Czas na miłość

About Time
2013
7,6 205 tys. ocen
7,6 10 1 205183
7,1 44 krytyków
Czas na miłość
powrót do forum filmu Czas na miłość

Znaczenie

ocenił(a) film na 7

Co widzowi właściwie podróże w czasie głównego bohatera miały uzmysłowić? Właściwie dzięki cofnięciu się w czasie udało mu się zdobyć miłość swojego życia, żaden człowiek przecież takiej możliwości nie ma, więc miały odwrotny cel? żeby dawać zawsze z siebie wszystko, bo nie będziemy mieć drugiej szansy jak Tim? albo raczej żeby właśnie próbować na ile to możliwe aż do skutku i się nie poddawać po 1 czy nawet 2 razie? jak wy to rozumiecie?

ocenił(a) film na 9
agatakoniak

Mi się wydaje, że tu chodziło o dostrzeganie pewnych rzeczy, których w codziennym biegu nie zauważamy. Tim przestał skupiać się tylko na Mary, kiedy zauważył, że może stracić córkę, a także siostrę i ojca. To tylko moje zdanie :)

ocenił(a) film na 8
agatakoniak

Co do powrotów w czasie, to kiedy poznał Mary i chciał pomóc Harry'emu poprzez zasugerowanie powtórzenia tekstu aktorom, stracił do niej nr. Dla mnie to taka metafora "budowania wszystkiego od początku", głębsze przesłanie o tym, żeby nie wracać do tego co było, ale cieszyć się tym co jest, bo możemy to wszystko stracić.

Udało mu się zdobyć miłość swojego życia, ale jednak musiał się trochę postarać (pokombinować), żeby ją zdobyć. Gdyby tego nie chciał, mógł równie dobrze sobie to olać. Ale właśnie w tym staraniu się dżył do celu.

ocenił(a) film na 5
agatakoniak

Morał ( a raczej banał) z tego filmu krótki i raczej wszystkim znany: doceniaj każdy dzień, bo może być twoim ostatnim...