też mi się tak zdaje choć filmu nie oglądałem jeszcze. po opowieściach mojej ciotki wydaje mi się, że jednak musi być dobry. u nas 5,9, a na imdb 7,8. coś w tym jest, że nasi nie zrozumieli.
film jest naprawdę rewelacyjne, ale do zrozumienia trzeba oglądnąć pare nowych, jak i starych horrorów. :)
Moim zdaniem film był super. Nie było bezsensownego i ciągłego dźgania nożem ...Przecież horrory nie tylko na tym polegają (choć chyba nasi rodacy tak sądzą). Było trochę zabawnych scen (co nie czyni z tego filmu komedii), ale i też drastycznych. Podobał mi się ogólny pomysł- poświęcenie dla bogów i cała ta kontrola potworów. Dobrze, że na koniec bohaterowie wyszli (w dużej mierze na swoim).
To, że komuś się nie podobał film znaczy, że go nie zrozumiał? I jakich to jeszcze filmów Polacy nie zrozumieli skoro "znowu"?
Całego mnóstwa, z nowych to np REC 3. DwGL to film świetny, odwołujący się do kilkudziesięciu klasyków z gatunku horroru, tętniący kiczem i momentami przerażający. Naprawdę dobrze się na nim bawiłem, chociaż uważam, że mógł by być lepszy gdyby historię podano nieco bardziej "na poważnie". Jednak, nie zahaczał by wtedy wystarczająco o klimat lat 80' więc widać tak miało być. Jak dla mnie 7/10
Do zrozumienia należy obejrzeć co najmniej:
- serie Hellraiser
- trylogię Evil Dead
- Necronomicon
- Noc Żywych Trupów
Takie minimum bez którego można nie zrozumieć żartu.
Czy ja wiem, czy to kwestia zrozumienia? O ile Dom... mi się podobał bo był zabawą z konwencją tak REC3 już nie. I nie wydaje mi się, że RECa nie zrozumiałem tylko, hmmm, jakby to ująć... Dom w głębi lasu jest spójny i logiczny, a zachowania bohaterów też są umotywowane pewnymi czynnikami. Film spisuje się i jako czarna komedia i jako horror, tak jak moim zdaniem wspaniały Wysyp żywych trupów. Nie mogę tego samego powiedzieć o REC3, który nie był ani smieszny, ani straszny. Był po prostu niewypałem. Gwoli ścisłości pisząc Necronomicon zakładam, że chodziło Ci o książkę, która pojawia się w Evil Dead lub w mitologii Cthulhu. Sam film Necronomicon raczej do najlepszych nie należy i nie poleciłbym go nikomu :p Swoją drogą Elen Ripley ostatnio jest znawcą wszystkiego o nie z tej ziemi. To już druga jej taka rola po Paulu.
Tak, głównie chodziło mi o książkę której motyw przewija się w wielu klasykach klasy B i który to motyw nieco w innym wydaniu przeniesiono do Domu kopiując jakby wydarzenia z Evil Dead :) a klimatu tych produkcji można posmakować właśnie w Necronomicon który to film osobiście bardzo, bardzo lubię :)
Rec 3 przywaliło w oczekiwania widzów i tym się nieco pogrążyło. Gdyby wyreżyserowali to pod inną marką w oderwaniu od serii to film był by genialny. A tak skoczyli na kasę i się poślizgnęli bo ludzie oczekiwali konwencji z pierwszego filmu... co nie zmienia faktu, że film bardzo mi przypadł do gustu.