Dom w głębi lasu

The Cabin in the Woods
2011
5,5 99 tys. ocen
5,5 10 1 98672
6,9 51 krytyków
Dom w głębi lasu
powrót do forum filmu Dom w głębi lasu

Kto się ze mną zgodzi? :)

Ogółem tak samo jak w "Igrzyskach śmierci" mamy do czynienia z zaawansowaną technologią i bandą bogaczy, która dla rozrywki i pieniędzy gotuje innym ludziom piekło, nagrywając to wszystko i robiąc dla innych wielkie widowisko i zabawę w zakłady :)
Nie wiem jak Wam, ale mi od razu nasunęło się to skojarzenie z Igrzyskami:)

Oczywiście tutaj mamy o wiele więcej brutalności, w końcu mamy do czynienia z horrorem :) Całkiem fajne połączenia i nawiązania do innych tego typu produkcji, wykonanie też nie najgorsze, chociaż mogło być jeszcze lepiej :) Niektóre stwory zabawne i
przerysowane, ale sądzę, że właśnie o to twórcom chodziło. Nie mogę się jednak oprzeć wrażeniu, że trochę za szybko uśmiercili tych ludzi, mogli akcję trochę bardziej pociągnąć i ich bardziej nastraszyć, zanim w grze została dwójka bohaterów :P

A, i fajna postać "głupka", w dodatku dobrze zagrana :)

Film dosyć specyficzny, trochę rzezi, trochę śmiechu i przerysowania, a to ostatnie wielu osobom na filmwebie widzę nie przypadło do gustu (choćby jednorożec :P), ale osobiście myślę, że na ten film w pewnych kwestiach trzeba spojrzeć z przymrużeniem
oka i nie spinać się niepotrzebnie, jak to niektórzy tutaj robią ;p Film budzi kontrowersje i z pewnością nie jest "klasykiem" dla wszystkich. Na filmweb średnia poniżej 6, a na imbd ponad 7, duża różnica :)

ocenił(a) film na 8
warren2

no chyba nie bardzo, właśnie igrzyska śmierci to strasznie przechodzony motyw - organizowanie walk żeby odwrócić uwagę społeczeństwa od faktycznych problemów. akurat w tym filmie chodziło o trzymanie plebsu w ryzach, ale mechanizm praktycznie identyczny. natomiast tu mamy do czynienia z grupą dzielnych naukowców którzy odprawiają od setek lat krwawy rytuał by utrzymać w uśpieniu pradawnych złych bogów. robią to by ocalić świat, poświęcając kilkoro młodych ludzi. to zupełnie co innego xD Ale zgadzam się, że za szybko cała akcja się potoczyła, mogli to trochę przedłużyć. Tak, Marty był wspaniały.

ocenił(a) film na 6
warren2

Tak jak wyżej powiedziano to właśnie igrzyska są strasznie przechodzonym motywem (pominę fakt, że fabularnie praktycznie zerżnięto motyw z Battle Royale). Tutaj wcale nie chodzi o reality show. Jakbyś oglądał dokładnie to byś wiedział, że naukowcy ratują cały świat;p
Ale sam film przyjemny.

Dealric

Wiem, że ratują świat i składają ofiary, ale reszta w pewnym sensie jest podobna. Podobna nie znaczy, że identyczna. Robili też z tego show i zabawę i taka prawda :)

ocenił(a) film na 6
warren2

Igrzyska śmierci były słabe ale to to już totalne gówno.Co to kur.wa było ?

warren2

mi sie bardziej skojarzył motyw przewodni z "martwe zło"