Dragonball: Ewolucja

Dragonball Evolution
2009
3,2 32 tys. ocen
3,2 10 1 32428
2,1 12 krytyków
Dragonball: Ewolucja
powrót do forum filmu Dragonball: Ewolucja

Na Wstępie chciałbym zaznaczyć, że jestem wielkim fanem DB! Tak jak zapewne każdy z nas... Całą serie oglądałem kilka razy.. Grałem w gry związane z DB, Tworzyłem postacie do mugena! A Gdy w 2003 roku zobaczyłem plakat z Piccolo zapowiadający film na ten właśnie rok. Wyczekiwałem wszelkich nowinek, plotek aż w końcu nadchodzi ta chwila..

Tak więc chciałem zaznaczyć, iż ta totalna krytyka jest bez sensu... filmu nie ma! Jest Teaser który nic nie pokazuje! Fotki z planu przed retuszem... I co się dzieje? Piccolo nie jest zielony a na dodatek nie ma czułek! Straszne! Goku jest chudy i wygląda jak z High School Musical! Do tego fryzura nie ta... Bulma lata z pistoletem... itp.
Teraz jest Trailer i co się okazuje? Piccolo jest zielony... Goku nadal nie ma muskulatury niczym arni.. ale ludzie! To nie Ta Seria... Gdzie tam Goku miał aż tak rozwinięte mięśnie jak w dalszych Sagach? Wracając do bulmy... Latała z pistoletem! A nawet Goku dostał kulkę na wstępie.. idźmy dalej... Ktoś napisał, że kobiety nie posiadały zbytniej mocy i jak to się stało, że Chi Chi z kimś walczy.. Ano walczyła i przed i w trakcie turnieju! Niektórzy nawet nie wiedzą kim jest Mey! No to Gratki!
Obejrzałem Trailer w HD i to co zobaczyłem uprzejmie przedstawie..

1. Piccolo jest uważany jako Bóg z niebios.. OK
2. Kule powstały w trochę inny sposób... ( być może w filmie ten wątek będzie bardziej rozwinięty.. mamy tylko opowieść Roshi ale i on mimo swojej wiedzy w anime nie widział kto stworzył kule!)
3. Kule wyglądają jak żywcem wyciągnięte z anime ( i o dziwo mają gwiazdki :/ a miało ich nie być!)
4. Roshi w swojej roli prezentuję się niesamowicie! ( Choć został trochę zmieniony... głównie wygląd bo dalej jest mędrcem! i jakby nie patrzeć ubrany w koszulki z panienkami co daje podstawy że dalej jest starym zbereźnikiem!)
5. Dalej mamy trening goku z dziadkiem( jakby nie patrzeć to go trenował)
6. Piccolo! (Mimo drobnych zmian prezentuje się wyśmienicie.. Ukazany jest jako czyste zło! Tak jak w anime.. zamiast zwykłych łachów z jego emblematem ma zbroje! Która razem z całością daje nam ciekawy efekt... lepszy niż te szmatki które posiadał! + jego głos.. Jest wręcz przerażający! wszystko wzięte w całość świadczy tylko o tym, że będzie mocna stroną tego filmu!)
7. Goku zasuwa na pieszo z pełnym wyposażeniem w trakcie jak bulma jedzie na motorku! (motyw z anime)
8. Mamy motyw poszukiwania kul!
9. Kapsułki zamiast w kłębach dymu rozkładają się w dość ciekawy sposób!
10. Mei - również prezentuje się bardzo fajnie!
11. Efekty! Wybuch miasta w HD wyglądał bardzo przyzwoicie! Mamy pokaz Mocy naszego Misrza! Urywki sekwencja walk Goku... Firebole! Fale "kamehameha", Goku vs Piccolo w jakimś pomieszczeniu! Domyślam się, że w jakieś świątyni! Nie zapominajmy, że ma być jedna z większych walk w mieście!

Z tych plotek jakie słyszałem wygląd miast ma zachować swój klimat! Nie zapominajmy, że świat DB był światem futurystycznym! Wygląd miast, latające samochody itp. (przedstawiony w czasach gdy powstawał) W GT jest to bardziej widoczne!
Nie wiem ale mnie to nie przypomina Power Rangers.. Na jednej z Fotek widać jak Goku wcina kawał mięcha.. dla jednych już to spowodowało, że stali się optymistami! To, aż woła o pomstę do nieba... Co z was za Fani? Mamy 2 minuty Trailera który naprawdę sporo pokazuje nowinek na temat filmu... i wcale nie są aż tak negatywne jak twierdzicie!

Kończąc tą moją myśl przepraszam za byki jakie popełniłem! Żeby anty-fani się nie przyczepili! Spokojnie czekam do premiery.. A po premierze nie wcześniej wystawię mu odpowiednią notkę! Pozdrawiam!

ocenił(a) film na 6
SagaTM

No nareszcie jakiś optymista popieram cię w 100%...
A tak apropo to mnie też martwiła walka goku z dziadkiem gohanem.. była trochę sztuczna, kiczowata ( ale coż w dragon ball, z, gt kiczowatość była na porządku dziennym, w sadze buu w ciągu kilku minut kid buu rozwalił kilkanaście planet po kolei) ale potem obejrzałem trailer na tej stronie w owiele lepszej jakości i co... no cóż walka goku vs gohan perfekcyjna każdy szczegół drzewo, chmura idealna, w końcu odpowiedzialni za te efekty są twórcy spider-man 3 i piraci z karaibów na krańcu świata.
Prwada jest taka że wszyscy pesymiści obejrzą film ściągnięty z internetu i to w złej jakości i jeszcze bardziej będą najeżdżać na ten film...

ocenił(a) film na 6
gohan263

oto link na strone http://movies.foxjapan.com/dragonball/

ocenił(a) film na 2
gohan263

Czlowieniu nie wszyscy pesymisci obejrza go w slabej jakosci bo nie wszyscy sa ignorantami;]

Ja obejrze go na bank w kinie chociaz jestem pesymista i to duzym;]
Ale jak to mowia pozyjemy zobaczymy;]

ocenił(a) film na 7
niewazne_3

Duża pochwała za ten, jakże sensowny, post. Generalnie zgadzam się ze wszystkim co napisałeś. Teaser za mocny nie był to fakt, jednak nie można też powiedzieć, że był najgorszy. Znaczy powiem to tak, gdyby wykorzystane w nim sceny przedstawione były w ostatecznej formie, byłby to normalny teaser jak wiele innych. Z resztą pamiętać należy, że nie miał on być oficjalnym. Co z resztą pokazuję nam trailer przedstawiając wszystko zupełnie inaczej niż teaser. A co do tego, że wszyscy pesymiści i tak obejrzą ten film, nie mam prawie żadnych wątpliwości. Obojętnie jakim sposobem, ale i tak to zrobią. Chociażby po to, żeby móc się dalej wyżywać na tym filmie. Jeszcze raz duże brawa, za ten bardzo sensowny post.

SagaTM

zgadzam się się że jest wiele spójności z serią ............ ale jest sporo uwag:

- gdzie jest Krilin , Ten shin Han i inne znaczące postacie.....DB nie jest historia samego goku
-nie zauważyłem na trailerze żadnych zwierząt-ludzi a tego w anime było mnóstwo
-Piccolo nie ma czułek, a jego zbroja mimo iż daje mroczny efekt, ale nie widac przez to jego rąk które bardzo sie wyróżniały
-jeżeli chodzi o trening to pamiętajcie że w anime jako mały dzieciak Goku był szkolony przez dziadka a nie jako 20 latek
-gdzie w anime Goku nisił Trampki i skórzana kurtkę, tam prawie zawsze był w kimonie, po za tym kiedy jeszcze trenował z dziadkiem to miał ogon
-nie ma nigdzie latającej chmurki(a przynajmniej na trailerze)
-skąd pistolety u Bulmy, gdzie jej niebieskie włosy(co to ma byc za kosmyk)
-jest tego jeszcze sporo ale już mi sie nie chce rozpisywac.....

ZALETY:
-musze przyznac że efekty wyglądają fajnie, kule(są zrobione rewelacyjnie), kumulacje energii i wybuchy
-mei dobrze zrobiona
-fajnie wygląda zmiana kapsułki na pojazd
-kostium całkiem nieźle oddali
-

czekam przede wszystkim na to jaki efekt bedzie miała walka Goku vs Piccolo:
-oby nie zrobili samych wybuchów
-mam nadzieje że sztuki walki w przyspieszonym tempie tez bedą

ja też pójde na to do kina(chociaz jestem duzym pesymista), gdyz uważam że warto jest go zobaczyc na dużym ekranie nawet jeżeli nie będzie typowym DB a tylko dobrym filmem akcji

ocenił(a) film na 7
Skuller

Postaram się jakoś ci odpowiedzieć, a przynajmniej przedstawić jak ja to wszystko widzę:

- Braku Krilana sam nie rozumiem, tłumaczyłem to sobie, że może chodzi o to, że aktor bez nosa źle by wyglądał, a z koleji Krilan z nosem nie miałby sensu, no ale nie wiem. Z pewnego, kompletnie niepotwierdzonego źródła, wynika, że pojawia się Krilan jako postać epizodyczna, ale daje o sobie znać (bierze udział w walce z pomocnikami Piccolo), więc może to jakaś zapowiedź tego bohatera na dalsze części. W końcu w anime też nie od razu się pojawił. A co do innych no to cóż, film mieści mniej wątków niż serial, więc nie wszystko można przedstawić.
- Zwierzęta o ludzkich cechach to jeden z tych elementów, który podoba się tylko w anime.
- Nie wdawałbym się w takie szczegóły jak czułki czy ręce tylko cieszyłbym się porządnym wyglądem Piccolo.
- Tak, ale zauważ, że tu wszystko jest nieco przesunięte w czasie. Z resztą nie wiemy jaką rolę dziadek Gohan odgrywa tu dokładnie. Jeśli pojawia się tylko we wspomnieniach, to fakt mogli pokazać sceny z Goku jako dzieckiem. A tak w ogóle filmowy Goku ma 18 lat nie 20 xP.
- Tak, to prawda co mówisz o jego ubraniu, ale zauważ, że w anime także nie chodził do szkoły ani nie jeździł na rowerze. Postać została bardziej dopasowana do realiów. Tak więc skoro Goku ma tu życie normalnego dzieciaka to i takie też ubranie. A co do ogona to chyba sprawa tego samego typu co z tymi zwierzętami z drugiego punktu.4
- Tak na 100% to nie wiemy czy jej nie będzie, ale nie jestem pewien czy sprawa nie wygląda tak samo jak ze zwierzętami i ogonem. Poza tym może ten atrybut pojawi się w innej części.
- Bulma miała pistolet, w pierwszym odcinku strzelała do Goku. Co do włosów no to cóż kolejna rzecz, która dobra jest tylko w anime. Rysunek rządzi się swoimi prawami, gdzie niebieskie włosy można uznać za naturalne. Ale w wersji aktorskiej nie przeszłoby coś takiego, bo takie włosy nie wyglądałyby naturalnie. Moim zdaniem Bulma ma dobrą fryzurę, a niebieski kosmyk to dobry pomysł nawiązujący do pierwowzoru, nie narażając jednocześnie na śmieszność tej postaci i filmu.

To tyle ode mnie, mam nadzieję, że moja odpowiedź satysfakcjonuje cię przynajmniej w jakimś stopniu. Pozdrawiam.

Doktor_Wong

Nie zapominajmy, że ma to być trylogia! Więc wiele postaci w taki czy inny sposób może się jeszcze pojawić! Ważne jest też to, że DB składa się z ogromnej liczby odcinków które zawierają różne wątki od poznania się naszych towarzyszy poprzez Armię czerwonej wstęgi a kończąc na piccolo jr. To wszystko ma się zmieścić w 1.5h tak więc sporo rzeczy musiało tak czy inaczej wylecieć! A nikt nie chce by to była kolejna kopia tak jak manga- anime! Nie o to tu chodzi!
Zgadzam się, że cała ta otoczka z gadającymi prosiakami i latającymi kotami musiała wylecieć bo to dopiero wyglądało by kiczowato!
hmm co do Dziadka Gohana.. jaką role on odgrywa? nie wiem! Ale na pewno nie jest jako wspomnienie bo walczy z Mai. Być może zostanie zgładzony przez samego Piccolo bo na Trailerze widać jak niszczy jakiś dom! Przynajmniej tak to wnioskuje... I nawet było by to racjonalne.
Co jeszcze wiemy? Goku ma zmienić się w Ozaru.. Według anime ogon + pełnia! jak to się odbędzie w filmie? To zobaczymy w kwietniu :P
Wracając do Piccolo.. Hmm na 100% były projekty z czułkami! Ale Anime a postać w filmie to co innego.. tak więc musiało to wyglądać beznadziejnie i w gruncie rzeczy to dla znaczenia postaci jest zbędne! Można to przeboleć... Tak jak i wiele innych rzeczy byle klimat DB został uchwycony i postacie swoim charakterem odwzorowane!
Musimy zrozumieć, że nie wszystko przy tego typu produkcjach da się zachować...

ocenił(a) film na 6
SagaTM

Tak apropo Piccoloa i jego czułek to on chyba jednak ma czułki, jeśli przyjrzeć się dokładnie zdjęciu gzie jest on z Mai to widzimy wklęśnięcia w jego głowie postaci pasków po obu stronach głowy.
Według mnie on ma czułki które będą się unosić wtedy gdy np. będzie się chciał zkomunikować z kimś na większą odległość. Serio przyjrzyjcie się...

ocenił(a) film na 2
gohan263

Unosić? Zakomunikować? Że co? LOL

"gdzie jest Krilin , Ten shin Han i inne znaczące postacie.....DB nie jest historia samego goku"

Nie, to jest historia tytułowej Smoczej Kuli i tego co z nią związane. Dopiero później kule schodzą na dalszy plan, powszednieją a manga przeradza się w kolejne walki z coraz silniejszymi przeciwnikami. Oczywiście jestem w stanie zrozumieć brak niektórych postaci, nie rozumiem natomiast dlaczego skoro zabrakło miejsca na postacie dość ważne w sadze Piccolo, to czemu na ich miejsce wciskali jakieś nowe... jeśli chodzi o te plotki że Kurinin pojawia się na chwilę to pochodzą one (z tego co wiem) z tego przecieku dawnej wersji scenariusza (pojawia się w nim też Pilaf i parę innych postaci). Nie liczyłbym zatem na to. Poza tym, jeżeli Kuririna darowali sobie z powodu braku nosa, to tym bardziej w dwójce nie będzie Tenshinhana z powodu trzeciego oka ;p

"gdzie w anime Goku nisił Trampki i skórzana kurtkę"

A chociażby w ciągu tych paru dni wytchnienia przed turniejem Perfect Cella czy też kiedy razem z Piccolo robili prawko ;p Zdarzało mu się też parę razy być w garniaku oraz innych ciuchach. Tylko że tutaj głównie była walka albo trening przed walką, wątek szkolny na początku filmu to właśnie ta chwila wytchnienia przed walką z Piccolo więc Goku chodzi swobodnie ubrany (a to że sam pomysł na wątek szkolny mi się nie podoba mimo podobieństwa do Gohana z sagi Buu to już inna sprawa).

"skąd pistolety u Bulmy"

Kolega w poście wcześniej już to wyjaśnił. Ja się tylko zastanawiam czemu tak wszyscy czepiają się Bulmy skoro miała spluwę w serii a nie czepiają się np. Chi Chi która spluwy nie miała (a tutaj ma).

Co do kwestii iż rysunek rządzi się swoimi prawami, niby racja ale popatrz chociażby na Sin City które wygląda niemal jak komiks czy Yattermana który wygląda tak jak anime. Teraz Japończycy robią film o samurajach-zombie w którym zlazła się laska z różowymi włosami ;p Jak widać da się tylko że DB powinni zekranizować Japończycy, Sin City wyszło zabójczo bo to amerykański komiks. DB jest komiksem japońskim i to oni się za to powinni wziąć no ale nie można mieć wszystkiego.

ocenił(a) film na 6
HuntMocy

na DB wytwórnia FOX dała tylko 100mln, mi się zdaje, że to dlatego bo nie są pewni sukcesu tej produkcji. Dlatego nie pisać tu smutów tylko w kwietniu do kina! ;) Jak dużo zarobią to może przekażą ze 300mln i wtedy będziemy mieli świetną drugą część ;) (chociaż pierwsza też będzie świetna)

ocenił(a) film na 2
gohan263

Unosić? Zakomunikować? Że co? LOL

"gdzie jest Krilin , Ten shin Han i inne znaczące postacie.....DB nie jest historia samego goku"

Nie, to jest historia tytułowej Smoczej Kuli i tego co z nią związane. Dopiero później kule schodzą na dalszy plan, powszednieją a manga przeradza się w kolejne walki z coraz silniejszymi przeciwnikami. Oczywiście jestem w stanie zrozumieć brak niektórych postaci, nie rozumiem natomiast dlaczego skoro zabrakło miejsca na postacie dość ważne w sadze Piccolo, to czemu na ich miejsce wciskali jakieś nowe... jeśli chodzi o te plotki że Kurinin pojawia się na chwilę to pochodzą one (z tego co wiem) z tego przecieku dawnej wersji scenariusza (pojawia się w nim też Pilaf i parę innych postaci). Nie liczyłbym zatem na to. Poza tym, jeżeli Kuririna darowali sobie z powodu braku nosa, to tym bardziej w dwójce nie będzie Tenshinhana z powodu trzeciego oka ;p

"gdzie w anime Goku nisił Trampki i skórzana kurtkę"

A chociażby w ciągu tych paru dni wytchnienia przed turniejem Perfect Cella czy też kiedy razem z Piccolo robili prawko ;p Zdarzało mu się też parę razy być w garniaku oraz innych ciuchach. Tylko że tutaj głównie była walka albo trening przed walką, wątek szkolny na początku filmu to właśnie ta chwila wytchnienia przed walką z Piccolo więc Goku chodzi swobodnie ubrany (a to że sam pomysł na wątek szkolny mi się nie podoba mimo podobieństwa do Gohana z sagi Buu to już inna sprawa).

"skąd pistolety u Bulmy"

Kolega w poście wcześniej już to wyjaśnił. Ja się tylko zastanawiam czemu tak wszyscy czepiają się Bulmy skoro miała spluwę w serii a nie czepiają się np. Chi Chi która spluwy nie miała (a tutaj ma).

Co do kwestii iż rysunek rządzi się swoimi prawami, niby racja ale popatrz chociażby na Sin City które wygląda niemal jak komiks czy Yattermana który wygląda tak jak anime. Teraz Japończycy robią film o samurajach-zombie w którym zlazła się laska z różowymi włosami ;p Jak widać da się tylko że DB powinni zekranizować Japończycy, Sin City wyszło zabójczo bo to amerykański komiks. DB jest komiksem japońskim i to oni się za to powinni wziąć no ale nie można mieć wszystkiego.

ocenił(a) film na 2
HuntMocy

Sorki za podwójny post, coś się nie chciało wysłać oO

ocenił(a) film na 8
gohan263

W kwietniu wszystko się wyjaśni, ja i tak jestem przekonany,że film będzie co najmniej dobry:) a wszystkiego odwzorowywać tak jak w anime nie ma sensu, bo większość ludzi by wyśmiało ten film, a wiadomo, że on nie jest robiony tylko dla fanów.
Druga sprawa to to, że prawdziwi fanboje i tak znajdą coś co im nie będzie pasować, nawet jak film byłby zajebisty:D Ja osobiście czekam na premierę i dopiero zacznę się wypowiadać co mogli zrobić lepiej, a co schrzanili.

ocenił(a) film na 2
kaneda1_2

A no widzisz, to jest największy błąd filmowców (i to nie tylko w przypadku adaptacji DB ale również adaptacji innych komiksów a także gier czy książek) - chcą zrobić film dla wszystkich. Jeżeli pierwowzór był przeznaczony dla konkretnej grupy odbiorców i zarobił mnóstwo kasy i stał się bardzo popularny to oczywiste jest że jak zrobią film w taki sam sposób (tj. fabuła, bohaterowie i wszystkie rzeczy które stanowiły o popularności pierwowzoru będą takie same w filmie) to fani byliby zachwyceni i film swoje by zarobił. A ci są przekonani że jak wszystko pozmieniają to wtedy pójdą też do kina ci którzy nie mieli styczności z pierwowzorem a fani pójdą i tak bo to w końcu film na podstawie ich ulubionej książki, komiksu czy gry...

ocenił(a) film na 7
HuntMocy

Pogłoski o Krilanie znam chyba jednak z innego źródła bo nigdy nie słyszałem o wersji scenariusza w której pojawiałby się Pilaf. A jeszcze co do treningu. Nie jest przecież powiedziane, że Goku dopiero zaczyna się uczyć walki. We fragmencie treningu pokazanym w trailerze widać, że wykonuje bardzo trudne, zaawansowane ćwiczenia (oczywiście zakładając, że takie byłyby w ogóle możliwe) więc nie sądzę, żeby to były jego początki. Treningi mógł zacząć w dzieciństwie, a teraz po prostu je kontynnuje, żeby się rozwijać i nie wyjść z wprawy. Oczywiście są to tylko moje przypuszczenia, jak jest naprawdę przekonamy się w kwietniu.

Doktor_Wong

Hunter! DB i tak jest z ukłonem w stronę fanów... Jest zaprezentowaniem Starego DB w nowych Barwach! A jeśli Akira Toriyama Brał czynny udział przy tworzeniu scenariusza to nie powinniśmy się martwić! Poza tym twierdzenie, że zostały wprowadzone pewne zmiany by zachęcić ludzi nie znających DB do obejrzenia tego filmu są błędne.. Bo nawet oni nie będą wiedzieć co zostało zmienione a może jedynie zachęcić do przeczytania Mangi jak i obejrzenia Anime!
Mnie też martwi brak Krilana i Tiena! Ale może dla tych postaci będzie jeszcze czas..

ocenił(a) film na 2
SagaTM

Toriyama nie brał udziału przy pisaniu scenariusza. Jest jedynie wymieniony jako producent wykonawczy (co moim zdaniem jest picem na wodę) oraz autor pierwowzoru.

Co do zmian, nie chodzi o to że zauważą czy nie zauważą a o to że DB choć bardzo popularny, nie jest raczej serią dla wszystkich. Za to film w którym zwykły nastolatek odkrywa w sobie niezwykłą moc, ratuje świat i zdobywa wymarzoną dziewczynę brzmi bardziej interesująco dla przeciętnego, niedzielnego kinomana choć dla fana DB nie brzmi jak DB. Dlatego młodzież pójdzie na ten film bo brzmi jak niezły sezonowy hit a fani DB pójdą ponieważ w tytule mamy Dragonball a nie Nastolatek Zbawia Świat ;p W tym sęk że fani zadowoleni nie będą bo nie będzie to to czego oczekiwali a reszta ludzi szybko o filmie zapomni bo pojawią się nowe sezonowe hity. Dla porównania tak samo było chociażby z 300 czy Transformers, na początku wszyscy się jarali lub narzekali (w każdym razie nie było nikogo kto by o tym nie słyszał) a teraz jakoś nie widać już tych wielkich fanów bo pojawiły się inne rozrywkowe filmy.

HuntMocy

Hmm oglądałem raz jeszcze trailer i coś wcześniej przegapiłem! A mianowicie umiejętność Mai.. Czytałem, że może zmienić swoją postać ale teraz to zobaczyłem jak przechodziła z Chi Chi do swojej postaci! Ciekawie to wygląda i jakby nie patrzeć to nie Chi Chi strzelała z pistoletu tylko Mei w skórze Chi Chi :-)

ocenił(a) film na 7
SagaTM

Takim sposobem jedną wątpliwość mamy rozwianą. Ja z koleji dopiero dzisiaj zauważyłem w trailerze filmowaną z daleka scenę w której Bulma jedzie na skuterze, a Goku biegnie za nią z wielkim bagażem na plecach. Nie mówcie, że to nie jest rodem z anime.

ocenił(a) film na 6
Doktor_Wong

Mamy też już rozwiązaną wątpliwość co do włosów Goku! :) Jak wiemy został on dość unowocześniony, modne ciuchy, skórzana kurtka itd... ( wg mnie to zaleta ;) ). No i goku chodzi do szkoły, po długich poszukiwaniach znalazłem w necie tekst mówiący o filmowym Goku i jego włosach, w związku z tymi unowocześnieniami postaci Goku, na początku będzie on miał takie włosy:
http://dbthemovie.com/wp-content/uploads/2008/12/book2.jpg
ze względu na to, że poprostu chłopak chce być modny i stawia sobie włosy na żelu ;)
natomiast do ostatecznej rozgrywki z Picollem, już po treningach i wogóle stanie w takiej postaci:
http://dbthemovie.com/wp-content/uploads/2008/12/book3.jpg
:D tylko nie mówcie mi, że jego włosy teraz nie przypominają realnych włosów Goku z anime, i jak widać po treningu przypakował ;D

bbksk

Na Tralerze Goku ma włosy wszędzie tak samo... A Fotki które dałeś pochodzą z 3 książek jakie wyszły do promowania filmu... zapewne testowane były różne warianty fryzury stąd te różnice.

SagaTM

Na 100% tojest dom Roshiego:
http://i42.tinypic.com/zkhdti.jpg

Wspomniana scena Goku z ogromnym plecakiem na plecach biegnącego za samochodem:
http://i44.tinypic.com/2gxmfl1.jpg

Przemina Goku w Oozaru:
http://i41.tinypic.com/2hplu2p.jpg

Świetnie ze twórcy zachowali te motywy :)

btw to czuje, ze zanim ten film pojawi się w polskich kinach to ocena 'Evolution' na Filmwebie będzie wynosić 1/10 bądź 2/10 :/

SagaTM

Na 100% tojest dom Roshiego:
http://i42.tinypic.com/zkhdti.jpg

Wspomniana scena Goku z ogromnym plecakiem na plecach biegnącego za samochodem:
http://i44.tinypic.com/2gxmfl1.jpg

Przemina Goku w Oozaru:
http://i41.tinypic.com/2hplu2p.jpg

Świetnie ze twórcy zachowali te motywy :)

btw to czuje, ze zanim ten film pojawi się w polskich kinach to ocena 'Evolution' na Filmwebie będzie wynosić 1/10 bądź 2/10 :/

Skuller

ten film jest jakby kwintesencja 1 sagi db..wiec powiedzmy sobie ze wrzucili do jednego worka najwazniejsze rzeczy z 1 serii <ok mniej lub bardziej wazne>

jest Yamcha :P i nadal jak narazie nic nie wiadomo...ile go bedzie widac w filmie...czy wogle bedzie tam...:P to jest dla mnie jak narazie najwieksza zagadka...

czemu picollo nie ma czułek ? polecam obejrzec dokładnie trailer, jesli przyjrzec sie uwaznie na jakas scene z Picollo to mozna zauwazyc zarys czułek <szczerze? to czułka dobrze wygladały tylko w anime i mandze>

dont forget ze to jest another teen movie - wiec trzeba sie spodziewac trampek i skóry a nie gi< a nie kimono > :)

co do pistoletow to jest w anime czy tam w mandze moment w ktorym Bulma "sprzedaje" w łeb kulke Goku :)

ocenił(a) film na 1
be_rude

pierwszy cytat: "jest Yamcha :P i nadal jak narazie nic nie wiadomo...ile go bedzie widac w filmie...czy wogle bedzie tam...:P to jest dla mnie jak narazie najwieksza zagadka... "

pozwolisz że odpowiem, ponownie cytują Twoją wypowiedź: ''polecam obejrzeć dokładnie trailer" ;)

Pzdr :)

ocenił(a) film na 3
SagaTM

Tak, kim była mai (drugo planowa postać od pilafa która była takim przerywnikiem głownego wątku, choć tam oni kiedyś co prawda uwolnili picolo więc nie dziwi ich obecność) alę oni są nie ważni dla anime, według mnie powinen być tenshinhan jaki kuririn główne drugoplanowe postacie a w tej "sadze" tenshinhan był nawet jedną z pierwszoplanowych...
A powiedz czy goku nie wygląda jak z "hajskól muzikalu?" Wygląda... więc o co się plujesz?
Picolo jest ok, jedyna postać która chyba będzię najelpsza z tej adaptacji...
Roshi trochę za młody, ale jest hawahska koszula więc może coś z niego będzie...
Goku hmm temat rzeka jak dla mnie za poważnie wygląda ale mało można o nim powiedzieć po tych 2 minutach.
I jak ktoś napisał oni chcą zrobić film dla wszystkich (jak to mawiała moja nauczycielka jak coś jest "do wszystkiego to jest do niczego")...

Oczywiście są motywy z pierwowzoru jak poszukiwanie, walka z picolo który to chce podbić świat(tutaj akurat zemsta), kapsułki są i dobrze zrobione tak nowocześnie to pasuje, zwiastun jest lepszy niz teaser(który był porażką), ale sam film raczej nie będzie hitem, napewno odniesie sukces kasowy bo ma w tytule Dragon Ball i zyskało rozgłos (nieważne że nie pozystywny) który już napędził maszynę marketingu.
Jedno jest pewne nie mam już tak dużych oczekiwań co do tego filmu bo wiem, że to będzie coś innego, ale może być niezły, powie się po wyjściu z kina i zapomni,... od porpostu kolejny przeciętniak.

właściwie ktoś tu dał linki goku z "drugą fryzurą" która w "jasnych" barwach wyglądała by jak SSJ:>

Numer_44

Mai była jedną z tych osób co uwolniły Piccolo jakby nie patrzeć jedna z głównych drugoplanowych postaci w tym temacie! A powiedz mi kto miałby to zrobić? Pilaf? czy ten pterodaktyl? który został przy piccolo.. Skoro wszystkie stworki wypadły z filmu to Mai akurat tu pasuje!
Jest ogromy materiał do ogarnięcia... I nie zapominajmy, że to jest pierwsza część z trylogii.. tak więc na inne postacie zapewne znajdzie się jeszcze miejsce.
Co do Roshi.. Hmm tak się zastanawiam czy nie lepiej by zagrał go młodszy sprawny aktor by sentencje walk z nim wyglądały porządnie czy starszy? Tak jak w przypadku "Zemsty Sithów" gdzie Palpatine grał taki właśnie aktor a walki wyglądały żałośnie ... poza sekwencjami gdzie było to robione komputerowo.
Mnie osobiście ten aktor pasuje do roli Goku.. Ale to już od gustu zależy!

ocenił(a) film na 3
SagaTM

no luz ale z tą mai że musi być drużyna pilafa...
ale w mandze to było tak, oni uwoliniji picolo a picolo ich olałi wywalił za burtę od co... to była ich rola w mandze,
a tutaj widać że ona gra jedną z głównych zlych postaci filmu sic!...

ocenił(a) film na 6
Numer_44

Z tymi włosami to może być racja jakby tak pownioskować to można wymyślić że włosy goku te z 2 zdjęcia są normalnymi włosami, natomiast te z pierwszego zdjęcie są po prostu postawione na żelu.
Może głupia hipoteza, ale może z goku nabijali się dlatego goku nałożył żel i postawił na max, aby się niewyróżniać.
Bądź co bądź ale musicie przyznać ale te włosy z okładki do książki gdzie jest w stroju treningowym są świetne jest tam dużo kosmyków które sterczą w prawą stronę, kilka kosmyków opadających na czoło..
W anime goku w zależności od położenia włosy sterczały albo w prawo albo w lewo, a nawet do przodu jak znajdę odpowiednie foty to to udowodnie:)

ocenił(a) film na 2
gohan263

A co za problem młodszego i sprawniejszego aktora tak ucharakteryzować żeby wyglądał jak starzec? Patrz chociażby na Kill Billa 2, aktor grający Pai Meia wcale nie był tak stary jak wyglądał (dla porównania ten sam aktor w Kill Billu 1 grał Johnny'ego Mo). Tak więc wytłumaczenie że Muten Roshi jest młodszy bo starszy aktor by nie podołał jakoś mnie nie przekonuje. Zresztą ja tam nie mam nic przeciwko Chowowi w tej roli ale jakby chcieli to mogliby mu ogolić głowę i dokleić brodę ;p

A Palpatine'a w nowej trylogii grał ten sam aktor co w starej. To że akurat Impreator biegający z mieczem wyglądał dennie (tak jak cała masa innych rzeczy w nowej trylogii) to już inna sprawa.

Jeśli chodzi o kwestie żelowania włosów, faktycznie te na trzeciej książce (moim zdaniem najlepsza fota z Goku obok tego plakatu gdzie stał tyłem) wyglądają bardziej naturalnie (tj. widać że nie są nażelowane). Co nie zmienia faktu że o ile Goku w zwykłych ciuchach jest dla mnie ok o tyle Goku zelujący włosy już nie bardzo.

Zresztą już pal licho wygląd, wiele razy pisałem że akurat wygląd bohaterów mniej się dla mnie liczy niż charakter. Problem w tym że z charakteru bohaterowie (przynajmniej Goku bo jego jest najwięcej na fotach i zwiastunie) też nie są zbyt podobni. I nie mówcie mi że to tylko 2min zwiastunu bo fakt żelowania włosów czy też wyrywania lasek już dużo mówi o charakterze filmowego Goku.

Moim zdaniem największy błąd filmowców to przeniesienie akcji ze świata fantastycznego (zwierzo-ludzie, dinozaury, latające chmurki itd) do współczesnego USA oraz wątek szkolny stylizujący Goku na zwykłego nastolatka. Myślę że gdyby właśnie wywalić wątek szkolny oraz zostawić świat mniej lub bardziej baśniowy to większość fanów odetchnęła by z ulgą i przymknęła oko na inne zmienione bądź dodane wątki. No ale to tylko moje zdanie.

ocenił(a) film na 7
HuntMocy

To że akurat Impreator biegający z mieczem wyglądał dennie (tak jak cała masa innych rzeczy w nowej trylogii) to już inna sprawa.

Akurat to był fajny patent. Szkoda tylko, że sam grał pojedynki (bo robił to bardzo drętwo i zupełnie nieporównywalnie do tytułu jaki nosił i poziomu innych walczących). Anyway, w jakimś dodatku był pokazany dubler Palpatine'a i jego pojednak wyglądał zdumiewająco. Ale nie o tym temat xP

Myślę że gdyby właśnie wywalić wątek szkolny oraz zostawić świat mniej lub bardziej baśniowy to większość fanów odetchnęła by z ulgą i przymknęła oko na inne zmienione bądź dodane wątki.

Ja z kolei myślę, ze gdyby zostawić oryginalny świat DB, to to dopiero wyglądałoby kiczowato (i wręcz odstraszałoby potencjalnych widzów, nieznających świata DB). Pomijając fakt, że z tego co pamiętam wraz z postępem serii ten świat coraz bardziej zanika (zostają właściwie postaci, które coś znaczyły w pierwszej serii/zaprzyjaźniły się z Goku + elementy fantastyczne na okładkach, ale je się powinno pominąć ;]).
A co do tego żelowania włosów, to imo bardzo dobre rozwiązanie. Na miejscu kosmity też bym się upodobnił do otoczenia, szczególnie że te włosy też wyglądają "śmiesznie" (ale fajnie imo, i pasują). Możliwe też, że dziadek, chroniąc tożsamość Goku, kazał mu to zrobić. Anyway, wszystko wyjdzie w kwietniowym praniu ;)

ocenił(a) film na 6
gohan263

Oto taki porównanie zdjęć goku i jego fryzury z anime i filmu:)
http://c.wrzuta.pl/wi8775/88889b06000d4cc9495a4db4/Goku%20anime%20%26%20film?typ e=i&key=zH2CAK6yh0&ft=f

ocenił(a) film na 1
gohan263

;D
1.Dużo Osób Mówi Że Justin Chatwin Nie Nadaje Się Do Tego Filmu Moim Zdaniem Pasuje Tu Doskonale Ponieważ Goku Walcząc Z Piccolo Nie Był Tak Przypakowany Jak W Sadze Z Np. Buu Tylko Był Mały Jak Tu:

http://anime-wallpapers.com/images/800x600/son-goku.jpg

I Zmieniajac Go Na Podobnego Goku W Dragon Ball Saga Piccolo Junior.
Gdy Walczył On Piccolo Juniorem Na Turniej Sztuk Walki Wyglądo To Tak:

http://www.naszeanime.info/luxor/foty/goku.png

I Jak Dla Mnie Bardzo Dobrze A Dodaja Peruke W Stylu Tego Zdjęcia:

http://smallville.cinecin.com/goku.jpg

Wyglądało By To Sztucznie Moje Zdanie Odnośnie Goku I Dla Mnie Efekt Jest BARDZO DOBRY!!

2. Niektórym Z Was Patrząc Na Trailer Nie Podoba Sie Fabuła Widząć Tylko 2 Min.Trailer I Czytając Niektóre Opisy Nawet Jeśli Tak By Było
Jak Mówicie To Moim Zdaniem Bardzo Dobrze Bo Jak Pomiescic 21 Odcinków Trwających Po 30 Min czyli Razem 630 min co Nam daje 10 Godz i 30 Min
w jednym Filmie Trwającym Od 2óch do 3ech Godzin i Muszą Przecież
Jakoś To Streścić i Oceniając Trailer Wychodzi Im To Bardzo Dobrze.

3.Prawdziwi Fani Powinni Pamietać Że Na Początku Sagi Piccolo Krilan
Został Zabity I Najprowdopodobniej Reżyser Wziął To Pod Uwage I DlaTego Nie Ma Go Tutaj Być Może Pojawi Się w Kolejnych Częsciach Z Tego Co Słyszałem Trylogii.

4.Niektórym Nie Pasuje Też Bulma Bo Niby Pistolety Itp. A Trzeba Pamiętać Ze Bulma Zazwyczaj Miała Przy Sobie Jakaś Broń i Czasami Nią Groziła.A Co Do Niebieskich Włosów To Dobrze Ze Zrobili Jej Jedna Pasemke Niebieskich Włosów Niż Całe Bo Tak By Wygladało Sztucznie i Idiotycznie.

5.Mnie Osobiscie Zajebiscie Się Podoba Piccolo W Takim Stylu w jakim zrobili Go W Filmie.Do Tego Poważny Głos .

6.Ktoś coś gdzieś pisał "PO co tu dziadek gohan ? ".Ja Myśle Ze tak Jest Bo kto Uczył 1szy Sztuk Walki Goku ? Dziadek Gohan. a to że jest to saga piccolo to muszą wytłumaczyć w jakimś stopniu skąd Goku sie wział kto go uczy sztuk walki itp.

7.To że odmłodzili Genialnego Zółwia też nic nie powinno znaczyć wystarczy ze by miał ten Swój charatkerek ;) .

8.Inne Postacie Występujące W Tym Filmie ocenie Je Swą myśla :P :

Chi-Chi:Moim Zdaniem Śliczna Aktorka Która bedzie idealnie Pasowała Do
Tej roli ;)

Yamcha-Myśle Że Dobrze Będzie

Mutaito:Mistrz Nad Mistrzami Sztuk Walki Można Było Go Raz Zobaczyc w DB
Gdy Goku leci W Przeszłość.

9.Kilka Dodanych Wątków W Tym Filmie Tak Jak :

A)Dołączenie Mai Do Piccolo Było Dobrym Rozwiązaniem By Piccolo Nie Był
Sam W Tym Filmie Żeby Miał Jakąs Towarzyszke ;)

B)Goku I Szkoła Myśle Że To Bedzie Moment Komediowy w Tym Filmie ;)

C)Carey , Teto i Emi nic o nich nie wiem więc nie pisze .

10.W krótkim Trailerze Było Widać Poczczególne Techniki Walk Takich Jak:

a)KameHaMaHa

b)I To Technika Zapomniałem Nazwy Co Użyli Jej Mutaito Wszechmogący i Genialny Żółw POlegajać Na Zamknieciu Piccolo To Pojemnika Ale Po Użyciu Tej Techniki Umiera Się.

Podsumowanie:
Mnie Napewno Ten Film Będzie Się Podobał I Czekam Na Niego Z Niecierpliwośćia :)

PS.

Zapomniałbym Być Powiedzieć Ze jednym Minusem w Tym Filmie Będzie Brak
Thena bo on odgrywał jedna z ważniejszych postaci w Sadze Piccolo Ale
zapewna nam widzom zrekompensuja to :)

To Tyle :)
POzdro!

SagaTM

jeżeli chodzi o włosy to wyglądałyby bardzo dobrze....gdyby mu zrobili grzywkę
przypatrzcie się - że na górze i styłu ma duży kosmyków jak w anime.....brakuje tylko grzywki

co do roshi....to rzeczywiście powinni go zgolic i dodać brodę
wtedy wyglądałby na postać z DB a nie jak jakiś zwykły chińczyk nic nie znaczący w dla fanów DB ( zapomnieli o tym że w anime to właśnie włosy, zarost, blizny itp. pomagaja rozpoznać postać)

co do tego że to film dla wszystkich to nie jestem do końca przekonany
..duzo osób które nie znaja anime, to kolejna historia w której chłopak ratuje swiat, będzie raczej nudna
pójdą zobacza film chwilę będą zachwyceni efektami i zaraz zobaczą coś nowego i zapomna
..fani raczej tez będą zawiedzeni bo nie będzie wielu szczegułów które tworzyły wyjatkowy klimat tego anime

uwarzam że wprowadzenie realii DB w dzisiejsze czasy ameryki ( wyciągnięcie zwierzaków , dinozaurów...itd.) jest dużym uchybieniem dla tego anime
jest wiele anime osadzonych w rzeczywistości codziennej, i je mogą tak przedstawiac ..... natomiast DB dzięki tym stworzeniom zaprzeczało wielu prawom istniejącym w naszym świecie

co do tego Akira pomagał przy tym filmie to bardzo wątpię....

muszę przyznać że dla mnie Chatwin z twarzy pauje na Goku, tylko powinien troche bardziej przypakować....

(oczywiście to tylko moja opinia)

Skuller

Witam,
zrobiłem na szybko porównanie włosów Bulmy:
http://img2.vpx.pl/up/20081231/bulmahaircomparison.jpg
i Roshi'ego
http://img2.vpx.pl/up/20081231/roshicomparison.jpg
Są słabo wykonane, ale mniej więcej można zobaczyć jakby wyglądało dosłowne przedstawienie postaci z anime. Są też inne fotomontaże jak ten stary: http://gokujr.free.fr/images/film2004/goku_movie.jpeg
Tu Yun-Fat Chow łysy z "Piratów z Karaibów" chyba: http://www.moviesharkdeblore.com/assets/images/Pirates_Un_Fat_Chow.jpg
Cóż, dla mnie jest narazie dobrze, wnioskując po zdjęciach, trailerze i teaserze, chociaż troche mi zalatuje tu "Transformersami". Poczekamy, obejrzymy, ocenimy:)
Zgadzam się z twórcą wątku, że bez sensu jest oceniać film przed premierą, i jeszcze tak prostacko jak niektórzy na tym forum (bez obrazy).

ocenił(a) film na 4
matt881

Powiem szczerze, że Yun-Fat jako Roshi wygląda o wiele lepiej z włosami i bez brody.

matt881

POWIEM KROTKO

Bulma swietnie wygladalaby w niebieskich wlosach xD
pasuja jej, mimo ze ktos duzo wczesniej napisal ze glupio i nie powaznie wygladalyby niebieskie wlosy.

a Roshi no to poprostu bomba jako lysy i z ta broda...powinni tak ich wykonac do filmu...

a zatem wniosek. spaprali sprawe.

ale i tak bedzie fajny film chyba

ocenił(a) film na 3
matt881

trzecia fota, ta z goku wygląda świetnie^^ tak powinien wyglądać SonGoku!...

ocenił(a) film na 6
SagaTM

mam nadzieję, że właśnie ta informacja na temat włosów goku i sprawy z żelem okaże się prawdziwa, bo włosy które pokazałem jako drugie są naprawdę świetne i chyba tylko idiota się ze mną nie zgodzi. Wyglądają naprawdę realnie. A takie: http://smallville.cinecin.com/goku.jpg byłyby tylko kompromitacją dla filmu, zgadzam się z kimś wyżej, że to zalatywałoby niesamowitym kiczem.

Mam też nadzieję, że Krilan będzie chociaż postacią epizodyczną, może Ten też się pojawi? :) Nie znamy przecież scenariusza.

Dobrze, że jest wątek szkoły (ponieważ ten wątek wg mnie będzie należał do części bardzo komediowej), wątek z dziadkiem Gohanem ( wtedy może zacznie wspominać jak to odnalazł Goku, troche powspomina o jego historii itp, bo kto miałby to zrobić jak nie poczciwy dziadzio? Będą tam zapewne zawarte cenne informacje dla widzów nie znających historii DragonBall).

Inna sprawa, wyobraźcie sobie komputerowego Oolonga omg, ja sobie tego nie wyobrażam

ocenił(a) film na 6
bbksk

no i jak miałby ten Oolong wyglądać? czy miałby mieć postać prawdziwej gadającej świni zrobionej komputerowo, czy żywcem wziętych z anime tekstur nałożonych na model... Litości, w obu przypadkach byłby to nieprzeciętny kicz.

A film nie jest tylko dla fanów, film musi jak najwięcej zarobić, żeby 20th century FOX wkońcu przekonało się do tego projektu, i na następną część przekazali kilka razy więcej hajsu. Film jest kierowany do wszystkich, nie tylko dla nas, a dla kogoś kto przypadkiem wybierze film i wejdzie do kina, taka historia będzie ciekawa... Powtarzam , ten film nie jest robiony tylko dla nas...

ocenił(a) film na 2
bbksk

I to jest błąd, DB ma wystarczająco dużo fanów na świecie i gdyby był zrobiony tylko dla fanów to i tak by wystarczająco dużo zarobił. I tu nie chodzi tylko o DB, ostatnio jakaś totalna mania na kręcenie filmów w stylu Uwe Bolla, co robią adaptację czy to gry czy komiksu filmy niezbyt przypominają pierwowzór a do tego są naładowane dennymi wątkami (widzieliście zwiastun nowego Street Fightera? chyba żadna postać w filmie nawet nie przypomina bohaterów z gry).

A Oolong, Puar itd byliby w porządku bo gdyby to był ten sam świat co w DB to byliby też zwierzoludzie, dinozaury, demony i inne potwory więc nie odstawali by od reszty tak samo jak Goku ze swoim ogonem.

HuntMocy

No i po co te zwierzaki? w jakim celu? fabuła była by ciekawsza? Bo Oolong by molestował panienki z filmu?
To jest już takie czepianie się szczegółów np. "że kostium batmana w TDK nie jest taki jak w komiksie? też dobry pomysł, żeby ponarzekać na film." DB jest to produkt przeznaczony dla "ludzi" I poto powstał lata temu... dla wszystkich! A teraz po latach wypomina się to, że nie jest taki jaki powinien być w oczach ortodoksyjnych fanów... którym nawet najmniejsza zmiana zawadzi.. Mnie jak zaznaczyłem Fanowi od wielu lat nie przeszkadzają drobne zmiany w filmie by móc jeszcze raz zobaczyć tą historie w nowym świetle..

PS - Hmm a co mi powiecie o kinówkach? przecież większość z nich ma luźny charakter odstający od anime! Niektóre dzieją się nawet jakby w alternatywnej rzeczywistości. Czy je też negujecie?

PS2- w pierwszym poście podałem masę szczegółów które pokazują, że ten film jednak przypomina mimo zmian pierwowzór!

PS3- i Tak jak napisałeś jest to "adaptacja" jeśli tak ciężko zrozumieć to słowo to nie wiem do słownika odsyłam.

ocenił(a) film na 6
bbksk

więc jednak moje przypuszczenia odnośnie żelu i znormalnienia goku na czas szkoły (aby się nie rzucać w oczy) okazały się prawdziwe. Na YT wszędzie jego włosy wyglądały identycznie, ale po obejrzeniu trailera w HD udało mi się wyłapać potwierdzenie swojej tezy ;)

http://img78.imageshack.us/my.php?image=snap2pz2.jpg
http://img78.imageshack.us/my.php?image=snap3zu8.jpg

To pierwsze zdjęcie bardzo dobrze to ukazuje, włosy sterczą na boki i do góry, jak w anime ;) no i grzywka jest, na tym drugim jest potwierdzenie. ;)

PS, kto nie widział niech ściągnie sobie trailer w HD, zupełnie inaczej się ogląda, coraz bardziej film mi się podoba (mimo kilku fatalnych błędów takich jak brak Krilana i Tena), szkoda że jeszcze 4 m-ce do polskiej premiery ;(

ocenił(a) film na 1
SagaTM

Zgadzam się z założycielem wątku (zwłaszcza z pierwszym, bardzo sensownym i obszernym postem, widać że mamy do czynienia z FANEM, a nie PSEUDO FANEM Dragon Ball'a), mądrze też prawi jegomość HunteR. Nareszcie można było poczytać coś mądrzejszego, niż nieskoordynowane motanie się na tym forum niewyżytych nastolatków (nastolatków w sensie - powiedzmy - emocjonalnym, oczywiście ;) ).

Jednakże jedno mnie martwi, znacznie bardziej niż brak Krilana (chociaż to też boli), a mianowicie: dlaczego/jak to możliwe/nie rozumiem/PRZEGIĘLI PAŁĘ/nieporozumienie, jak Songo mógł powiedzieć coś takiego: "I'm not ready for this" --> fani chyba rozumieją moje oburzenie !

Acha, zapomniałbym, przydałoby się podrasować trochę efekty specjalne, bo o ile fala uderzeniowa niszcząca miasto jest jak najbardziej OK (można powiedzieć, jednakże dość ostrożnie, że "robi wrażenie"), ale już Kamehame, to zbyt efektownie nie wygląda (rzekłbym, że prezentuje się dość "kiczowato"). Mamy jednak jeszcze trochę czasu, mam więc nadzieję że trochę "zUPgrejdują" te efekty i będzie git ;)

Pzdr all :]

Ps. nie obrzucajcie mnie błotem za to, że użyłem polskich imion postaci, mógłbym użyć "oryginalnych", ale osobiście nie mam nic przeciwko używaniu polskich, nie przeszkadzają mi Szatany Serduszko i inne Świńskie Ryjki ;), nie sposób się przecież nie przyzwyczaić oglądając kilkukrotnie całą serie DB ;) (idę może trochę "pod prąd", ale co mi tam ;d )

Wad3r

I mamy mały upgrade Trailera! Widać, że panowie pracują nad efektami i to dość sprawie.. niby nie przedstawia nic nowego poza paroma scenami! Ale dużo zostało zmienione! Tło.. kule energii itp. w temacie obok doszły ciekawe newsy po pokazowej premierze.. I podoba mi się to, że całość będzie wyglądała trochę inaczej niż zwykły film! A i większość spoilerów optymistycznie nastawia.. :-)

ocenił(a) film na 3
SagaTM

Hmm bardzo rzeczowa wypowiedź Saga, mówię o pierwszym poście, ale z połową conajmniej się nie zgodzę:

1. Po pierwsze goku właśnie miał rozwinięte mieśnie, jesli pamiętasz pierwszy odcinek DB, to bedąc maluchem, było widać, jakie ma mieśnie, a tu co, dostajemy w filmie goku, który jest już nastolatkiem, a wygląda jak huderlak (bez urazy do aktora, nic do niego nie mam), ale goku, będąc nastolatkiem, może coś koło 18 lat, to już miał naprawde nieźle rozwinięte mięśnie, przypomniejcie sobie go na pierwszym turnieju, tóż po treningu u wszechmogącego.

2. Po drugie za co my fani lubimy DB, za to jakie autor stworzył postacie i wygląd jest ich nieodłącznym elementem, Piccolo w zbroji ( przyznam, ze całkiem fajna) to juz nie ten sam piccolo, dobrze, że przynajmniej goku, będzie miał jego strój, wielu fanom moze przeszkadzać zmiana wyglądu, bo za bardzo się przywiązaliśmy do tych postaci i cięzko jest zaakceptowac nowy wygląd.

3. Po trzecie, to prawda, że kobiety nie były silne, to że chichi umiała się bić to nie znaczy, że była silna, ona tylko miała dobrą technikę i zadawała szybkie ciosy, ale nie miała siły, jeżeli sobie przypomniecie, to goku, nawet nie musiał, jej dotknąć, żeby powalić, a użył tylko uderzenia pieścią w powietrzem, tak szybko uderzył, ze powstała przy tym fala wiatru, zmiotła chichi z maty, jedynie, kto umiał się bic to wnuczka goku (Pan) ale jej w filmie nie ma.

4. Po czwarte, sposób jaki wybrali na rozłożenie się kapsułek, jest chyba najgorszy z możliwych, przypomina mi to od razu transformerów, dym byłby najlepszym wyjściem, moze to by trochę tandetnie wyglądało jak na nasze czasy, ale przynajmniej ani fani ani cała reszta, nie byłaby rozczarowana.

Niech mi ktoś powie kto to jest Mei, wogóle nie czaje o kogo chodzi, czyżbym aż tak zapomniał fabułę DB, że jej nie pamiętam?

Fabuła filmu ma też wiele do życzenia, no ale to da się jeszcze wytrzymać, bo wiadomo, było od początku, ze film, będzie tylko nawiązywał do DB, a nie bedzie z nim ściśle powiązany, wkońcu to jest produkcja komercyjna, która ma się spodobać każdemu, a nie tylko zadowolić fanów, cóż, rozumiem, ale dla mnie jako fana to jest wielka szkoda,

Moja wizja filmu:

ja bym chciał w filmie zobaczyć, goku małego, takiego właśnie jaki uczył się u genialnego żółwia (Roshi) i w czasie filmu mógłby rosnąć, naprzykład mogło by się zacząć film od tego, jak przybywa na jego wyspę, uczy się (poznaje krilana) odwiaduję się o kulach, trochę rośnie, pokonuje starego szatana, potem było by widać, jak się rodzi piccolo, potem trening u wszechmogącego, i znowu goku rośnie, naprzykład w między czasie mógłby poznać chichi, bo naprzykład uratowałby ją od jakiegoś wypadku oczywiście są jescze dziećmi naprzyklad 10-12 lat i mógłby być motyw, że on obiecuje jej, ze stanie na ślubnym kobiercu kiedyś (wiem że to niezgodne z fabułą, ale to już lepsze niż to, że poznaje chichi gdy jest juz nastolatkiem i w dodatku jeszcze chodzi do szkoły, dla mnie to totalne dno), dalej mógłby być motyw turnieju, walki goku z chichi i goku vs picccolo, oczywiście w miedzy czasie jakos by poznał swoich przyjaciół, a motyw szukania kul mógłby być wogóle w pierwsym filmie wywalony, albo naprzyklad zamiast turnieju, mógło by być tak, że piccolo zaraża światu i goku wyrusza z krillanem, szukac smoczych kul aby go uratowac i w między czasie wpada na chichi, która zaczeła by z nim walczyć, no i fani DB juz wiedzą co dalej, potem mógłby poznać w czasie wędrówki, reszte kompanii, a na koniec filmu walczyłby z picccolo.

Czy nie uważacie, że taki scenariusz byłby lepszy? to tylko bardzo skromny zarys, i tez niegodny z fabułą DB, ale chyba już lepszy taki niz ten co dostaniemy.

ocenił(a) film na 3
michal9o90

co do samego filmu jako produkcji komercyjnej raczej nic nie mam, fabuła jest całkiem na czasie, odkrywanie w sobie mocy, ciężki trening poznanie dziewczyny w szkole, wędrówka w poszukiwaniu czegoś co uratuje swiat, walka między dobre i złem, to wszystko jest na czasie, efekty po trailerze widać, ze będą zajebiste, chodź nie podoba mi się fala kamehame, no ale nie została pokazan w całej okazłości, wiec moze tak źle nie będzie.

Film jako film zapowiada się naprawdę nieźle i juz nie mogę się doczekac jego premiery.

ocenił(a) film na 2
michal9o90

Twoja wizja filmu jakos mi sie nie podoba bo to praktycznie to samo co w anime wiec nie widze sensu robienia dokladnej kopi DB.Po drugie zeby w filmie umiescic wszystkie rzeczy ktore wypisales film musial by miec z 4 godziny jak nie lepiej.Co za roznica czy Goku pozna Chi Chi jako nastolatek czy dziecko?W dupie mam to za przeproszeniem.Nie kazdy chce ogladac wierna kopie anime.Pozatym nie widze jakos zeby dali do filmu 5 latka ktory umie sie zajebiscie napieprzac i bedzie jeszcze dobrze odtwarzal swoja role.Czekam na ten film i mysle ze fabula nie jest najgorsza a jaki wyjdzie film przekonamy sie juz wkrotce.

zaleski17

Dokładnie.. odwzorowanie anieme jakie nam tu pokazałeś jest bez sensu! Bo to nie jest tak naprawdę nic nowego a kopia tego co było! To jest adaptacja czyli jak przystało na adaptacje jest ona oparta na danym materiale ale nie kopiuje jej słowo w słowo! Mnie Cieszy to, że fabuła jest odświeżona i zarazem martwi bo nie wiem jaki będzie końcowy efekt!

ocenił(a) film na 6
SagaTM

Saga ma racje po co oglądać jedno i to samo, w filmie zobaczymy odświeżoną fabułę i dobrze...