PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1086}

Diuna

Dune
1984
6,5 38 tys. ocen
6,5 10 1 37521
5,0 39 krytyków
Diuna
powrót do forum filmu Diuna

Osobiscie uwazam, ze film jest swietny, jednak przegral z ksiazka na calej linii. "Diuna" Franka Herberta jest najdoskonalsza powiescia jaka czytalem. Jest mistyczna... niezwykle interpretacyjny... pomyslowa... i GENIALNA. :) Cala ksiazka jest przepelniona magia, niezwykla glebia. Czysta PERFEKCJA. Uwazam takze, ze strasznie trudno byloby zintepretowac te ksiazke i zrobic z niej ekranizacje. Ona jest poprostu nietykalna. Ten film nigdy nie powinien powstac. Skoro nawet taki mistrz jak Lynch nie potrafil oddac magii tej ksiazki, to znaczy, ze temu zadaniu nikt nie podola. Nie zmienia to jednak faktu, ze David zrobil film naprawde bardzo dobry i (mimo wszystko) niezle odwzorowujaca ksiazke. Niezle efekty specjalne (chociaz moglyby byc lepsze), swietna scenografia i zdjecia. Wizja rezyserska... no coz, nikt nie zrobilby tego lepiej od Lyncha, wiec uwazam, ze jest ona bardzo dobra. :) Sama fabula jest dobrze rozbudowana i chociaz Lynch niesamowicie wszystko skrocil, to fabula trzyma sie kupy. Moja ocena to 8/10. :)

pozdro

krokodyl ;]

ocenił(a) film na 6
krokodyleq

Trudno porównywać film Lyncha do powieści Herberta, bo praktycznie wiadomo, że z nią przegrywa. Jedynym reżyserem, który miał w zwyczaju każdym swoim dziełem przebijać literacki pierwowzór jest Stanley Kubrick :).
Również uwielbiam 'Diunę' Franka Herberta, i film Lyncha jako ekranizacja książki faktycznie jest raczej dość słaba. Jednak jeśli uzna się go (bardzo) luźną adaptacją - to juz jest zdecydowanie lepiej. Jako obraz SF jest naprawdę świetny.
Film oglądałem przed przeczytaniem książki - więc pewnie dlatego tak bardzo go sobię cenię. Najdłużej znam jednak grę - Dune 2, której kiedyś byłem wielkim fanem :).
pozdrawiam