I wraz z premierą "made in japan" mamy kolejne mity ... Szkoda tylko, że duża część zagorzałych fanów, obrońców i przeciwników poszła na taką łatwiznę, oglądając wersje CAM pociętą cenzurą gdzie wypadło ponad 20 minut filmu. Żaden jednak z przeciwników tego filmu nie dostrzega jednej sprawy, że te 20 minut może zupełnie zmienić obraz całego filmu.. dialogi, poszczególne sceny, walki mogły zostać wypaczone poprzez wycięcie kilku sekund..
Pójdźmy dalej.. Efekty specjalne.. no to mnie bardzo ciekawi jak CAMuserzy mogą oceniać coś czego nawet dokładnie nie widzą? Wiem jaka jest różnica między wersją CAM, DVD, HD nie wspominając o kinie.. Są kolosalne! Bawią mnie również wypowiedzi poszczególnych userów którzy twierdzą, że ten film wypaczył całe DB i ich ukochane anime z dzieciństwa.. ^^ Nie wiem jak wy ale nawet jeśli ten film byłby kompletną klapą to nie był by w stanie wypaczyć obrazu który pamiętam i który sobie odświeżam co najmniej raz w roku.. Nie oszukujmy się DB nie jest najlepszym Anime jakie powstało bo jest wiele lepszych.. i wynoszenie tego tytułu do rangi bóstwa w którym jakakolwiek zmiana jest widziana jako obraza dla tytułu jest głupotą.. Tak jak i Filmy kinowe nijak się mają do serialu animie tak i w DBE nie powinno być w ten sposób mieszane z błotem.. bo filmów kinowych nikt nie neguje.
Ja osobiście potrafiłem znaleźć więcej nawiązań do mangi z samego Trailera niż jakikolwiek FAN na tym forum co też przedstawiłem w temacie z "mitami" DB jako manga i anime było zabawne i dopiero z czasem ewoluowało i stawało się coraz poważniejsze... wraz z "Z" zupełnie się zmieniło.. Tak więc ten film spełni swoje zadanie.. będzie zabawny, wprowadzi w nowy odświeżony świat i przygotuje do następnych części.
Nie wystawiłem jeszcze oceny czekam spokojnie do premiery natomiast ponad 100 userów z FB potrafiła na podstawie wersji CAM poprawionej cenzurą wystawić ocenę.. ich ocenę pozostawiam wam.
Pozdrawiam tych Fanów którzy spokojnie czekają za premierą w naszym kraju. / Saga
Na wstępie chciałem podziękować za pozdrowienia. W dalszej części wypowiedzi nie pozostaje mi nic innego jak się zgodzić. Ludzie oceniają film po wersji, którą nawet trudno nazwać demo, co jest głupotą. Rozumiałbym jeszcze gdyby robili to tylko ci najwięksi narzekacze, ale jak mogą coś takiego robić obrońcy filmu, którzy od początku zwalczali tych pierwszych. Jeszcze co do narzekaczy to ich pretensje też są z regułu bez sensu. Jak można krytykować różnice między filmem, a mangą i anime skoro od początku było wiadomo, że takie będą. No nic nie będę powtarzał tego co już napisał założyciel tematu, po prostu przyznam mu rację. Czekam z niecierpliwością na polską premierę, żeby obejrzeć ten film w przyzwoitych warunkach jak prawdziwy fan.
zgadam się w 100% powinniśmy oceniać filmy po polskiej premierze a nie po obejrzeniu Cam'a a co do osób którym nie podobały się efekty obejrzyjcie sobie trailer w HD wtedy zobaczycie jak naprawdę wyglądają efekty.
Film był na podstawie seri DB więc walki tutaj jeszcze nie były takie efektowne jak w Z'ce a moe się założyć że 2 w dwójce będzie więcej latania(piccolo i goku potrafili w filmie lewitować)szybkiej walki,i lepszych efektów.
ja jeszcze idę zobaczyć film do kina tam efekty będą leprze no i będzie trwało 100min:]:]:]
To ja sie po raz setny bede pytal niby czemu mam nie oceniac tego filmu po obejrzeniu CAMa ?DVDrip czy inna lepsza wersja nie sprawi ze aktorstwo bedzie lepsze.Fale kame hame ha tez nie beda lepiej wygladac.Po prostu mi sie nie podoba sposob przedstawienia energi Ki.Do tego glupie i efektowne sceny wciskane na sile.Ocene na FW dam po obejrzeniu filmu badz w kinie albo dvdripa ale poki co 4/10.
A co do tych wypowiedzi gdzie osoby pisza ze film wypacza anime to beka jest :DNie chce mi sie tego nawet komentowac.
Nie wiem jakie jest aktorstwo.. nie widziałem filmu! Widziałem kilka urywków, które nieźle się prezentują.. Natomiast wersja CAM nie ma 20 minut, które zostały wycięte.. Nie widzisz tego? Te 20 minut może diametralnie zmienić odbiór filmu.. a co do efektów to zupełnie inaczej się prezentują w słabej wersji niż np w HD! Są bez porównania lepsze..
Co moze zmienic te 20min ?Wiesz nie ludze sie ze zmiana bedzie diametralna.Ocenilem na podstawie tego co widzialem i aktorstwo lepsze napewno nie bedzie.Duzo rzeczy mnie denerwowalo jak ogladalem film do tego wyglad energi ki tez sie nie zmieni i nagle w kinie nie bedzie wygladalo to inaczej.
SagaTM ma racje. 20 min moze zmienic wiele. chociażby pogląd na całą fabułe, aktorstwo i efekty specjalne. Co do energii ki to jezeli chodzi o Kamehameha to była ona niebieska w niektorych odcinkach wiec jezeli tutaj tez jest to mi to nie przeszkadza. Gdyby film sie okazal klapą to i tak nie zmieni to mojego poglądu na serie Dragon Ball. Aktorstwo - w takich filmach nie chodzi o aktorstwo chociaz tez jest to wazna czesc. Chodzi tutaj głownie o dobrą zabawe, o milo spedzony czas w kinie. Jak to zdaje egzamin to raczej nie bedzie przeciw wskazan aby film stał sie hitem. Takie moje zdanie. A i uwazam jeszcze ze załozyciel tematu ma 100% racji. A Kolega post wyzej nie wiem czemu sie wybiera do kina skoro film juz widzial i ocenia go 4/10 skoro ci tak nie pasuje to i tak jak pujdziesz do kina moze sie okazac ze to twoje podejscia nie zmieni i ocenisz film tak samo albo jeszcze gorzej. Wiec po co wydawac kase na film skoro mozesz być niezadowolony po wyjsciu z seansu? CO?? no po co??
Przerażające jest to że ludzie oceniają film po obejrzeniu Cama. Na takim syfie nie da się oglądać. Po prostu wkurzające jest, że filmwebowicze w ogóle wystawiają noty obojętnie czy 1/10, czy 5/10, albo 10/10. Również czekam na ten film i po japonskiej premierze to co dzieje się na tym forum to jakaś masakra jest. Mnóstwo bezsensownych tematów, wyżalania się osób, które po obejrzeniu niecałego filmu w gównianej jakości cokolwiek chcą oceniać. Absolutnie nie traktuję ich powaznie. Film obejrzę w kinie w komfortowych warunkach i żal mi osób płaczących nad słabością, czy też wychwalających ten film pod niebiosa. Bo tak naprawdę po naszej premierze wszelką krytykę, czy też pochwały będziemy dopiero mogli brać serio. Może film bedzię tragiczny, a może zajebisty, kto wie. Więc poczekajmy na POLSKĄ PREMIERĘ KINOWĄ.
PS. Jedyny poważny i niedebilny założony Temat na tym forum od dłuższego czasu :D Brawo :D
Bo mnie stac i nie twoj interes co robie z pieniedzmi.I smiac mi sie chce.20 dodatkowych min zmieni aktorstwo w filmie ?Buhuahuaha ;]I do tego chodzi tu glownie o dobra zabawe ?To gratuluje podejscia bo ja przy drewnianym aktorstwie nigdy nie mogl bym sie dobrze bawic no ale co kto woli.Zreszta nie chce mi sie z wami uzerac.Obojetnie jaka wersja by nie wyszla to co w tym filmie jest denne nagle nie bedzie lepsze.Ale zyjcie w swiecie zludzen i marzen.
PEACE
Ściągnąłem sobie kilka wersji cam na kompa (wszystkie jakie znalazłem w necie), ale po 15 minutach oglądania wyłączyłem ją, bo śmiać mi się chce jak czytam opisy, że da się to oglądać. Po pierwsze jak można oglądać film w którym brak początku, po drugie zerknąłem na kilka scen walki i efektów na camie nie da się ocenić bo są za słabe kolory i jakość. Po trzecie dzwięk jest kiepski, sory ale ja dopiero oglądam jakiś film na kompie jeżeli wyjdzie w dvdrip bo innych badziewi nawet mój komp nie chce puszczać. Po czwarte film widać , że jest nie kompletny nasza wersja będzie na pewno lepsza. Po piąte niech ktoś mi powie czemu wszystkie wersje cam nie mają początku? czyżby wszystkie osoby które piracko nagrywały ten film umówiły się, że nie dadzą początku?
UBEKakaPOLICJA będzie czy nie będzie to się dopiero okaże, nawet jeśli film w naszej wersji będzie kiepski to trudno, pozostaje tylko liczyć na to, że DB Reborn będzie lepszy. Co do DB Ewolucja to tak jak zwykły DB który był bardzo dziecinny i skupiał się głównie na zabawianiu różnymi śmiesznymi sytuacjami widzów, to DBZ był już zupełnie inny. Mam nadzieje, że druga część będzie bardziej zbliżona do Z.
Skoro film ci się nie podoba to trudno, ja to szanuje. Jak wyjdę z kina to też może przejdę na stronę przeciwników, ale na razie czekam na kompletny film i nikt mi tej chęci obejrzenia w kinie nie odbierze, nawet jeśli setki osób będzie pisał, że to badziew to i tak dużo osób wybierze się do kina bo film nazywa się Dragon Ball i to jest ta nazwa która przyciąga. Kiedyś dużo osób pisało, że kinówki DB są beznadziejne, jakoś dużej ilości osób to nie odciągnęło od kupowania ich czy pójścia na nie do kina, wychodziły kolejne i kolejne, aż powstał film kinowy z Brolim, który wielu osobą się podobał pomimo beznadziejnych poprzednich filmów.
też tak uważam ta część pasowała do DB.Lecz DB Reborn musi przypominać Z'tkę i być trochę mroczniejsza a walki powinny przypominać już podobne do tych z Matrixa3(walka neo vs smith)
Sa lepsze i slabsze kinowki wiadomo.Ja nie mam zamiaru nikogo zniechecac.Jak napisalem pojde do kina bo czemu mial bym nie isc ?;] Chce obejrzec poczatek ktorego nie widzialem,rozwalke miasta i finalowa walke z Piccolo.Jak obejrze w kinie film wtedy tu dopieprze argumentami za i przeciw.
Ja czekam cały czas na premierę polską nie mam zaiaru psuć sobie przyjemności z oglądania, jednak i tak wiem, że efekt nie będą mi sie podobać, wystarczy to co widziałem na trailerze, co do reszty zobaczy się po obejrzeniu filmu w kinie.
Zgadzam się! Jak widać użytkownicy filmwebu którzy deklarowali obejrzenie filmu w kinie tak szybko się poddali, hehe ciekawe jaka była ich reakcja jak się dowiedzieli ze 20 minut najlepszych scen zostało wyciętych :D:D:D:D! Ja wale do kina i jak mi się spodoba to będę miał wyjebane na dzieci z filmwebu które oceniają tylko na podstawie gołych babek w filmie. Pozdro :)!
Czasami odnoszę wrażenie, że średnia wieku tutaj nie przekracza 12 lat i stąd takie brednie i głupoty są wypisywane po forach... A te oceny z CAMa są wprost żałosne.. nie wiem jak oceniać takich ludzi..
A kto ci powiedział że to są wersje ocenzurowane ? Z jakiego źródła to wydobyłeś ? Mógłbyś sie podzielić tą wiedzą ?
CAMu nie oglądałem wiec nie wiem ale nie wydaje mi sie zeby Fox pokazał azjatom ( bądź co bądź chyba najwiekszej grupie fanów DB ) okrojoną wersje a też nie chce mi sie wierzyć że każda osoba która wrzuciła cama wycinała te same sceny co inni . Jakaś teoria spisku sie tu tworzy.
Wątpie też by 20 min mogło zmienić coś co jest jechane z góry na dół w recenzjach .
W którymś z wywiadów było o tym mówione... zresztą nawet Justin o tym wspominał. musisz sobie w newsach poszukać..
Tu nie chodzi o wiek, tu chodzi po prostu o zdrowy rozsądek. Wiem, że tu wiele osób pisało o to, żę nawet w kinie gra aktorska się nie zmieni. Ale nie lepiej oceniać film po premierze w Polsce? Nie lepiej obejrzeć kulturalnie film w kinie? Właśnie po tym kto oglądnął cama można stwierdzić komu tak naprawdę zależy na filmie. Wielcy fani się znaleźli! Ja tam mam szacunek do Dragon Balla i wszystkiego z nim związanego.
Więc tak. Film widziałem w wersji CAM ale postanowiłem go nie oceniać bo byłoby to nie fair. Zastawiam się w ogóle po co Japończycy tak pocięli film. Może chcieli nie dopuścić aby ludzie go zaczęli odbierać jako nawet udany. W skrócie jak to wygląda... Film jest nielogiczny ale każdy kto choć odrobinę myśli zauważy, że nie jest to wina samego filmu a wyciętych scen. Przeskakują ze sceny do sceny w bezsensowny sposób i widać to jak na dłoni. Strasznie psuje to zabawę, może i jest to ledwie 15minut ( chociaż w tym wypadku to 1/6 filmów więc nie tak ledwie ) ale w nieodpowiednich moim zdaniem miejscach. Problemem nie jest to, ze wycięli 15 minut pod rząd ale 15 minut w bardzo wielu miejscach i psuje to bardzo efekt końcowy. Dany wątek się rozwija i nagle trach skok do innego... tak się nie powinno robić ( cenzura ). Kolejna rzecz. Widziałem przed obejrzeniem filmu masę spotów, trailerów i dochodzę do wniosków że sporo naprawdę ciekawych i najbardziej efektownych scen walki nie ma w wersji CAM. Bez sensu jest oceniać efekty w filmie skoro na samych spotach były lepsze i nie ze względu na jakość, w filmie ich po prostu nie ma. Co do gry aktorskiej to uważam, że Goku wypadł nawet dobrze, tragicznie moim zdanie wypadła chichi... słabo, bardzo słabo i sztucznie zagrała. Fabuła jest nawet ciekawa ale przez to pocięcie zastanawiam się czy ktoś niezorientowany w Anime w ogóle będzie wiedział o co chodzi w filmie. Nie wiem jak wygląda sprawa treningu Goku, jeśli w wersji oryginalnej jest taka jak w pociętej to jest zbyt krótka jak dla mnie. Ja w DB bardzo lubiłem patrzeć jak wojownicy trenują, zdobywają nowe umiejętności. Goku w filmie trochę ponosił bagaż, postał na rękach jadąc samochodem, potem poćwiczył kamehamę i już był gotów do walki z Piccolo :). Dziwne trochę bo nawet z tego dołu na pustyni wyskoczyć nie umiał... a to już było po części treningu? Walka końcowa, miała trwać 15 minut a w CAM trwa chyba z 5... Generalnie logicznie doczepiając urywki ze spotów do okrojonego filmu uważam, ze nie jest źle. Nawet im to wyszło na tyle ile wychodzi przeniesienie Anime-tasiemca na srebrny ekran. Zawsze wychodzi słabo. I proszę nie przytaczajcie tutaj Yattermana bo to Anime prawie fabuły nie miało. Można było zacząć oglądać w połowie serii i na to samo by wyszło. Nie trudno jest przenieść anime które mogłoby trwać 20 minut na film trwający 1.5h. Trudno jest przenieść Anime mające 150 parę odcinków na 85 minutowy film, oj bardzo trudno. Moim zdaniem wyszło im to nieźle i do kina pójdę na 100%.
POzdrawiam
Scena zniszczenia miasta została usunięta ze względu na to, że japońcom mogłoby się to kojarzyć z 2 wojną światową (ataki jądrowe). Dziwne, nie?
Dziwne, w końcu to film. Równie dobrze mogli wyciąć aktorów bo Amerykanie też im się z 2 wojną mogą kojarzyć :). Tego typu cenzura, generalnie cenzura to idiotyzm.
Cenzura cenzurą ale to co się dzieje na tym forum to jest jedna wielka kpina.. ocenianie filmu na podstawie trailera czy też wersji CAM?
samol20 - napisał to co powtarzam od dawien dawna to jest adaptacja a nie ekranizacja.. Czy tak ciężko rozróżnić te 2 pojęcia? Szkielet DB został zachowany, choć historia uległa modyfikacją.