Dom woskowych ciał

House of Wax
2005
5,4 72 tys. ocen
5,4 10 1 71626
4,8 13 krytyków
Dom woskowych ciał
powrót do forum filmu Dom woskowych ciał

Jak widzę zdania na temat tego filmu są bardzo podzielone... No cóż ten film jest (moim zdaniem) warty uwagi każdego kto lubi krwawe horrory. Przedstawię fabułę tego filmu wraz z moimi uwagami 
Film zaczyna się jak wiele innych: grupka przyjaciół jedzie na wycieczkę (ci jadą na finał meczu). Wszystko jest dobrze do momentu kiedy muszą zatrzymać się na nocleg w lesie. Tam rozpoczyna się zła przygoda. Na początku przyjaciele bawią się w najlepsze i drażnią przybyłego na miejsce mieszkańca pobliskiego miasteczka. Do tego momentu nie mam żadnych uwag. Teraz dalej. Kiedy rano grupka się budzi okazuje się, że w jednym z samochodów zniszczony jest pasek klinowy. No cóż... dalszy ciąg jest trochę naiwny. Szczęśliwym trafem spotykają innego mieszkańca miasteczka i dwójka z nich przyjaciół (Carly i Wade) wyrusza z nim do owego miasteczka.
To typowe amerykańskie miasteczko – kilka domów, stacja benzynowa i kościółek. Już na początku wycieczki Carly nabiera podejrzeń. Nic dziwnego w mieście nie ma żywej duszy. W końcu w kościele znajdują człowieka, ten chce im pomóc lecz i on jest dziwny. Gdy Wade nie wraca z nieznajomym dziewczyna postanawia uciec. Hmm... to dziwne czyżby Carly miała szósty zmysł?... No ale dalej... Teraz do akcji wkraczają Nick i Johnson (kolejni z grupki przyjaciół) zaniepokojeni, że tamci nie wrócili. W miasteczku rozdzielają się. Nick odnajduje siostrę a Johnson ginie. Hmm... rodzeństwo próbuje odnaleźć dwóch przyjaciół (nie wiedzą, że ci dawno nie żyją). Przy okazji dookoła rozlewają się litry krwi. W między czasie ginie Paige i Blake... (czyli z grupki pozostał tylko duet) Końcówka jest oczywiście do przewidzenia... Dwaj bracia (czyli ci, którzy wszystkich zamieniali w wosk) giną po walce z drugim rodzeństwem (Carly i Nickiem). I teraz jest bardzo ciekawa scena... właściwie najciekawsza w filmie... widzimy jak w wyniku pożaru... (ah ten Nick) cały woskowy budynek i wszystko dookoła (też z wosku) rozpływa się... To wygląda naprawdę dobrze duże brawka dla wszystkich...
Trochę dziwne... zastanawiają mnie dwie sprawy:
1) Jak tym dwóm braciom udało się wszystkich ludzi w miasteczku pozamieniać w figury woskowe... to troche naiwne...
2) Skąd oni wzięli tyle wosku??!!

ocenił(a) film na 10
maciek4_1_2

"2) Skąd oni wzięli tyle wosku??!!"
Przecież była mowa na końcu ze była tam cukrownia a z cukru można zrobić wosk ja tak myślę

maciek4_1_2

Ja pier... Czlowieku, nie chce Cie zbluzgac, ale naucz sie pisac recenzje, zanim zaczniesz to robic! Zdradzajac szczegoly fabuly, odebrales mi cala przyjemnasc ogladania filmu. Dziekuje bardzo! Takie recenzje powinny byc usuwane (albo chociaz specjalnie znaczone), a uzytkownicy zawieszani.
Gdyby to byl bardziej ambitny film, naprawde nie powstrzymalbym sie od zmieszania Cie z blotem... A tak jest mi tylko przykro, ze kolejny glab odebral mi przyjemnosc obcowania z filmem (nawet, jesli jest on niezbyt ambitny).