Czarna Pantera

Black Panther
2018
6,7 150 tys. ocen
6,7 10 1 150195
6,5 68 krytyków
Czarna Pantera
powrót do forum filmu Czarna Pantera

Po bliższym zapoznaniu się z postacią Czarnej Pantery dochodzę do wniosku, że może to być jeden z najmocniejszych bohaterów w uniwersum Marvela, a sam film możliwe że będzie jednym z najciekawszych z całej trzeciej fazy filmów tego studia. Prawdę pisząc, jako osoba która nie miała żadnej styczności z komiksami o superbohaterach, nawet nie wiedziałem o istnieniu takiego herosa ( jak i wielu innych, do póki studia filmowe nie zaczęły ekranizować komiksów na taką skalę jaką mamy dzisiaj ). Dopiero gdy przyjrzałem się tej postaci bliżej, stwierdziłem, że jest to tak jakby odpowiednik Batmana w świecie komiksów Marvela ( zresztą dużo osób znających się na komiksach tak właśnie określa Black Panther ) - co bardzo mi się podoba, gdyż uznaję postać Nietoperza i jego świat za najciekawsze ze wszystkich komiksowych uniwersów.
Wiadomo, że BP będzie w jakimś stopniu współpracował z grupą Avengers ( opierając się na komiksach ) i że zostanie po raz pierwszy przedstawiony w trzeciej części Kapitana Ameryka. Myślę, że Mściciele potrzebowali właśnie kogoś dokładnie takiego w swoich szeregach - mrocznego ( w sensie dosłownym i w przenośni ) i chłodnego charakteru, który był by przeciwwagą dla rzucającego luźne komentarze Iron Mana, wściekającego się na wszystko Hulka, dostojnego Thora i prawego Kapitana Ameryka.
Jestem ciekawy Waszego zdania na ten temat. Na to, jak zapatrujecie się na tą postać i jej potencjał? Jak myślicie, co wniesie do uniwersum filmów Marvela ten właśnie heros? I czy są tu może osoby, dla których jest to ulubiony superbohater? - bo jestem pewien, że po premierze filmu będzie miał sporo nowych fanów:)

ocenił(a) film na 7
jokerkara

" zresztą dużo osób znających się na komiksach tak właśnie określa Black Panther "
Pierwsze słyszę. Każdy wie, że odpowiednikiem Batmana w uniwersum Marvela jest Iron Man...

ocenił(a) film na 7
Nefiaty

I często jest porównywany do Moon Knighta, zapomniałem o nim. Ale o porównaniu do Panthera... pierwsze słyszę.

ocenił(a) film na 6
Nefiaty

To znaczy, że mało słyszałeś :)

ocenił(a) film na 7
jokerkara

Mówisz to do wieloletniego czytelnika komiksów ;)

ocenił(a) film na 6
Nefiaty

Tym bardziej mnie to dziwi :)

ocenił(a) film na 7
jokerkara

Zamiast się wywyższać (co mnie strasznie wku*wia), mógłbyś przytoczyć taką teorię :P

ocenił(a) film na 6
Nefiaty

Nie wywyższam się, spokojnie. Jutro jak znajdę chwilę wrzucę tu odpowiednie linki na których jest porównanie, dziś już jest za późno. Pokazują tam, że porównanie polega na takich sprawach jak to, że zarówno Batman jak i Black Panther to 1. Obrońcy swojego mista/kraju , 2.miliarderzy/multimiliarderzy , 3.obydwoje prowadzą krucjatę przeciw złu, bo w młodości zabito ich rodziców/rodzica, itd, itp - i wielu znawców komiksów w tych moich źródłach widzi więcej punktów wspólnych między postacią Batmana a Czarną Panterą ( już nie wspominając o podobnym kostiumie ).

ocenił(a) film na 7
Nefiaty

http://uk.ign.com/articles/2014/10/31/between-the-panels-this-is-the-edge-black- panther-will-give-marvels-movies

"As much as some people like to reductively describe T'Challa as "Marvel's Batman,"

http://comicbook.com/2015/01/05/why-the-black-panther-is-marvels-answer-to-batma n/

Nefiaty

raczej daredevil

Nefiaty

Jak dla mnie Iron Man jest podobny do Atom:
"Arrow" - http://www.filmweb.pl/serial/Arrow-2012-644652
"DC's Legends of Tomorrow" - http://www.filmweb.pl/serial/DC%27s+Legends+of+Tomorrow-2015-742874

ocenił(a) film na 6
jokerkara

Nie musisz się tłumaczyć,że nie czytasz komiksów, to przecież nie jest powód do nie zabierania głosu w dyskusji albo do piętnowania ciebie przez innych. Nie daj się fanom komiksów, zwykle wystarczy głośniej tupnąć,aby się rozbiegli

ocenił(a) film na 6
katedra

The_Grzyb & Katedra - dzięki Panowie. Sęk w tym, że ostatnio znowu ostro baluje ( czytaj - chlam jak świnia' bez obrazy dla świnek ) i nie mam czasu i ochoty dzielić się moją wiedzą z innymi. A to, że Pantera jest odpowiednikiem Batka jest dla mnie oczywiste ( tak jak i to, że w każdym z super herosów można szukać podobieństw ). A najważniejsze - czuję, że ten film będzie szlagierem Marvela. A teraz dobranoc - jestem naje...pity i idę spać...na tydzień.

użytkownik usunięty
katedra

Ja kiedyś napisałem, że Tommy Vercetti jest postacią blisko spokrewnioną z Dexterem- te koszule, jak można nie dostrzegać podobieństwa? Fani filmów i gier komputerowych zaczęli mi pisać o jakimś Tonnym Montanie, jakieś bzdury o podobieństwie ostatniego aktu Vice City do sceny z jakiegoś Scarface'a- to już w ogóle głupie było...Nie rozumiem powodów do piętnowania i poprawiania. Fanatycy sztuki filmowej i gier komputerowych.Nigdy nie dam się fanom filmów i gier. Wystarczy zwykle głośniej tupnąć, aby się rozbiegli.

ocenił(a) film na 5
jokerkara

Wydaje mi się, że Iron Man bardziej przypomina Batmana ze względu na to, że jest bardziej popularny niż Black Panther. No ale zobaczymy po filmie (komisku niestety nie czytałem), jak to wyjdzie, bo faktycznie są podobieństwa, nawet kostium w podobnym kolorze :)

ocenił(a) film na 8
jokerkara

Czy ja wiem? Czarna Pantera przypomina Batmana? Moim zdaniem Moon Knight