Dom w głębi lasu

The Cabin in the Woods
2011
5,5 99 tys. ocen
5,5 10 1 98672
6,9 51 krytyków
Dom w głębi lasu
powrót do forum filmu Dom w głębi lasu

Jestem osobą, która liczy się ze zdaniem innych i doskonale zdaję sobie sprawę z tego,
że to, co podoba się mnie, niekoniecznie musi podobać się innym i odwrotnie.
Obejrzałam ten film, bo skusił mnie tytuł, opis i byłam przekonana, że będzie to coś w
stylu 'Piły', gdzie grupa ludzi poddawana jest różnym zadaniom i testom, które są
obserwowane przez innych.

Niestety, ten film to totalne nieporozumienie :)
Grupka ludzi jedzie na weekend do domku w lesie, wszystko super fajnie, i nagle z ziemi
wyłażą głodne krwi zombie. Widzimy wilkołaka, baletnicę z zębatą waginą zamiast twarzy
i gigantycznego nietoperza. Przepraszam, ale o co tutaj chodzi...?!?!?! :o

Jeśli ktoś z Was jest w stanie wytłumaczyć mi fenomen tego filmu i fakt, że posiada tu
dość wysoką ocenę, to ja naprawdę bardzo serdecznie proszę o wytłumaczenie. Może
być łopatologiczne, jak krowie na rowie, dużymi literami, głośno i wyraźnie, bo serio NIE
ROZUMIEM co poeta miał na myśli robiąc ten... ten chłam. 1/10, ale jestem głodna opinii
tych, którzy oceniali film wysoko. Ocenę zawsze mogę zmienić :D

PS. Proszę mnie nie wyzywać. Nie rozumiem fenomenu, dlatego pytam o wyjaśnienia.

kas71

Film ten miał pokazać skąd tak naprawdę brały się wszystkie HORRORY,nie wiem czy się przyjrzałaś ale te wszystkie stwory to odpowiedniki potworów z lat 80,90 i współczesnych : Duży wąż,duży pająk,wiedźma,kraken itd
W fabule chodziło o to że ci naukowcy wyłapali kiedyś wszystkie możliwe potwory które chodziły po ziemi i wypuszczali je na nastolatków.Również pokazali czemu ludzie zawsze w horrorze zachowują się tak głupio,irracjonalnie - byli odurzani różnymi środkami.Podpinali ich pod schematy np głupia blondynka.
Lecz w filmie mamy głębsze wytłumaczenie - Dlaczego ? Dlaczego w ogóle różne kraje zabijają nastolatków swoimi potworami (bo jak widzimy na terenie kilku innych krajów,też były tego typu akcje tylko z innymi potworami do dyspozycji. Wyjaśnieniem rozwalili wszystko i wszystkich : Oni składali cześć Starożytnym bogom,odkrytym pod ziemią,którzy rozkazali składać sobie ofiary z 5 nastolatków ,zabitych przez potwory . (dlatego jak np zgineła pani Dyrektor to się nie liczyło) . Przy okazji ironicznie wyśmiali horrorowe schematy ,że zawsze musi być sportowiec,blondynka,dziewica (która ma zginąć ostatnia),głupek,mózgowiec.Na taki absolutny smaczek twórcy zakończyli swój film końcem świata. Dla mnie geniusz.

transformers567_fw

Aaa... okej, rozumiem. Teraz patrzę inaczej na to, co wczoraj wieczorem obejrzałam :)
Patrząc z tej strony film faktycznie wydaje się być nieco bardziej zrozumiały i do przyjęcia. Ale na Filmwebie jest źle sklasyfikowany, bo z horrorem nie ma za wiele wspólnego - to bardziej satyra na horror, komedio-horror ;)

Ocenę tu można zmieniać, i bardzo dobrze. Polecę trochę wyżej, bo faktycznie jako horror - 1/10, aczkolwiek w innym kontekście ocena nie powinna być tak drastycznie niska.

Dziękuję Ci! :)

kas71

Na ile zmieniasz ?

transformers567_fw

Dałam 4/10, bo patrząc obiektywnie - film mi się nie podobał. Tematyka nie moja, gra aktorska nie moja. Mocna, naprawdę mocna czwórka leci za jednorożca, postać Marty'ego i parę fajnych dialogów :)