Dom w głębi lasu

The Cabin in the Woods
2011
5,5 99 tys. ocen
5,5 10 1 98671
6,9 51 krytyków
Dom w głębi lasu
powrót do forum filmu Dom w głębi lasu

Ludzie, zlitujcie się. Ten film to rasowa horroro-komedia. Przecież takich filmów były już
pewnie dziesiątki, żeby wymienić: Drag Me to Hel, Dead Evil czy Czarną Owcę. Skąd to
niezrozumienie konwencji w przypadku tego, świetnego skądinąd, filmu?

Ten obraz powinien mieć ocenę na poziomie 8. Jest śmieszny, tam gdzie miał być śmieszny i
straszny tam, gdzie miał być straszny. Dodajcie do tego fajne aktorstwo, dobry scenariusz
suspens i wartką akcję (niech nikt mi nie mówi, że chociaż przez sekundę się nudził) i
mamy świetny film. A jeśli ktoś się nie spotkał z takim kinem (a po większości wpisów na
poziomie "to nie był horror-wcale się nie bałem", widzę, że tak właśnie jest) to odsyłam do
filmów Raimiego chociażby.

I wierzcie mi, nie ma nic mądrego w chwaleniu się swoją ignorancją.

ocenił(a) film na 4
anyerpenno

wszystko OK, gdyby film był reklamowany jako horror komedie a nie jak rasowy horror
producenci oszukali widzów, przecież wiadomo, że gdyby z trailerów wynikało że to komedia, to jakieś 40-50 % widzów by to sobie darowało

ocenił(a) film na 9
igorros

Ależ to wynikało ze zwiastunów. Jeśli bohaterowie prowadzą w nim rozmowy typu A:'Trzymamy się razem... chociaż nie, lepiej się rozdzielamy. Świetny pomysł', albo B: 'Jedziemy do miejsca, którego nie ma na mapie, nie prowadzi do niego GPS, by uwolnić się od świata (kiedy dokładnie w tym momencie widać, że wszyscy są obserwowani)', to trzeba być chyba ostatnią lamą, żeby nie domyślić się jaki cel przyświecał twórcom. Ja nie poczułem się oszukany, po jeden trailer był mi w stanie przekazać, na jaki film idę.

ocenił(a) film na 4
orvaldi

praktycznie każdy horror lub thriller zawiera w sobie akcję w której grupa w sposób irracjonalny rozdziela się
pierwszy lepszy przykład to " Wyspa Harpera" w której było to wyjątkowo wkurzające i pozbawione sensu tak więc taka wstawka w slasherze jakoś kompletnie mnie nie zaskoczyła i nie absolutnie nie świadczy o tym że film ma być z przymrużeniem oka

"Jedziemy do miejsca, którego nie ma na mapie, nie prowadzi do niego GPS, by uwolnić się od świata (kiedy dokładnie w tym momencie widać, że wszyscy są obserwowani)', to trzeba być chyba ostatnią lamą, żeby nie domyślić się jaki cel przyświecał twórcom. "

no boki zrywać, to że człowiek nie wiem że jest obserwowany to raczej element grozy niż komedii

ocenił(a) film na 4
igorros

jeszcze jedno: imbd - Horror | Thriller
Pirnia 3D Comedy | Horror
Martwica mózgu Comedy | Horror
Filmweb to samo.

Jakoś ani po tym zdradzającym charakter trailerze, ba nawet już po premierze filmu nio został sklasyfikowany jako komedia.
Po prostu było by uczciwiej.

ocenił(a) film na 8
igorros

Na pewno przez jakiś czas były na FilmWebie oba gatunki - komedia i horror. Pamiętam, że sam to sprawdzałem po seansie i dziwiło mnie że większość widzów na to nie zwraca uwagi. Pewnie usunęli komedię pod wpływem dystrybutora albo IMDb.

ocenił(a) film na 9
orvaldi

Dokładni! Przecież w zwiastunie było widać orła rozbijającego się o pole siłowe (czy coś w ten deseń). Nawet "ostatnia lama" już po tym zorientowałaby się, że film będzie czerpał chociażby z Truman Show i że nie będzie to żaden typowy horror o grupie nastolatków mordowanej przez (tu proszę wstawić dowolną potworę).

ocenił(a) film na 4
anyerpenno

fakt swiadczy to o tym, ze bedzie element sterowania wydarzeniami - tego nie neguje , alenie wynika z tego że to bedzie komedia

równie dobrze motyw obserwowania a la Truman Show można by wpisać w klimat mocniejszych wrażeń

ocenił(a) film na 9
igorros

Dla mnie od razu było oczywiste, z jakim filmem będę miał do czynienia. Przecież już dialogi i przerysowane postacie w zwiastunie pokazują, że film będzie prześmiewczy. Dlatego zupełnie nie rozumiem tego "napinania się". Naprawdę myślałeś, że to będzie kolejny gówniany slasher?

ocenił(a) film na 4
anyerpenno

liczyłem na jakieś zaskoczenie ale raczej w stronę kina grozy

jak na komedie był mało śmieszny a jak na horror mało straszny i klimatyczny

stąd moje rozczarowanie

ocenił(a) film na 8
orvaldi

Pierwszy tekst pojawił się w pierwszym zwiastunie, ale nie w drugim, ani nie w telewizyjnych spotach.

Natomiast do tych słów na temat obserwacji, to IMO kompletnie niczego to nie zwiastowało. Jedynie fakt, że będzie element sterowania, a ten można wykorzystać na wiele sposobów.

No i @Igorros. De facto to nie producenci, a dystrybutorzy oszukali widzów. Niestety u nich to norma, zwłaszcza u nas - http://film.org.pl/kmf/blog/uwierz-w-reklame-5727/

ocenił(a) film na 4
Khaosth

jeżeli chodzi o zwiastuny, to chyba najbardziej przejechałem się na Smakoszu