6,3 61 tys. ocen
6,3 10 1 61158
7,2 53 krytyków
Body/Ciało
powrót do forum filmu Body/Ciało

Faktycznie stosuje się taką praktykę ? Przecież co innego zmiksować po prostu ciepłe warzywa z mięsem, gdzie powstanie nam zupa krem, a co innego miksowanie zimnego, ohydnego, białego makaronu z chlebem :-( ? faktycznie stosuje się gdzieś taką praktykę ? Czy to przekolorowanie na potrzeby filmu :-) ?

ocenił(a) film na 6
ceciliadiana

Niestety stosuje się...

ocenił(a) film na 10
vespaccio

O.O. Szczerze mówiąc, w mojej opinii, jest to szokujące ... Tym bardziej, że nie widzę uzasadnienia dla wmuszania w pacjentów papki zrobionej z produktów, które do MIKSOWANIA SIĘ NIE NADAJĄ. ( jak np. chleb) . Co innego dożywianie przez jakieś " normalne" potrawy, załóżmy wspomniane warzywa z mięsem i, dajmy na to, kleikiem kukurydzianym dla zwiększenia kaloryczności, ale takie coś ? Przecież najbardziej żarłoczny człowiek by tego nie tknął :-( To wygląda jak jakiś element opresji psychiatrycznej, a nie leczenia...

ocenił(a) film na 5
ceciliadiana

Stosuje się, ja bardzo często miksuję jedzenie na papkę kiedy nie chce mi się jeść (krem z soczewicy, buraka, zupy kremy). Dziewczyna ma zmiksowane kanapki z dżemem i makaronem, bo nic innego dostać nie mogła (w końcu to polski szpital). Moim zdaniem scena miała bardziej pokazać nieudolność polskiej służby zdrowia. Kto jak kto ale anorektyczki powinny dostawać w szpitalu normalny wartościowy posiłek, bo wszystkie mają ogromne niedobory żelaza, cynku, wapnia, absolutnie wszystkiego, jedzenie tego typu na pewno nie odbuduje im dobrze ciała pod fizycznym względem.

ocenił(a) film na 10
finliten

zgadzam się w 100% z Twoim stanowiskiem :-) Ja również uwielbiam tego typu kremy z warzyw, roślin strączkowych etc. , nawet Twoją odpowiedź czytam, przeglądając ciekawy przepis na krem z batata i masła orzechowego :-) , który planuję zrobić na kolację, natomiast dania dziewczyny za nic bym nie przełknęła bez torsji. Jak to musi paskudnie smakować, grudowaty chleb zmiksowany z dżemem, to wszystko zimne, a w dodatku konsystencji i koloru surowej pulpy na parówki :-( Substancje odżywcze - a raczej ich brak - to kolejny problem w naszych szpitalach. Dla mnie żywienie pacjentów w naszym kraju jest skandaliczne -te dziewczyny przecież potrzebują ogromnych ilości substancji odżywczych, a w świetle tego, że coraz więcej badań naukowych jest zgodnych co do faktu, że niedożywienie może powodować napady obżarstwa oraz stricte problemy psychiczne ( brak niektórych substancji, typu magnez, Omega 3, aminokwasy takie jak fenyloalanina, tryptofan - wpływające na pracę neuroprzekaźników - odpowiednio dopamina i serotonina, oraz wiele innych pierwiastków ) - nie trzeba chyba nic więcej dodawać. W dodatku, biorąc pod uwagę, jak ważna jest dieta dla tych dziewczyn, logiczne jest, że o wiele mniejszy opór dziewczyny będą odczuwać przed taką zupą soczewicową, np. wzbogaconą olejem lnianym i prażonymi pestkami słonecznika, która jest zdrowa, albo równie zdrowym, choć odżywczym i kalorycznym przecież łososiem - jako daniami zdrowymi, niż przed białą bułką z dżemem, która naprawdę jest trującym świństwem. Szczególnie podawana zbyt często.

ocenił(a) film na 6
ceciliadiana

Ale jest kaloryczna a tu chodzi tylko o to, żeby przybrały jak najszybciej na wadze, żeby można było powiedzieć, że "leczenie" jest efektywne.