Ciemności

Tenebre
1982
6,4 3,0 tys. ocen
6,4 10 1 2985
6,8 11 krytyków
Ciemności
powrót do forum filmu Ciemności

średnie giallo

ocenił(a) film na 6

Argento posiada jednak moim zdaniem lepsze filmy w swym dorobku. tutaj niestety zabrakło tajemnicy, klimatu i napięcia, które charakteryzują te najbardziej udane Włocha. tak naprawdę "Tenebre" to odrobinę autoironiczna gra z widzem, którą trudno traktować w pełni poważnie, może dlatego nieco się zawiodłem. tożsamość zabójcy szybko stała się dla mnie oczywista, a przy tym rozwiązanie zagadki jest mocno naciągane i na bakier z logiką. całość ratuje jak zwykle dobra muzyka i spora dawka smakowitego gore. miłośnicy mistrza gatunku giallo z pewnością znajdą tu coś dla siebie, ale trudno to uznać za w pełni satysfakcjonujące dzieło.

użytkownik usunięty
Caligula

Odnioslem podobne wrazenie, zabraklo tego napiecia ktore przykuwalo mnie do ekranu przy Profondo Rosso a zaznaczam ze nie jestem fanem tego typu kina, przy Tenebre sie wynudzilem mimo ze bylo wiecej scen gore,byl bardziej pokrecony, ciesze sie ze jako pierwszy film spod znaku Giallo ogladalem Profondo Rosso

Caligula

Zgadzam się, całkowity brak odpowiedniego nastroju i napięcia przez co film ogląda się tylko jako ciekawostkę, a nie horror. 4/10

Caligula

Sam film może i słaby, ale był inspiracją dla wielu twórców. Między innymi dla Briana De Palmy przy kręceniu "Body Double". A na bazie utworu lecącego podczas napisów końcowych powstał kultowy kawałek Justice - Phantom.