Dom w głębi lasu

The Cabin in the Woods
2011
5,5 99 tys. ocen
5,5 10 1 98672
6,9 51 krytyków
Dom w głębi lasu
powrót do forum filmu Dom w głębi lasu

Niedawno wrocilam z kina ( mieszkam w USA, premiera byla w piatek). Film jest na prawde warty obejrzenia. Nie powiem, ze byl calkiem nieprzewidywalny, ale niektorych rzeczy po prostu nie dalo sie domyslec. Polecam wszystkim znudzonym ciagle powtarzajacymi sie fabulami.

snallita

wow mieszkasz w USA to ci super to jestes Polakiem ze piszesz na tym portalu bo do tej pory nikt nie pisał z zagranicy .

kasia100041

napisz jeszcze raz ;może z jakimś przecinkiem ;nie rozumiem tego co napisałaś.-"mieszkasz w USA to ci super to jestes Polakiem ze piszesz na tym portalu"

ocenił(a) film na 8
kasia100041

kasia100041, skleć to zdanie porządnie, wtedy podyskutujemy.

snallita

Chodziło mi oto czy jesteś Polakiem mieszkający w USA że piszesz na tym portalu , bo zaskoczyło mnie to że pisze ktoś aż z USA.

ocenił(a) film na 8
kasia100041

Pomyśl Kasiu

ocenił(a) film na 8
kasia100041

Na filmwebie jestem od 2010 roku. Do USA przeprowadzilam sie niedawno. Napisalam ze mieszkam za granica by uniknac zarzutow, jakobym widziala film, ktory jeszcze nie mial premiery ( w Polsce).

snallita

To masz szczęście że udało ci sie przeprowadzić do USA .Ja tez bym chciała mieszkać w USA . Dlaczego miałbym ktoś mieć zarzuty że oglądałaś film wcześniej , wiadomo że w Ameryce jest wcześniej niż w Polsce to już nasze takie szczęście .

ocenił(a) film na 3
kasia100041

.... z ciekawości spytam czy regulamin przewiduje ile trzeba mieć minimum ukończonych lat aby korzystać z portalu? myślę, że jeśli nie to po wypowiedziach kasi wprowadzą jakąś dolną granicę.

ocenił(a) film na 9
_Ina_

Trzeba wprowadzić granicę. Pytanie czy ma to być dolna granica wieku...?

_Ina_

Ina nie wiem o co ci chodzi z tym wiekiem uważasz że ile mam lat?

kasia100041

A ja czasami żałuje że nie urodziłem się czarny

ocenił(a) film na 4
kasia100041

http://www.youtube.com/watch?v=XZxzJGgox_E

Usz

facepalm mnie zabił XD

kasia100041

Tu jest masa Polaków..rozrzuconych po świecie.Pozdrawiam z Chicago :-)

ocenił(a) film na 9
Kalina102

A ja mieszkam na Filmwebie, Kasia. Może się przeprowadzisz. A filmy w USA są wcześniej, bo to wynika z różnicy czasu.

ocenił(a) film na 9
anyerpenno

Sorry Kalina, to miał być post do Kasi. Tak mnie skołował jej post, że aż pomyliłem rozmówcę ;)

anyerpenno

OSTRZEGAM !!!
Nie czytaj posta poniżej jeżeli chcesz obejrzeć film
POST PONIŻEJ ZDRADZA FABUŁĘ !!!

kasia100041

Łoł,ja mieszkam w Azerbejdżanie i u nas w Xacmaz miał premier też i fajny był taki,pewnie jak w ułesa.

snallita

WTF? Ja mieszkam w UK i byłam na filmie dzisiaj, nie jestem w stanie zrozumieć jak komukolwiek ów obraz mógł się podobać tak zupełnie i na serio. Powaga, ludzie - recenzje są w miarę dobre, ale nie polecam wydawać na ten film forsy zwłaszcza biorąc pod uwagę jak drogie są bilety w Polsce. Oczywiście o ile lubicie dobry horror/thriller i oczekujecie czegoś więcej niż sieczki albo nie idziecie akurat ze znajomymi po kilku głębszych dla beki (choć to raczej dotyczy seansów na chacie :P).

Dla mnie ten film to nieporozumienie i chyba smutny znak dzisiejszych czasów, gdzie w kinie każda tania sensacja jest już przejedzona i twórcy gimnastykują się żenująco żeby zrobić coś efektownego i dochodowego. Dziwne, że Sigourney Weaver zgodziła się w tym wystąpić. SPOILERY jak coś - na początku film zapowiada się fajnie, co prawda bohaterowie są dosyć schematyczni, no ale postać wiecznie ujaranego kolesia zmiata z nóg. Jest fajny pomysł z tym, jak to cała masakra jest fundowana niewinnym ludziom i transmitowana w formie reality show; atmosfera w firmie, która to organizuje i rozpowszechnia też jest ujęta z jajem. Początkowo sądziłam, że opłacono jakichś najemnych morderców albo świrów albo ludzi, którzy absolutnie wszystko zrobią dla kasy i ci ludzie będą terroryzować i zabijać tych wycieczkowiczów w chacie. Ale nie - ok, studio ma jakieś super tajemne technologie do sterowania przyrodą w tym lesie (trochę zerżnięte z The Hunger Games, no ale dobra); ok, pojawiają się zombiaki - co prawda zombie już są tak przewałkowane i wyeksploatowane w kinie, że wychodzą uszami, no ale spoko. Im dalej w film, tym coraz większa kaszana. Na końcu jak się okazało, że prawie wszyscy bohaterowie sobie zginęli "ot, tak" i na szybkiego oraz w ogóle jaka jest geneza przeprowadzania tego całego mordowania, to padłam z niesmaku. Natomiast jak na ekran wyszły te wszystkie duchy, zombiaki, nietoperze giganty, wilkołak, wąż i (tak,ku*wa mać) straszny klaun i się tam przaśnie panoszyły, to już otwarcie wybuchłam śmiechem i podobnie całe kino. Najgorsze zakończenie - "no po prostu, ku*wa, nie - Boże, czy ty to widzisz?". Jedyne co ratuje odrobineczkę ten film to wspomniany gościu od zielska, jest naprawdę zabawny i sympatyczny. Reszta - bez komentarza.

Watch out, chyba mamy wśród reżyserów następcę Eda Wooda. :P

ocenił(a) film na 9
Lila_Hekate

Ale oczywiście zdajesz sobie sprawę, że to JEST komedia i w taki sposób ma być odbierana? Że postaci są schematyczne, bo tak właśnie ma być - film naśmiewa się z klisz gatunku, stereotypowych postaci itd.

Ale nie martw się - nie jesteś pierwszym widzem, który idzie na film pokroju "Wrót do piekieł", a później chwali się na forach, że jakie to wszystko było śmieszne. To właśnie współczesna widownia: jeśli coś nie jest zawczasu opisane jako "horror", "komedia", "dramat", ludzie nie są w stanie sami wyciągnąć wniosków dotyczących filmu, nie zauważają celowość humoru dialogów, ironii, mrugnięć okiem. "Dom..." jest też zresztą o zmęczeniu takimi rządnymi schematów i klisz widzami.

Manni

Lol, zwykle jak oglądam tego typu prześmiewcze filmy, to idzie się zorientować, że to pastisz - tutaj podczas seansu widziałam po prostu źle, bardzo źle zrobiony wyrób horroropodobny. ;) Chociaż z drugiej strony, sceny typu klaun, końcówka albo zakłady i chlanie w studio czy nawet sam ganja man sugerują, że nie ma się do czynienia z czymś do końca poważnym. ;)

Mimo wszystko, nie jestem też specjalnie zachwycona ideą tego filmu jako pastiszu - po prostu imho czegoś zabrakło, choć nie gustuję też w super ewidentnych (aż nazbyt), przez co niesmacznych i przaśnych parodiach w rodzaju "Strasznego filmu" czy innych "Władców pierścionka". Jest granica pomiędzy dobrze zrobioną satyrą, a filmem podczas którego nie wiadomo, czy się śmiać, czy czuć mega zażenowanym - imho to trochę tak jakby wyświetlić w kinie "Omena", którego komizm polega jedynie na tym, że film trąci myszką, sam w sobie nie jest natomiast "zaprojektowany" jako cokolwiek zabawnego, a przeciwnie.

No ale może faktycznie masz rację i nie zaliczam się do owego elitarnego klubu widzów wysublimowanych i wolnych od wszelkich schematów myślowych, którego, jak wnoszę, jesteś naczelnym złośliwcem. W takim wypadku postaram się oczywiście zbytnio nie martwić, jednak pozostanę niepocieszona. :)

ocenił(a) film na 9
Lila_Hekate

Oj, akurat oryginalny "Omen" to się specjalnie nie zestarzał, podobnie jak taki "Egzorcysta", więc tu akurat wątpię, czy gatunkowo można pomylić "Omena" z czymkolwiek innym. Chyba, że mówimy o żałosnym remake'u... ;)

SPOILERY
A co do filmu: sygnały, że mamy do czynienia z czymś nie do końca na serio są bardzo jasne, choćby samo wejście do piwnicy (istne pole minowe!) i Marty rozglądający się (gdy Dana czyta) i powtarzający "What the f*ck?" albo wciąż mówiący, że słyszy czyjś szept - jest tego mnóstwo, ale wydaje mi się, że może to kwestia obeznania w gatunku aby takie rzeczy wyłapać? Film tak zręcznie kpi z klisz (samych bohaterów "zamienia" w klisze - przecież żadne z nich nie jest takie, jakimi są w "rytuale"!), z durnych zachowań nastolatków (które niejako tłumaczy) i postanawia z nimi zerwać raz na zawsze. Jednak wierzę, że to nie kino dla każdego, więc rozumiem twoją opinię (choć jej nie podzielam, pokochałem "Dom w głębi lasu", dla mnie to jak spełnienie marzeń miłośnika horrorów wszelakich!). Pozdrawiam!

ocenił(a) film na 8
Lila_Hekate

Jaka zrzyna z Hunger Games?
przecież ten film nakręcili w 2009...

carnage_5

Skoro czepiamy się szczegółów, to "The Hunger Games" mają jeszcze pierwowzór literacki :> - zresztą, to nieważne, bo to był tylko jeden z motywów oklepanych w horrorach (i nie tylko), a - ewidentnie - sportretowanych specjalnie w tym filmie.

Sama stwierdziłam ostatecznie, że gdyby ten film faktycznie był w tonie na serio, to nigdy nie zebrałby pozytywnych komentarzy i faktycznie miałby odbiór niczym "Plan 9 z kosmosu" (:D), więc musi być lekką farsą - pod koniec to już widać bezapelacyjnie. Do mnie nie przemówił jako komedia/parodia za pierwszym seansem - prawdopodobnie zamiast podejść do niego z dystansem jak np. do starych, sztampowych horrorów czy wspomnianych, groteskowych i dziś i dawniej filmów Eda Wooda, to spodziewałam się po prostu horroru/thrillera z prawdziwego zdarzenia i zwyczajnie się zniesmaczyłam - żeby nie powiedzieć: "wku*wiłam". Prawdopodobnie obejrzę sobie ponownie za jakiś czas i możliwe, że zmienię zdanie wtedy. ;]

Lila_Hekate

Pierwszy raz się zaśmiałaś "na poważnie" dopiero jak wypuścili plugastwa? Ty to masz jakieś autystyczne poczucie humoru ^^ Pod koniec filmu dopiero zauważyłaś, że film był parodią? Co jest z tobą nie tak kobieto? Gdzie się w tych ludziach podziało wyczucie konwencji? Litości...

Wina_Woltera

Ja radzę raczej zastanowić się, co z tobą jest nie tak, skoro tak się plujesz w Internecie do jakiejś typiary, której w ogóle nie znasz i w dodatku odpowiadając na post sprzed pół roku. :]

Lila_Hekate

Welcome to the Internet baby!

Wina_Woltera

Dokładnie! :)
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." - Stanisław Lem.

Lila_Hekate

Ach, zepsułaś swoją inteligentną ripostę tym wyświechtanym zdaniem z Lema ;p. 3maj się.

ocenił(a) film na 3
Lila_Hekate

Hej, całkowicie Cię popieram ! Ten film to coś dla prawdziwego kretyna na miarę dzisiejszych wspaniałych czasów...

ocenił(a) film na 7
snallita

W końcu jakiś dobry horror! Nareszcie...

ocenił(a) film na 9
snallita

ten film jest genialny! Jak na horror malo straszny, i na koniec wlasciwie zmienia sie w komedie ;) ale jak dla mnie- rewelacja!!! nie wiem tylko czy to dobry zamysl zeby wrzucac go pod gatunek horror?? bo takn naprawde do konca to chyba horror nie jest.

lonely_stoner

Nie chcę zakładać nowego tematu więc zapytam tutaj .. Film w kinach będzie zapewne od lat 16 tak ? Z góry dzięki za odpowiedź ..