Czarna księga

Zwartboek
2006
7,4 11 tys. ocen
7,4 10 1 11292
7,0 8 krytyków
Czarna księga
powrót do forum filmu Czarna księga

Opinia

ocenił(a) film na 1

Ta wysoka ocena to jakaś totalna porażka. Jak dla mnie film żenujący, interesujący być może dla
politycznie poprawnych idiotów-jak zawsze jedyna pozytywna postać to komunista (holenderski) no
i modny temat (żydzi,holocaust)..
Sekwencja zdarzeń totalnie nielogiczna,calośc moim zdaniem urąga inteligencji ludzi kierujących
się w życiu zdrowym rozsądkiem i mających jako takie pojęcie o historii WW2

ocenił(a) film na 8
zorro1965

Czyli całkowite niezrozumienie filmu ;P Polecam jeszcze raz go oglądnąć może zrozumiesz! Nielogiczna? Bardzo logiczna!

ocenił(a) film na 9
zorro1965

A słyszałeś w swoim życiu, takie stwierdzenie, "że o gustach się nie dyskutuje"? Jeżeli tobie się nie podoba owy film - bo i masz do tego całkowite prawo, acz kol wiek powinieneś podawać przykłady na których będziesz opierać się co do swojego zdania dla czego "mnie" (tobie) się nie podobał dany film.

Piszesz - że film jest żenujący - poproszę o przykłady.
Piszesz - interesujący być może dla politycznie poprawnych idiotów - poproszę o rozwinięcie tego wątku.
Piszesz - modny temat (żydzi,holocaust) - nie wiem co masz na myśli pisząc modny...Dla mnie holocaust to była straszna tragedia, ale żeby od razu tę tragedię pisać jako modny?

A i przychylam się do opini @diediebitch.

ocenił(a) film na 8
zorro1965

W pełni zgadzam się z przedmówcami - @tomekdkm i @diediebitch.

Tak jak wiele innych filmów - Jak Rozpętałem II WŚ, Parszywa dwunastka, czy też z ostatnich pozycji Bękarty wojny i setki innych tytułów osadzonych na gruncie II WS - tak i ten film nie jest ani głębokim przemyśleniem jakiegoś ważnego tematu czy arcydziełem (typu Pianista, Chłopiec w pasiastej koszulce), ani dokumentem, lub skandalizującym paradokumentem (typu Upadek, Drezno, Pokłosie), ani popularnym eksperymentem mającym pokazać autentyczność wojny z mało znanej perspektywy jakiejś osoby lub grupy osób (typu Obława, Śniegi wojny) - jest filmem rozrywkowym, przygodowym i tak też powinien być oceniany.

A że fabuła jest znakomita i zaskakująca uważam, że wysoka średnia w pełni zasłużona :-)

ocenił(a) film na 8
vadim_msk

Wspaniały film, wciągająca fabuła, hipnotyzująca rola głównej bohaterki. Nawet nie odczułam, że trwał aż 2,5 h :)