaków, że Brytyjskie lotnictwo nie jest latającym cyrkiem. Polscy piloci z reguły krążyli na dużej wysokości i jako pierwsi dostrzegali samoloty wroga, po czym z maksymalną prędkością spadali prosto na nie, co pozwalało zaskoczyć wroga i nadrobić słabsze osiągi własnych maszyn. Zabójcza skuteczność dywizjonu 303 stała się wkrótce sławna, Polaków traktowano jak bohaterów, nie pozwalano płacić w restauracjach, prasa nazywała ich "Aniołami Zemsty". Ten stan rzeczy trwał jednak niedługo. Wraz z włączeniem się USA do wojny i przybycia pierwszych Amerykanów do Wielkiej Brytanii, Polacy odeszli w niepamięć i nie mogli już dłużej liczyć na specjalne względy. Po wojnie Wielka Brytania nieźle się odpłaciła Polskim pilotom za walkę w obronie ich państwa wystawiając im rachunek za ich utrzymanie (amunicja, żywność, żołd itp.).

ocenił(a) film na 9

Dziękuję za informację.

ocenił(a) film na 7

Jeszcze lepiej "odwdzięczyła się" PRL, skazując mjr. Skalskiego na śmierć, niby za zdradę

użytkownik usunięty
jak45

I wielu innych Polskich Bohaterów też tak potraktowali. Niektórych zabili - Inka, Nil i innych.

kelner84

gdzie ty tam widzisz panikę ?

ocenił(a) film na 7
polukr

dokładnie.

ocenił(a) film na 9
kelner84

Oni tam sobie caly czas jaja robili i nabijali sie ze szwabów.. Gdzie ty tu panike widzisz?

ocenił(a) film na 9
Al_Bundy

Nie pamiętam już dokładnie filmu, więc nie mogę odpowiedzieć :) Jednakże dziękuję za doinformowanie mnie w tej kwestii; nie każdy dobrze interpretuje pewne sceny. Pozdrawiam :)

ocenił(a) film na 9
kelner84

No niby tak... Jednak trudno doszukac sie paniki w akcji gdzie Polacy z Anglikami wystrzelali wszystkich Niemców przy okazji zartujac sobie przez radio..