PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=10068153}

Brzydka siostra

Den stygge stesøsteren
2025
6,9 5,0 tys. ocen
6,9 10 1 5009
7,1 30 krytyków
Brzydka siostra
powrót do forum filmu Brzydka siostra

Obrzydliwe

ocenił(a) film na 1

Film jest obrzydliwy nie przez z sceny body horror, bo te akurat są znikome i słabe, ale przez to, że nie ma tam ani jednej pozytywnej postaci, ba ani jednego pozytywnego wydarzenia. Zaczynamy ostro ze śmiercią ojca Kopciuszka i dalej jest tylko gorzej i nie tylko, że przez to, że jego ciało gnije w salonie ( serio nie mogli go nawet zakopać, brak funduszy nie jest żadnym argumentem, córka mogła sama to zrobić z pomocą tego konnego). Oczywiście książę to obrzydliwy ruchacz, biedna Elwira ma sprany mózg i pozwala niszczyć swoje ciało i duszę z powodu złudnej obietnicy ślubu z księciem i nawet poznanie tej kreatury nie zmienia jej nastawienia. Co ten film miał wnieść? Jest płytki jak cuchnące bajorko i równie obrzydliwe.

ocenił(a) film na 6
urdjackall

Też mnie nie zachwycił. Ale myślę, że reżyserka pokazuje tę zdegradowaną rzeczywistość pełną brutalności i pustki emocjonalnej, być może po to, by zmusić nas do konfrontacji z własnymi oczekiwaniami wobec baśni i ich szczęśliwych zakończeń. Wprowadzenie postaci pozbawionych pozytywnych cech to dla mnie krytyka społecznych mitów, toksycznych relacji oraz iluzji, w jakie czasami wierzymy.