Duch epoki

Zeitgeist
2007
7,1 12 tys. ocen
7,1 10 1 12372
Duch epoki
powrót do forum filmu Duch epoki

Hehh, właśnie jestem po obejrzeniu tego filmu i powiem, że baardzo sceptycznie podeszłam do obejrzenia go (kolejna próba udowodnienia, że religia to jedna wielka ściema), jednak obejrzałam go z zapartym tchem. Pierwsza część nie poruszyła mną w ogóle, aczkolwiek dowiedziałam się wielu ciekawych faktów. Jednak to, co mną najbardziej wstrząsnęło, to część 2 i 3. Po prostu to jakaś masakra, ciężko mi to skomentować jednym zdaniem. Jeżeli większość informacji w tych częściach zawartych nie jest prawdą, to gratuluję niesamowitej wyobraźni autorowi scenariusza tego filmu.
Nie ocenię filmu jako całości, traktuję ten film jako 2 osobne części (bo 2 i 3 mają wiele ze sobą wspólnego) a więc:
I - 2
II - 8
III - 9.

ocenił(a) film na 3
nightmarrry

no tak, zagadano mnie i znów napisałam bzdury. Niech będzie, że traktuję ten film jednak jako 3 osobne części. :p

nightmarrry

Religie służą do trzymaniu ludzi w ryzach mitologii i poddaństwa niesprawdzalnym autorytetom, żeby potem robic z nimi to co jest pokazane w części II i III, taka jest idea filmu - zatem mimio iż części 3 to tworzą jednośc.

ocenił(a) film na 1
krzaki69

Ale to jest bez sensu kompletnie q;! Szczególnie widząc jak kościół jest atakowany z wszelkich stron..

ocenił(a) film na 8
nightmarrry

"faktów" mówisz ?
Co jest więc faktem wg. Ciebie ?

Widzisz, prawda wydaje się być bardzo subiektywną sprawą...

Sam filmik zawiera ciekawy cytat "Musi im być ciężko, tym którzy wzięli autorytet za prawdę, zamiast prawdę za autorytet"

Teraz najtrudniej jest odpowiedzieć na pytanie co jest prawdą, bo często nie jest tym, co my uważamy za prawdę...

pozdrawiam!