Dom w głębi lasu

The Cabin in the Woods
2011
5,5 99 tys. ocen
5,5 10 1 98672
6,9 51 krytyków
Dom w głębi lasu
powrót do forum filmu Dom w głębi lasu

Zacznę od tego, że ten film to nie horror ale raczej "komedia" czy jakaś parodia horroru.
Po zapowiedziach i trailerach myślałem, że dostanę naprawdę coś mocnego. Rzeczywistość okazała się straszna, a film śmieszny.

Ludzie, nie jest to zły "horrorek", bo film miał na siebie pomysł i potencjał. Efekty nawet nie są złe i poważnie wygląda to dobrze. Sieka pod koniec rozwala system i powoduje uśmiech na twarzy, potwierdzając to, iż temu filmowi daleko do horroru i chyba taki był właśnie zamysł twórców.

Wbrew pozorom, film powodował uśmiech i jakąś tam dobrą zabawę.
Tego filmu nie można brać na poważnie.
Jedno jest pewne. Ocena 7,8 na IMDB daje do namysłu. Czy to bardziej większość z Nas nie zrozumiała głupkowatego przekazu tego filmu, czy właśnie Amerykańce go wyhaczyli :D

Czuje się troszkę oszukany, bo jednak zapowiedzi nakręcały na kolejny dobry horror.

BTW. Joint gra tutaj główną rolę :D

Tymczasem filmweb poleca? Bez jaj.

pat167

Za dużo ludzi tutaj nastawiało się na typowy horror a dostali co innego. Nie potrafili ruszyć głową i dojść do tego że to raczej parodia gatunku. Na początku też dałem się oszukać ale później dobrze się bawiłem i nieźle uśmiałem. Dodatkowy plus za umieszczenie wielu nawiązań do różnych klasycznych horrorów.

ocenił(a) film na 6
CottonCrush

@up, dokładnie - szybko trzeba się przestawić i zacząć dobrze bawić :)

ocenił(a) film na 10
pat167

To wina dystrybutorów, że tak przedstawili ten film, ale to był zabieg celowy wg mnie. Ciekawe jest to co napisałeś: "Czy to bardziej większość z Nas nie zrozumiała głupkowatego przekazu tego filmu, czy właśnie Amerykańce go wyhaczyli :D"

Wiesz czemu garstka ludzi tu i Amerykańce uważają ten film za arcydzieło? Bo jego przekaz nie jest głupkowaty, ale jest inteligentnie ukryty. Cały film to nie tylko pastisz i komedia jak niektórzy tu piszą, ale to jedna wielka metafora, która jest przekazem filmu. Już ktoś w komentarzach pierwszych ją podał. I jeśli się rzeczywiście film odniesie do jego przekazu staje się on czymś wybitnym. I chyba wielkość tego faktu podkreśla liczba osób, które piszą, że to nielogiczne dno...

Film, który również w całości jest metaforą to np. "Ink", który polecam :)

ocenił(a) film na 4
pat167

Zgadzam się z tobą ,po zwiastunie myślałam że horror będzie trzymał w napięciu i naprawdę mnie przerazi tymczasem ten film okazał się jak dla mnie śmieszną parodią.