Jako dziecko/nastolatek oglądałem animie DB ciesząc się dobrą rozrywką, ale nie popadając w nie wiadomo jaki zachwyt. Toteż nie zaliczam się do nazifanów, którzy oczekują przeniesienia serialu w skali 1:1 na srebrny ekran. Do kina szedłem spodziewając się przede wszystkim rozrywki.
No i się nie zawiodłem. Były finezyjne walki, trochę humoru, kilka wybuchów i innych efektów specjalnych. Akcja generalnie wartka i film w sumie bardzo szybko mija. Aktorzy nie zawodzą, film ma przyjemny bezstresowy klimat.
Oczywiście są również pewne braki, ale podejrzewam, że większość z nich wynika z niskiego budżetu filmu (vide efekty specjalne, scenografie, charakteryzacja). Zgadza się, że względem pierwowzoru dokonano wielu zmian, ale moim zdaniem są to zmiany na lepsze. Nie oszukujmy się, anime powstawało ponad 20 lat temu i przez ten czas zmienił się i odbiorce i realia,w których żyjemy. Zmiany były nieuniknione i odświeżyły nieco zakurzonych już bohaterów.
Jeśli macie ochotę na trochę bezmózgiej rozrywki w dobrze znanych z dzieciństwa klimatach, to polecam ten film. Nie powala na kolana, ale pozwala się pośmiać i pocieszyć tym co się widzi na ekranie.
Zgadzam się z Tobą w całej rozciągłości. Mnie tez film się podobał. Jest
luźny łatwy i przyjemny...i aż miło zobaczyć Goku czy Piccolo *.* w
żywej wersji. I wznieśmy tu toast za Foxa...że nie zrobili z DB Sailor
moon Life Action albo Power Rangers tylko kawałek fajnego rozrywkowego
filmu...z bohaterami naszego dzieciństwa i młodości...w pewnym sensie...
Mi też film się na swój sposób podobał i uważam, że nie zasługuję na całą to krytykę divixoCamo oglądaczy. Twórcy obrali dobrą drogę jeśli chodzi o podejście do tej adaptacji. szkoda tylko że chyba w połowie tej drogi się zatrzymali i gdzieś pogubili. Film ma swoje plusy: sympatyczni aktorzy ( szczególnie Chi Chi;), bajkowy i zupełnie absurdalny klimat ( nie że jest "taki jak ta bajka dragonbal" , ale jest bajkowy w sensie nierzeczywisty) i te momenty w których twórcy chcieli jak najbardziej zbliżyć się do serialu ( Goku biegnący z bagażami na plecach, czy domek Kame- senina na środku jeziora czy rozczochrane i idiotyczne fryzury. totalnie pojebane momenty, ale za razem po prostu uroczę). Są niestety też minusy, jak nie zawsze trafione zmiany ( Ozaru i Piccolo się znają, Yamcha to blondas z akcentem jak serfer i kilka jeszcze innych), oraz momentami efekty specjalne. są po prosty słabe i widać, że twórcą chyba zabrakło kasy na dokrętki. A przecież to Dragon Ball i tyle okazji do ciekawego poprowadzenia kamery, super ujęć z energią ki, czy wypasionych scen walki. Na dodatek film jest bardzo krótki i moim zdaniem nie do końca tłumaczy niektóre wątki filmu, przez co osoby nie kumające o co biega będą zupełnie pogubione, ale myślę że też zadowolone bo obejrzą sobie bajkę która ich ani nie parzy, ani ziębi. Był potencjał, ale para poszła trochę w gwizdek. Podsumowując: nie jest to jakiś super film, ale na pewno NIE AŻ tak zły jak niektórzy twierdzą;) gdzieś ta magia jeszcze jest. Nie skrojona na miarę i nie dla wszystkich, ale może się podobać.Może będzie "dwójka" i wtedy się uda:) ocena 6,5/10
W 100% się z tobą zgadzam. To jest film ot tak dla zabicia czasu.
Na plus:
-Aktorzy dobrze dobrani (fajnie grają),
-scenarisz OK
-Nie napisałeś co sądzisz o muzyce....Dla mnie jest na wysokim
poziomie, w dużej mierze ratuje ten film.
-Efekty są również spoko
na minus:
- trochę niewypał z tą falą uzdrawiającą
- motyw zaćmienia
- trochę zniesmaczyła mnie KAMEHAMEHA z wyskoku ;/
- No i trochę brak klimatu.
- końcowa walka trochę za krótka
Dobrym posunięciem twórców mogło by być dodanie jeszcze muzyki z anime ;p
Ocena moja w duużej mierze naciągana ale niech będzie 7. Daję kurdę olbrzymi kredyt zaufania oraz z niecierpliwością czekam na drugą część filmu ;)
Pozdrawiam
-Aktorzy dobrze dobrani (fajnie grają),
Sa dobrze dobrani, ale chujowo graja.
-scenarisz OK
ehehehhe.
-Efekty są również spoko
Nie.
Duzo za krótka, tak gdzieś o 10 minut (co najmniej).
Nie chce mi się wymieniać po raz kolejny minusów. Overall ten film zasługuje na 2/10, za smaczki ad. mangi, nic poza tym (no i "Rule" na końcu filmu, ale to już zasługa j-popa, za którym przepadam).
"-Aktorzy dobrze dobrani (fajnie grają),
Sa dobrze dobrani, ale chujowo graja.
-scenarisz OK
ehehehhe.
-Efekty są również spoko
Nie.
Duzo za krótka, tak gdzieś o 10 minut (co najmniej)."
Krotkie i rzeczowe podsumowanie :D I tam ktos wyzej juz toasty za Foxa chce wnosic xD Toc to Power Ranger z 45mln budzetem i nic wiecej.
No wiesz nie jest tak źle...
Popatrz na to z innej strony, może wycisneli z 45 mln wszystko co się dało xD
Co do Power Rangers nie zauważyłem żeby "kit ludzie" latali po polanie w przebraniach (lol) raczej takich scen unikali.
A po drugie jeżeli wyciągną wnioski ze swoich błędów to w dwójce dostaniemy coś lepszego ;)
Ja ogólnie obwiniam FOX za to że tak mało kasy dał...
Sa filmy ktore mialy taki sam lub niewiele wiekszy budzet a efekty sa lepsze i wszystko bardziej sie klei.Nie mozna wszystkiego zwalic na budzet zreszta nie wiemy czy to prawda z tymi 45mln.
Tak to jest potwierdzone. James Masters powiedział że miało być tyle a było inaczej. Chociaż którzto wie czy to nie jest gadanie pod publikę ;)
Ubek toś Ty chyba Power Rangers nie widział...poza tym przejrzałam Twoje
posty...i wybacz ale na serio Twoje obrażające niekiedy kulturalnych
ludzi teksty zupełnie nic nie wnoszą do dyskusji...Ciągle tylko
kopiujesz czyjeś słowa...niekiedy wyrwane z kontekstu wypowiedzi...i po
co? Myślisz że jak komuś nawrzucasz to jesteś wielki? Kochanie jesteś
jak już to w wielkim błędzie. Twoje iście prostackie i żałosne
prowokacje mające na celu najwyraźniej wprowadzić w stan wrzenia osoby
które zaakceptowały ten film...powoli stają się nudne i śmieszne dla
inteligentnych ludzi...Dlaczego? Bo się powtarzasz...w kółko to samo
ubrane jedynie w inne słowa. Zastanów się nad sobą...póki jeszcze nie
jest za późno.
A dla wszystkich tych którzy stosują inteligentną krytykę, mądre teksty
pochwał i potrafią w kulturalny sposób wyrażać swoje opinie i dyskutować
na poziomie wyrazy uznania, żółwik i duża buźka.
Wasza...Ms.P
Ojojoj moje wypowiedzi sa nudne bo film krytukuje ale jak bym sie spuszczal nad nim to by mi nikt tego nie wypominal xD Wiesz idz szukaj glebi w DB bo to chyba najlepsze dla ciebie zajecie ;]
Kochanie dałbyś spokój bo na serio Twoje teksty z poziomu rynsztoka
tylko urągają ludzkiej inteligencji i dobremu wychowaniu. I właśnie
przez takich jak Ty polski naród w świecie uważny jest z niewychowanych
chamów i prostaków...ciekawi mnie ile Ty możesz mieć lat...bo po
poziomie wypowiedzi daję Ci nie więcej niż 17...
Jeszcze uwazaja polakow za zlodzieji i alkoholikow.Blad nie mam 17 lat zreszta oceniac wiek po wypowiedzi?Dobra jestes nie ma co.Zreszta jesli jeszcze nie wiesz czemu taki charakter maja moje posty i po co tu pisze to...
Wiem wystarczająco słoneczko...tyle że jakbyś ubrał swoje posty w
słownictwo na poziomie człowieka inteligentnego...to by robiły większe
wrażenie i dawały do myślenia...a tak? Nasilasz tylko falę ludzi
będących za filmem...i prowokujesz kłótnie...i w końcu pójdzie to tak
jak na forum Piratów z Karaibów i Harrego Pottera...tak się masakralnie
żreć zaczęli że w końcu karnie forum na jakiś czas zamknęli...a tego
byśmy nie chcieli nie? Bo gdzie byśmy nasze mądrości pisali. Pomyśl
kochanie troszkę.
A co do wieku to są po prostu tylko moje przypuszczenia po sposobie w
jaki piszesz wypowiedzi..jeśli Cię odmłodziłam lub postarzyłam bo i to
jest możliwe to przepraszam. Wyraziłam po prostu moją opinię.
Teraz przeczytaj to co napisalas i moze bedziesz wiedziala po co tu jestem xD A co do zakmniecia forum to spoko jest jeszcze DB:Reborn wiec tam sie przeniose :D Zreszta musze gdzies pisac bo jak tu juz niejedni zauwazyli jestem nolifem i nie mam zycia poza forum.