Dom w głębi lasu

The Cabin in the Woods
2011
5,5 99 tys. ocen
5,5 10 1 98672
6,9 51 krytyków
Dom w głębi lasu
powrót do forum filmu Dom w głębi lasu

Polacy, jak zwykle nie zrozumieli filmu, ehh...

ocenił(a) film na 8
Gangelus

też mi się tak zdaje choć filmu nie oglądałem jeszcze. po opowieściach mojej ciotki wydaje mi się, że jednak musi być dobry. u nas 5,9, a na imdb 7,8. coś w tym jest, że nasi nie zrozumieli.

grondas8

film jest naprawdę rewelacyjne, ale do zrozumienia trzeba oglądnąć pare nowych, jak i starych horrorów. :)

ocenił(a) film na 8
Gangelus

nawet mi nie mów :D doczekać się nie mogę aż obejrzę.

grondas8

NIE CZYTAC POSTU NIZEJ PRZED OBEJRZENIEM !SPOILER

Gangelus

Moim zdaniem film był super. Nie było bezsensownego i ciągłego dźgania nożem ...Przecież horrory nie tylko na tym polegają (choć chyba nasi rodacy tak sądzą). Było trochę zabawnych scen (co nie czyni z tego filmu komedii), ale i też drastycznych. Podobał mi się ogólny pomysł- poświęcenie dla bogów i cała ta kontrola potworów. Dobrze, że na koniec bohaterowie wyszli (w dużej mierze na swoim).

Gangelus

To, że komuś się nie podobał film znaczy, że go nie zrozumiał? I jakich to jeszcze filmów Polacy nie zrozumieli skoro "znowu"?

ocenił(a) film na 7
Dante_Keane

Całego mnóstwa, z nowych to np REC 3. DwGL to film świetny, odwołujący się do kilkudziesięciu klasyków z gatunku horroru, tętniący kiczem i momentami przerażający. Naprawdę dobrze się na nim bawiłem, chociaż uważam, że mógł by być lepszy gdyby historię podano nieco bardziej "na poważnie". Jednak, nie zahaczał by wtedy wystarczająco o klimat lat 80' więc widać tak miało być. Jak dla mnie 7/10

Do zrozumienia należy obejrzeć co najmniej:
- serie Hellraiser
- trylogię Evil Dead
- Necronomicon
- Noc Żywych Trupów

Takie minimum bez którego można nie zrozumieć żartu.

seastian

Czy ja wiem, czy to kwestia zrozumienia? O ile Dom... mi się podobał bo był zabawą z konwencją tak REC3 już nie. I nie wydaje mi się, że RECa nie zrozumiałem tylko, hmmm, jakby to ująć... Dom w głębi lasu jest spójny i logiczny, a zachowania bohaterów też są umotywowane pewnymi czynnikami. Film spisuje się i jako czarna komedia i jako horror, tak jak moim zdaniem wspaniały Wysyp żywych trupów. Nie mogę tego samego powiedzieć o REC3, który nie był ani smieszny, ani straszny. Był po prostu niewypałem. Gwoli ścisłości pisząc Necronomicon zakładam, że chodziło Ci o książkę, która pojawia się w Evil Dead lub w mitologii Cthulhu. Sam film Necronomicon raczej do najlepszych nie należy i nie poleciłbym go nikomu :p Swoją drogą Elen Ripley ostatnio jest znawcą wszystkiego o nie z tej ziemi. To już druga jej taka rola po Paulu.

ocenił(a) film na 7
Dante_Keane

Tak, głównie chodziło mi o książkę której motyw przewija się w wielu klasykach klasy B i który to motyw nieco w innym wydaniu przeniesiono do Domu kopiując jakby wydarzenia z Evil Dead :) a klimatu tych produkcji można posmakować właśnie w Necronomicon który to film osobiście bardzo, bardzo lubię :)

Rec 3 przywaliło w oczekiwania widzów i tym się nieco pogrążyło. Gdyby wyreżyserowali to pod inną marką w oderwaniu od serii to film był by genialny. A tak skoczyli na kasę i się poślizgnęli bo ludzie oczekiwali konwencji z pierwszego filmu... co nie zmienia faktu, że film bardzo mi przypadł do gustu.

Dante_Keane

Jest pełno filmów, którym Polacy zawyżają, a są kiczem albo zaniżają ocene...

użytkownik usunięty
Gangelus

W 100% zgadzam się z Gangelus. Jak można pisać że to syf ?! Może film to nie było olśnienie roku, ale, zapewniam, widziałam wiele dużo gorszych filmu. Tego na pewnio nie można nazwać syfem. Mi film bardzo się podobała 10/10