Dragonball: Ewolucja

Dragonball Evolution
2009
3,2 32 tys. ocen
3,2 10 1 32429
2,1 12 krytyków
Dragonball: Ewolucja
powrót do forum filmu Dragonball: Ewolucja

Co to do k. nędzy ma wspólnego z Dragon Ballem?

ocenił(a) film na 6
rafamalk

wszystko ma wspólnego, a ja się czuje obrażony że ty jesteś takim kretynem, w dodatku żałosnym, i po chu... zakładasz taki temat skoro za tydzień znikine bo nikt w nim nie napisze...

ocenił(a) film na 1
gohan263

Dzieciaku weź się opanuj. Nie jesteś u siebie w piaskownicy, żeby obrażać dorosłych. Co Ty się wyznaczyłeś jakimś obrońcą tej szmiry, że dopisujesz sięw każdym temacie i obrażasz osoby, które twierdzą, słusznie zresztą, że ten film nie ma NIC wspólnego z prawdziwą serią Dragon Ball?

Szatan Serduszko z mieczem, Bulma z pistoletami, a Goku bijący się z jakimiś leszczami. Ty uważasz, że to jest Dragon Ball?

Ogarnij się dzieciaku, bo DB oglądałem gdy ty jeszcze sikałeś do supy, a na kupę mówiłeś "am", "am".

ocenił(a) film na 6
rafamalk

ciekawe czy po premierze też tak będziesz pierd.olił panie "dorosły" (lol.). Polecam poczytać inne tematy, bo dużo musiałbym tu pisać o związkach i nie związkach filmu z mangą. Ale pomyśl na logike, film trwa 100minut, i jak chcesz wpakować w to kilkuset odcinkowe anime?
Trailerem się nie sugeruj, bo jest to tylko zlepek różnych scen, często połączony głosem z jeszcze innych. Np kamehameha nie jest ukazane do końca, bo gdy słychać głos HAAA!!! to jest scena z normalnym atakiem KI. POWTARZAM TRAILER NIC NIE UKAZUJE. to tyle, nara

ocenił(a) film na 1
bbksk

Jak widzisz oceniam trailer i wg mnie nie ma on nic a nic wspólnego z serią DB. Przeciez nie piszę nigdzie, że w 100 minut mająstreścić 500 odcinków.

Nie wmówisz mi, że Goku kiedykolwiek chodził do jakiejś szkoły, a Bulma paradowała z nim z plistoletami, a Genialny Żółw miał włosy :|

ocenił(a) film na 6
rafamalk

hmm tak się składa że bulma strzelała do goku w anime, znawco.

bbksk

dajcie spokój... po co toczyć z kimś rzeczową dyskusje skoro ta osoba nawet nie zechciała przeczytać wątków już istniejących gdzie wszystko jest w miare opisane.. Tak więc skończcie tą dyskusje niech chłopak który uważa się za dorosłego dalej żyje w swoim ograniczonym świecie.. Bo żeby coś krytykować trzeba znać jako takie fakty.. których ty nawet nie potrafisz dostrzec w tym trailerze. Pokazując tym samym jak dobrze znasz mangę i anime.. czyli wcale! bo nawiązań do DB jest tak ogromna ilość ale lepiej popisać głupoty... Pozdro

ocenił(a) film na 7
SagaTM

A ja mam tylko jedno pytanie do założyciela tematu. Wiesz już gdzie jest Vegeta?

ocenił(a) film na 2
Doktor_Wong

Haha dobre ;] Pewnie już wie gdzie jest Vegeta :D
A co do powiązań to jest ich wuchte wystarczy poczytać tematy.Ale odpowiedzieć ci mogę.Tak Bulma biegała z pistoletami.Tak Goku bił się z leszczami i to nawet bardzo często miał potyczki z różnego rodzaju słabeuszami.A co złego w tym ,że Szatan ma miecz ?? I nie wątpię ,że pierwszy w Polsce widziałeś DB a my wszyscy wtedy na gówno mówiliśmy papu.W końcu tylko ty nie widzisz żeby ten film miał coś wspólnego z anime i mangą.

ocenił(a) film na 6
rafamalk

wiesz co rafamalk jakby to powiedział the dark knight " you are alone" he he... dorosły:/ a tak na poważnie jeśli ty tam nie widzisz powiązań to jesteś żałosny...

ocenił(a) film na 1
rafamalk

no to zlinoczowała mnie banda chłopców co widzi w tym filie samego DB.

Jesteście dla mnie żałośni, że tak bronicie tego beznadziejengo wynalazku.

Rozumiem, że kilka lat czekaliście na film DB, ale to nie znaczy, ze trzeba się na każdy chłam rzuciać z wywywalanym ozorem i doszukiwać się powiązań, które nie istnieją.

Z gówna twarogu nie ulepicie, ale z tego co widać niektórzy z Was próbują i nawet piszą kilkustronnicowe teksty.

Dobry film obroniłby się sam bez Waszej pomocy.

Do widzenia. Nie mam zamiaru już się tutaj z Wami użerać. Może nauczyciele w szkole mają więcej cierpliwości.

ocenił(a) film na 3
rafamalk

Dobry film obroniłby się sam bez Waszej pomocy.

Trudno mu na razie jest się obronić skoro jeszcze nie wyszedł.

rafamalk

zgadzam sie z Tobą i czuje się zawiedzony bo od roku śledzę wszystkie nowe informacje na temat dragonballa, oczekując na niego jak na zbawienie;d ..a to niestety zbawienie nie jest.. walka z dziadkiem na sznurku w trailerze.. sory ale trąci power rangersami, słabo zrobiona i każdy do dostrzeże.. pozatym słowa goku "i'm not ready for this" ....what da fuck? czy goku kiedykolwiek powiedziałby coś takiego w bajce... to był spontaniczny dzieciak który nie zastanawiał się czy da rade czy nie, tylko działał z uśmiechem na twarzy..;/ ..i to chodzenie do szkoły i wogóle;/ ..no i goku za młodu miał ogon;];d ..film może być dobry, ale to nie będzie już ten sam dragon ball.. a dziwie sie bo przy dzisiejszej technice mógłby być, więc nie rozumiem tylu odejśc od orygniału.. tragedii może nie bedzie ale wg. mnie poszli troche na łatwizne.........

ocenił(a) film na 2
danieleski

rafamalk - nie przejmuj się, ja również jestem tym trailerem zaszokowany, mam nadzieje że będzie to kasowy niewypał i nikt już nigdy więcej nie zabierze się za anime/mange. Goku pinlny uczeń podkochujący się w Chichi, pewno będą go jeszcze obkładać w szkole bo jest kujonem :D buhahaha (takie coś tylko w hameryce, mam wrażenie że oni ciągle muszą się dowartościowywać xD) I am not ready for this - ja cię kręce to już jest przegięcie, ale tak wszystkich bije nagłowe uczeń darth -a vader-a, czekałem tylko kiedy wyciągnie w trailerze lighsabera i powie ( i have been waiting for you Obi-Wan :D)
W każdym bądz razie czeka nas niezły kabaret! Film zobacze ale napewno nie nakarmie Fox-a kasą z mojego biletu :D

ocenił(a) film na 2
Victor_Delacroix

Ciśniecie na film który jeszcze nie wyszedł.A po trailerze filmu nie można oceniać bo wiadomo jak to jest.Co do tych waszych argumentów typu "I am not ready for this" to beczka z was.Ile to razy Goku w anime mówił że nie da rady pokonać tego czy tamtego ?Zresztą to jest wyrwane z kontekstu i nie wiemy w jakiej sytuacji Songo to mówi.Powiązań w trailerze jest wiele i nikt ich na siłę szukać nie musi.To że ty ich nie widzisz bo nie ma koksów,ssj,komórczaków itp. to już twój problem.Ale już wiecie pewnie gdzie jest Vegeta co ? ;]

ocenił(a) film na 5
zaleski17

film będzie trwał 100 minut , a wszyscy krytykują trailer mi się tam trailer podobał .I myślę że to będzie dobry film a jeżeli stworzą 2 to będzie więcej motywów z DBZ bo ten film to jest oparty o Piccolo sagę a większość co krytykuje ten film chyba oglądało te anime wyłącznie od seri Dragon Ball Z. A przypominam były trzy serie<DRAGON BALL ,DRAGON BALL Z,DRAGON BALL GT>a film jest oparty o tą pierwszą serie gdzie Goku nie był koksem i lał się z cieniasami.

Ci co tak krytykują powinni się zapoznać z z Dragon Ball od pierwszej seri.Znawcy się znaleźli!!!

ocenił(a) film na 1
kefirhero

Pierwsza seria mówisz?
To w takim razie gdzie ogon, dlaczego ma ponad 20 lat, a nie kilkanaście?

ocenił(a) film na 5
rafamalk

Nie wiem ale myślę że teraz to jest styl amerykanów (bohater nastolatek wiesz o co chodzi)ale może dadzą jakiś wątek ze Goku miał ogon jak był mały ale obciął mu go dziadek (tak na przykład).Zobaczymy po obejrzeniu filmu.Bo teraz to tylko możemy podyskutować.

ocenił(a) film na 1
kefirhero

Może i będzie ogon pokazany, bo teraz może mieć ukryty, nie wiemy tego bo to tylko trailer, ale jak sam napisałeś Amerykanie lubią taki styl MTV joł joł mada faka i boję się, że zrobiła coś takiego z DB. DB to dla mnie część mojego dzieciństwa.

Dla mnie DB jest tym samym czym Bolek i Lolek dla moich rodziców. Wyobrażasz sobie, że Amerykanie biorą sięza produkcję Bloka i Lolka i wychodzi im coś w stylu: http://www.filmweb.pl/f30907/Jay+i+Cichy+Bob+kontratakują,2001

rafamalk

przynajmniej dowiedzieliśmy sie pod kogo robiony jest ten film... pod bezmózgów, którzy potrafią przyjąć wszystko bez krytycznie i pewnie zjedli by podane im na talerzu gówno, gdyby ktoś nakleił na to napis dragon ball;] ..no chyba że naprawde są tu same dzieci pokolenia power rangers;d ..o i wiem gdzie jest vegeta;d ..jak zobaczył trailer, który jest niczym innym jak bagnem i trzema metrami mułu, to sie załamał, zesrał i zatrudnił w pokemnoach;];d ..i z niecierpliwością czeka na ich filmową produkcję prez foxa;d;)) ..Pozdrawiam, masy nie myślących kreatywnie odbiorców pod których robione są takie nie ambitne produkcje;]

.."prawdziwy" fan dragonball'a.

ocenił(a) film na 1
danieleski

Zdrowie kolego! ;-)

rafamalk

Bulma strzelała w pierwszym odcinku Dragon Ball gdy się dopiero poznali, polecam obejrzeć wszystkie odcinki w necie, ja to zrobiłem i nie mogłem się oderwać, oglądałem po 3-4 godz i dłużej czasem(bo niestety szkoła jest a gdy się wraca po 4 do domu to dożo czasu nie ma:] )

burza666

a jak byłem mały to oczywiście oglądałem całe DB ale w głowie zostały mi z tego tylko małe urywki:p

ocenił(a) film na 5
burza666

ten kto mówi że Po co Bulmie pistolety to pewnie nie oglądał pierwszego odcinka a tam Bulma ma pistolety i pamiętam że w kilku innych odcinkach też używała broni(chyba podczas jakieś walki).

ocenił(a) film na 1
kefirhero

Ale czy wyglądała jak jakaś Lara Croft?

Rzeczywiście nie mogę sobie przypomnieć, że Bulma miała pistolety. Jeżeli tak był na prawdę to zwracam honor i biję się w pierś.

W dalszym ciągu zostaje jednak wiele kweistii, które mi się w tym trailerze nie podobają.

ocenił(a) film na 5
rafamalk

wiesz wątpię żeby zrobili Bulmę o niebieskich włosach (bo w dzisiejszych czasach tylko wiśniewski tak włosy farbuje hehe )ale mamy motyw niebieskie pasemka .Tu masz link do pierwszego odcinka tam bulma używa pistoletu patrz uważnie(w innych odcinkach też ale to już sam poszukaj)

link DB epizod 1 (bulma z bronią)
http://www.kreskowka.pl/v-523/dragon-ball-2-pierwsze-kroki

rafamalk

w Serii DB ogon był systematycznie usuwany.. Podczas pierwszej przemiany- odcięty, podczas drugiej- wyrwany (roshi) potem wyrwany przez Kami! Później ogon już nie odrastał. Goku przez spory czas w DB nie posiadał ogona? czy tego też pan nie pamięta? ponadto Goku w Filmie przybierze postać Ozaru co jest rowne z posiadaniem ogona. ja znam ten schemat działania .. dobrze jest uchwycony gdy songohan trenuje z piccolo! Niema ogona! Potem się pojawia (odrasta) Ludzi ktoś chce z wami pisać rzeczowo.. a wy z waszym argumentem typu "bee bo nie ma ogona" mnie poprostu śmieszycie! Wrócę do wątku PR, goku uczący sie, goku podrywający ChiChi! Skąd masz takie informacje? czy Fox napisał coś takiego na swoich stronach? Czy Fox wypuścił już ten film? Widziałeś ten film? Ja już znam odpowiedź.. Jesteście niczym margines! Ciągle na boku i nie mający najmniejszego pojęcia co się dzieje na kartce! I wsio.. Nich mi któryś z was odpowie na pytanie czy widział ten film? czy czytał scenariusz tego filmu? A potem nich mi odpowie skąd te wasz info nad którym tak rozprawiacie?

ocenił(a) film na 5
SagaTM

też zauważyłem w trailerze że Goku ma czerwone oczy o ile dobrze pamiętam to przed przemianom sajanie mieli czerwone oczy.Może i będzie w filmie pokazane jak się zmienia?

ocenił(a) film na 1
kefirhero

Ja rozumiem ze niektorych rzeczy nie da sie zrobic np. w DB niektozy zwykli obywatele byli po prostu zwierzetami ale te rzeczy ktore sie dalo mozna bylo zrobic, bo nie widze problemu w ucharakteryzownaniu genialnego zolwia albo uzyciu takich ubran w jakie ubierali sie w seri anime. Ten film moze byc dobry ale moim zdaniem nie powinien sie nazywac w tym momecie Dragonball.

ocenił(a) film na 1
SagaTM

Takie samo pytanie zadaję Tobię. Oglądałęś film, czytałeś scenariusz?

rafamalk

oglądałem bardzo uważnie trailer.. tam jest wszystko:)

SagaTM

na temat scenariusza jest bardzo dużo informacji w internecie, polecam www.dbthemovie.com ..i goku chodzi w flmie do szkoły co jest niezaprzeczalnym faktem;] ..i dlaczego roshi nie jest łysy:/ ..przecież to nie jest problem.. a m.in. własnie jego łysinka nadawała mu charakteru i komizmu, bo nie wątpliwie była to postać komiczna..;/

ocenił(a) film na 5
danieleski

Ja tam mogę odpuścić sobie brodę i łysinę Mistrza Roshi byle żeby nie zmienili mu jego charakteru(podrywacza bo to byłą ta komiczna strona tej postaci)

ocenił(a) film na 6
danieleski

Ale jak by Roshi był łysy, to całość mogłaby stracić, ponieważ byłoby to zbyt takie.. komediowe.. W tym wypadku byłaby jakas dramatyczna sytuacja a tu taki łysol z brodą w ciemnych okularkach się pojawia.. Nie, moim zdaniem by to nie pasowało XD.
Tak, to że Goku chodzi do szkoł jest pewne, no ale niekoniecznie się uczy xD Ja czytałem, że się obija na lekcjach a chodzi do niej,bo Gohan chciał biodajże, żeby kontaktów z ludźmi nabrał, wkoncu na takim zadupiu mieszka to sie nie dziwię :P

ocenił(a) film na 2
danieleski

I co z tego że Roshi nie będzie miał brody i łysinki ?? Jeśli będzie miał te cechy które posiadał w anime będzie dobrze.Przypieprzacie się do głupot typu ten ma inne ubrania a ten nie ma brody.W innych filmach o superbohaterach też wiele pozmieniali w strojach itp. Przedstawcie jakieś konkretne argumenty a nie pieprzycie bez sensu.I ktoś tam napisał że jak by ktoś postawił gówno z napisem DB to by to ludzie zjedli.Człowieku co ty opowiadasz ?Filmu nikt z nas nie widział a to że jesteśmy optymistycznie nastawieni do filmu to jesteśmy debilami bez gustu ??Ciekaw jestem jakie filmy ty oglądasz mądralo.Pewnie zaraz wymienisz że całe top 100 widziałeś bo tak wypada albo że są wysoko w top.

ocenił(a) film na 5
zaleski17

święta prawda - święta prawda - święta prawda

ocenił(a) film na 2
rafamalk

dobrze gada nalać mu !!!

ocenił(a) film na 2
Victor_Delacroix

oczywizna tyczyło się to wypowiedzi danieleski !!

ocenił(a) film na 7
danieleski

Mam wrażenie, że po tym filmie pan Toriyama osobiście postawi kolejkę caałej ekipie twórców. Bo przecież dzięki nim zaczęto uznawać jego zwykłego, naiwnego ("oklepanego"? ;) shonena za jakieś niesamowicie ambitne dzieło z oryginalnym przesłaniem i drugim dnem.

Naprawdę, jeżeli uważacie siebie za takie strasznie dojrzałe i ambitne osoby, przerastające myślą wszystkich i wszystko a oglądające jednocześnie DB to chyba nie tylko mi tu coś nie pasuje... Ale ok, przecież DB stał się ostatnio taki mądry ;)

Poza tym, na waszym miejscu, będąc tak zaciekłym przeciwnikiem DB:E w ogóle nie odzywałbym się, po co dawać do zrozumienia twórcom, że wciąż wszyscy się tym filmem interesują? ;) Myślę, ze cisza w temacie bardziej by poruszyła FoXa niż napisanie, że ten film to "kupa w papierku DB".

ocenił(a) film na 2
bibu03

"Naprawdę, jeżeli uważacie siebie za takie strasznie dojrzałe i ambitne osoby, przerastające myślą wszystkich i wszystko a oglądające jednocześnie DB to chyba nie tylko mi tu coś nie pasuje... Ale ok, przecież DB stał się ostatnio taki mądry ;)"

Kto się uważa tu za strasznie dojrzałego ??Pewno sporo z nas jest dojrzałych oraz ambitni bo w sumie każdy powinien być ambitny ale co to ma wspólnego z tym że oglądamy DB ?? To anime na którym się w sumie wychowałem więc nie rozumiem twojego zdania.Do tego że lubię np. Wilka i Zająca też się przyczepisz ??I nikt tu nie pisał że DB jest to opowieść o problemach natury egzystencjalnej ,że jest to anime psychologiczne itp.Wytykali już tu na forum ,że DB:E będzie jak Power Rangers to teraz będą cisnąć ,że chcą na siłę zrobić z tego film psychologiczny.

ocenił(a) film na 5
zaleski17

temat dojrzałosci wyjaśni wam pewna fota:] VEGETA!
http://www.deviantart.com/download/65347635/vegeta_tattoo_by_Vegeta_always_Wins. jpg

Uras

Hehe, fajny tatuaż:]
A tak po za tym, to ten film nie miał być i nie jest jakąś częścią Dragonballa, jest tylko na tym oparty. Są w nim postacie znane z DB, ale fabuła jest wymyślona, więć czemu nie może być Szatan z mieczem?
To jest ich pomysł na film, a że wzieli za "inspiracje" Dragonballa to ich sprawa. Zachwycają mnie niektóre posty, a szczególnie te pierwsze założyciela tematu, jak to pisze o piaskownicy i swojej dojrzałości... szkoda mi Ciebie troche chyba.
A co do "mądrości" Dragonballa, to ja go oglądałem jak miałem, że tak powiem niewiele lat i wtedy mi się bardzo spodobał, cały czas wydaje mi się że coś w nim jest, co do niego ciągnie. Nie miała to być bajka z przesłaniem czy coś w tym stylu. Podejrzewam, że jakbym teraz zaczął ją oglądać to średnio by mi sie spodobała.
To tyle ode mnie, mam nadzieję że film nie okaże się kompletną klapą, ale jeśli będzie się go porównywać do tej wg mnie świetnej anime to chyba na pewno się nie spodoba.

ocenił(a) film na 7
zaleski17

Przeczytaj jeszcze raz co i, przede wszystkim, do kogo napisałem ;)

bibu03

większość z was przeżywa to tak jakby od tego czy ten film będzie klapą czy zależało wasze życie!! żaden film nigdy nie dorówna anime to jest oczywiste, ale czy to oznacza że film MUSI być kiepski?? uważacie się za dorosłych... ale czy dorośli oceniali by coś czego jeszcze nawet nie ma?? pamiętajcie że anime to anime a film to film... wydaje mi się że tego typu dyskusje powinniśmy zostawić do czasu premiery filmu

ocenił(a) film na 2
dexti_4444

a ja myślałem że to luźnaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa ekranizacja podpierająca się motywami za DB! Jakaś banda idiotów próbuje mi wmówić to od dawna na tym forum. To ja się pytam po co wogóle ten tytuł Dragonball ?? Mogli szczelić sobie jakiś tam SUPERWARRIOR i całej tej szopki by nie było!

Victor_Delacroix

zrozumcie ten film (jak każdy inny) to produkcja komercjalna... Dragon Ball to najsłynniejsze anime... a Amerykanom pewnie brakuje powoli pomysłów na filmy... ten film nie jest ani ekranizacją ani kontynuacją anime tylko produkcją opartą na motywach Dragon Ball... to jest na podobnej zasadzie jak 'Forest Gump' książka i film na kręcony na jej motywach bardzo się różnią... poczekajmy na aż film się pojawi wtedy będziemy się albo zachwycać, albo wściekać, albo po prostu to olejemy

ocenił(a) film na 5
dexti_4444

masz racje to będzie ADAPTACJA.Reżyser gdyby chciał mógłby zrobić np:że głównym bohaterem jest Vegeta a nie Goku,albo Piccola w ryżowym kostiumie.
Powtarzam dla tych co piszczą czemu nie jest tak jak w DB?Bo jest to ADAPTACJA.

kefirhero

Do Vistora: nie wiadomo jak to było, przecież bez zgody twórców anime nie mogliby wykorzystać chyba postaci z DB, więc tytuł może powinien wskazywać na Dragonballa. powtarzam, że to nie jest część Dragonballa tylko wymyślona nowa historia, odrębna.

A co do dososłych, przecież nie wszyscy dojrzali fizycznie są dojrzali psychicznie:)

ocenił(a) film na 1
rafamalk

To obraża nasze kochane Anime! JAK TAK MOŻNA?!

Yuzuki

Amerykanie z gównianej bajki o zabawkach zrobili niesmaowity film, dający wspaniała rozrywkę - Transformers. Ja wiem, znajda się fani, dla których ta bajka ma niesamowitą głębie i film jest tylko zakałą (pamiętam te teksty przed premierą: "Co oni zrobili Megatronowi!?!?", a po premierze: "Megatron Baya jest niesamowity!"...)
Tu się sytuacja powtarza: Amerykanie znowu chcą z nieekranizowalnego kiczu jakim jest Dragonball zrobić dobre, rozrywkowe kino, które da się oglądać, ale zapowiada się, że ta próba tym razem im się nie powiedzie ;)

Co do samego DB - dzieci lubią kicz - sam byłem fanem DB i mam wielki sentyment do tej bajki (tak nazywałem DB jak byłem mały BAJKA - nie znałem tego obcego określenia, anime...), bo jak wielu moich rówieśników, po prostu się na niej "wychowałem" (Prawie codziennie ją przeżywałem, w najlepszym możliwym "oryginalnym", francuskim dubbingu :D)
Niestety widzę, że nie potraficie popatrzeć na DB obiektywnie i stwierdzć, że to tylko zwykła, naiwna baja, pełna przemocy. Wypowiadacie się tylko jako zaślepieni fani, dla których "DB jest zajebiste, a kto tak nie uważa, temu w ryj!" ;)

Podsumowując: film zapowiada się bardzo przeciętnie (niestety), ale nie ma sensu czepiać się zmienonych motywów, bo te i tak w większości w DB były słabe, szczególnie te, o których wy dyskutujecie (np. Niebieskie włosy Bulmy. Ludzie ile wy macie lat? 10? 15?)

(Ale oczywiście przyznaję, ze w DB znalazło się kilka motywów, które są prawie Rewolucją, w podwójnym tego słowa znaczeniu ;)
Mam tu na myśli ogólnie walki, kamehameha, przemiana w sayanów itp.
No bo pewni możemy być, że gdyby nie DB to finałowa walka Neo ze Smithem wyglądałaby zupełnie inaczej ;D)

ocenił(a) film na 3
Kazioo

Kazio nawet mógłbym się z tobą zgodzić, ale nie moge z tym, ze DB jest beznadziejne, nawet tera mając 20 lat, jestem nim tak zachwycony kiedy kolejny raz oglądam, ta adrenalina, to przezwyciężanie losu przez goku, ten caly świat, te emocje podczas walk.

Sorry, żebyś nie wiem co powiedział na dragon balla (chociaz odrobinę masz rację z tą przemocą) to i tak dla mnnie jest to najbardziej odjechana wyjebista bajka (anime) jakie oglądałem (oglądam) i będę oglądał do końca życia

btw. nie istnieją praktycznie bajki/anime bez przemocy przykład. naruto, bleach, ben10, transformers, nawet poćciwe bajki Disneya struś pedziwiatr, Tom i Jerry, a nawet najlepsza bajki kina Pocahontas, Król Lew, różnica, jest tylko w sposobie przedstawienia danej opowieści, jedna moze być płytka inna z głębszym przesłaniem. (Bajki amerykańskie to przeważnie płytkie dzieła, chociaż zawierają podstawowe nauki, takie jak pomoc innym w potrzebie, mówienie przepraszam itp itd.)CO do transformers to jednak ta bajka jest całkowicie płytka, wiem ogladałem prawie wszytskie odcinki.

Więc, gadanie, ze DB to bajka z przemocą to żaden argument, jednak według mnie bajka ma wiele w sobie, moze nie ma jakiegoś wielkiego przeslania, ale naprawdę wiele uczy, szczególnie jeśli obejrzy się DB i DBZ w calości jako całość fabuły to naprawdę dużo ożna z niej wyciągnać wniosków czego nei można powiedzieć o takim transformers czy struś pędziwiatr.