Duch epoki

Zeitgeist
2007
7,1 12 tys. ocen
7,1 10 1 12372
Duch epoki
powrót do forum filmu Duch epoki

Film jest nakręcony przez ten sam pokrój ludzi którzy robili filmy i plakaty propagandowe
dla stalina, hitlera, jaruzelskiego. Już starożytni wiedzieli że nowy porządek najlepiej się
buduje na gruzach starego podobnie jest z ideami i patologicznymi wręcz poglądami. To
też wykorzystali twórcy 'ducha epoki' od samego początku korzystając z półprawd,
potencjalnej niewiedzy widza i fascynacji spiskową teorią dziejów by przemycić ich
'prawdę' która jest tak samo budowana jak 'prawda' o wyższości rasy białej, braku
ludzkich odruchów u Żydów, o złym stanie gospodarki wynikającym z działań
Solidarności itp. Najgorszą cechą tego pożal się Boże 'dokumentu historycznego' jak go
szanowna redakcja nieszczęśliwie nazwała jest to że wszystkie tezy stawiane w filmie są
przedstawiane jako bezwzględna prawda. Nie mam nic przeciwko ich teorią co do WTC i
wybuchu wojen. Niech robią filmy na ten temat ale nie tak. Bo ten film jednoznacznie
ukierunkowuje widza. Rozdział o chrześcijaństwie jest wręcz obrzydliwy. Trzeba nie mieć
mózgu żeby uwierzyć w ich teorię. Musieli podważyć autentyczność największych
antycznych historyków by dowieść że mówią 'prawdę'. W zasadzie musieli podważyć
wszystko. Najgorsze są te kretyńskie komentarze że 'film zmusza do myślenia' ! Od kiedy
to kłamstwo zmusza do myślenia!? Do myślenia zmusza widza zadawanie mu pytań a
nie ordynarne kłamstwa i manipulacja faktami. DE nie pozostawia widzowi żadnych
pytań. Jest to chory monolog idioty. Biednego idioty który postanowił że nazwie białe
czarnym i że jak wystarczająco dobrze to 'uargumentuje' to ludzie to kupią. Żal mi tych
biedaków którym szkoda czasu by wziąć książkę z fizyki doświadczalnej do ręki, którym
historia prawdziwych historyków jest za trudna do czytania, a edukacja jest nic nie warta,
bo to właśnie tacy ludzie ciągną na szczyt patologie jak ta. To nie jest dokument, to nie
jest film historyczny. Jeśli jesteś wyznawcą filmu nie krępuj się, pisz, dyskutujmy.

ocenił(a) film na 7
kilogramowy

kto kim był?

ocenił(a) film na 8
nikike

A jakież to są te "dowody"?

Piorun2323

Może Całun Turyński, chociaż to akurat jest za grubymi nićmi szyte, ale spis ludności, który wypadł bodaj niedaleko po narodzinach Chrystusa. Ale dowodów na jakieś "cuda" nie ma żadnych i raczej już nie będzie.

ocenił(a) film na 10
Piorun2323

Z bardzo ciekawym stanowiskiem spotkałem się na zajęciach z filozofii antycznej. Doktor X [wolę nie wymieniać nazwiska, może mu to nie pasuje] stwierdził mniej więcej tak: "akurat religia chrześcijańska jako jedyna dowodzi istnienia boga. Jezus sam powiedział "Jestem bogiem", nie można dyskutować z takim argumentem. Nawet na dowód tego stwierdzenia czynił cuda. Od samego początku powtarzał natomiast, że jego wymaganiem jest by wierzyć, nie wiedzieć, czy rozumieć, lecz wierzyć. Dlatego nieważne czy to wszystko jest logiczne, czy nie. On wymaga wiary."

Proszę nie odpowiadajcie na ten post. Wrzuciłem go jako ciekawostkę. Nie, nie jestem osobą wierzącą :-P

lechiffre22

czy nie każdy ma prawo wierzyć w to co chce? Jak wytłumaczysz wielki wybuch?

ocenił(a) film na 7
lechiffre22

popieram dobrze powiedziane!

lechiffre22

Interesujący opis religii chrześcijańskiej w pigułce:)

ocenił(a) film na 9
jaca777_2

Dobra zcznijmy powoli.
"Film jest nakręcony przez ten sam pokrój ludzi którzy robili filmy i plakaty propagandowe
dla stalina, hitlera, jaruzelskiego" - z kąd żeś to wytrzasnął?

JurekSzatan

Z podstawowej wiedzy o tym jak działa propaganda. Napisałem po czym skasowałem dłuuugi wywód o sposobie działania Jaruzelskiej propagandy. Nie chce Pana dławić starociami. Nie każdy jest miłośnikiem historii i wydaje mi się że to jest przyczyna dla której takie filmy dostają noty powyżej 1/10
Pozwolę sobie nie ułatwiać Panu i nie będę przytaczał kłamstw zawartym w tym filmie.

Film wykorzystuje fakty wokół których buduje własne, niczym nie związane z rzeczywistością i prawdą teorie. Pierwsze co widziałem to film o WTC, dopiero potem resztę o wojnach i chrześcijaństwie. W każdym z rozdziałów robią to samo: Podają fakt a następnie go interpretują podpierając się już nie faktami tylko bzdurnymi wnioskami wyciąganymi na podstawie zmanipulowanych wypowiedzi i cytatów.
Rozdział o WTC przegrał u mnie jak zobaczyłem 2 wypowiedzi skrzętnie wycięte z kontekstu by spasowały twórcom do całości. Mówię o wypowiedzi Głównego architekta i Inżyniera konstrukcyjnego. Opatrzność chciała że oglądałem wcześniej parę innych filmów i w 2 z nich osoby te wypowiadały się ale w zupełnie innym kontekście. Twórcy jednak wycięli te wypowiedzi i wkleili tak by Piotrusiowi pasowało. To jest ewidentna manipulacja która przypomina nam... Tak jest! Propagandę. Nie wiadomo ile takich rewelacji kryje ten rozdział.
Potem oglądałem rozdział o chrześcijaństwie...Znowu uderzyło mnie podobieństwo do materiałów propagandowych. Fakty przeplatane z kompletną bzdurą łączone w absurdalną całość. Tutaj to z tymi 'faktami' przegięli jak sam Hitler w swej argumentacji dlaczego Żydów trzeba zabijać. Na początku to było jakby mi ktoś w mordę dał. Ale po to mamy literaturę by do niej sięgnąć. Podobieństwa Jezusa do innych bogów... Żenua!!! Trzeba nie mieć internetu ani książek (choćby z gimnazjum) żeby się nabrać. Potem to już było tylko skrzętne dopasowywanie 'faktów'. W dodatku ta wnerwiająca, wyśmiewcza narracja i wycinki z jakiegoś spotkania antychrześcijańskiego... Zupełnie jak w propagandach wszelkiego rodzaju.
Propaganda podobnie jak ten film żeruje na niewiedzy widza i jego pogoni za poznaniem prawdy. Film zarzuca nas 'rewelacjami' i 'prawdami' które mają nam pomóc. Poza tym nie zastanowiło Cię dlaczego czepili się akurat chrześcijan? Czy Piotruś boi się wyznawców Islamu? Lubi Scjentologów? Wyszedł z założenia że Buddystom i tak to leży? Skąd taki atak? Film wykazuje skrajną nietolerancję.

Nie przyznam racji nikomu kto bez względu na powód kłamie by dowieść swojej racji. Nikt kto manipuluje faktami, przekręca prawdę nie może tego robić dla tzw. wyższego dobra.

To czego najbardziej nie lubię w tym filmie to to że wyśmiewa tych którzy sądzą inaczej i stawia widza w sytuacji w której albo się zgodzi z filmem albo będzie częścią motłochu który nic nie wie. Film nie prowadzi polemiki z widzem ale mówi mu (raczej ściemnia) co i jak. Niemalże rozkazuje przyjąć co zostało powiedziane używając psychologicznych chwytów poniżej pasa.

ocenił(a) film na 9
jaca777_2

Czy Pan jest księdzem?

JurekSzatan

Super. A Pan jest szatanem?
Nie nie jestem księdzem. Ba! Nie jestem nawet katolikiem.

jaca777_2

czas edycji się skończył...

Super. A Pan jest szatanem?
Nie, nie jestem księdzem. Ba! Nie jestem nawet katolikiem ani świadkiem jehowy ;)
Czy może Pan spojrzeć na moje argumenty? Bo moja wiara nie ma na ich tle żadnego znaczenia.
Często gdy polemizuje z ludźmi o tym filmie lub o teorii ewolucji itp to pytanie jest mi zadawane. Jakby to miało jakiekolwiek znaczenie. Fakty mają znaczenie, doświadczalnie udowodnione teorie, nie-empiryczne dowody mają znaczenie. Moje przekonania religijne na tle nauki ich nie mają żadnego znaczenia. Jeśli moje argumenty są zbyt pobieżne chętnie je rozwinę

ocenił(a) film na 8
jaca777_2

jaca nie staraj sie pozowac na bardziej inteligentnego i wyksztalconego niz jestes bo to widac i wyglada to zalosnie.

Zonq86

Spoko. Już biegnę

jaca777_2

Dobiegłem. Obiecuje. Nie będę już pozował.

ocenił(a) film na 10
jaca777_2

Jaca ,coś piszesz ,coś analizujesz i sam nie masz pojęcia co.
Odnośnie wiary - jest pewne ponad wszelką wątpliwość przywłaszczenie przez chrześcijaństwo wielu wierzeń pogańskich .
Odnośnie WTC -we wcześniejszych tematach o tym filmie proponowałem Ci abyś trochę więcej poczytał zanim zaczniesz się wypowiadać w tak arbitralnym tonie ,na początek poczytaj o "Operacji Northwoods".
Piszesz ,że dotarłeś do całej wypowiedzi architekta i twierdzisz ze alternatywa WTC to bzdura .Dziwne , ja słuchałem wielu wypowiedzi konstruktorów (nie architektów) z całego świata ,którzy negowali oficjalną wersję .
Są wypowiedzi policjantów i strażaków ,którzy byli wewnątrz budynku zanim ten się zawalił ,mówili Oni o serii wybuchów .Puszczane to było w telewizji amerykańskiej - pooglądaj .
Odnośnie Pentagonu - to jakaś kpina ,brak szczątków ,filmy z kamer przemysłowych skonfliskowane ,Gdzie są filmy z kamer Pentagonu?
Odnośnie Wojen - piszesz ,że znasz historię .Wątpię. Poczytaj o zdobyciu majątku na Wojnie Napoleońskiej przez Rothschildów .Pewnie nadal wierzysz ,że w Iraku i Afganistanie amerykańskie wojska niosą pokój .Poczytaj o próbie obalenia Hugo Cháveza w Wenezueli itd.itd
Mówisz o argumentach - nie masz żadnych .Powtarzasz tylko to co mówię lub piszą oficjalnie ,czy to dziennikarze ,politycy czy księża .
Mówisz o propagandzie -nie masz ŻADNEGO pojęcia o sposobach manipulowania ludźmi - z racji zawodu ten temat jest mi bardzo dobrze znany .
Proponujesz dyskusję ,ale już na wstępie obrażasz tych ,którzy mają inne zdanie .Ja w przeciwieństwie do Ciebie uważam ,że ludzie ,których interesuje alternatywna historia są osobami inteligentnymi , myślącymi indywidualnie - w przeciwieństwie do konformistów .
Na koniec polecam kolejny film - "Collapse"

matoole

Oj chłopie... Jak więc nazwiesz kłamstwo w filmie dokumentalnym? Zapewne 'Super size me' jest dla Ciebie również przykładnym filmem odkrywającym nam rąbka tajemnicy o której mało kto wie. Oba te filmy bez względu na motywy ich powstania cechuje wyrafinowana manipulacja faktami oraz walenie ściemy na całego tam gdzie im wygodnie.

To nie jest propaganda? Taaa pewnie że nie bo jeszcze żaden rząd do tego ręki nie przyłożył (oficjalnie) oraz brak tu długotrwałej i szeroko zakrojonej kampanii marketingowej. Czym więc dla Ciebie jest propaganda? Nie pytam o słownikową definicję.
Nie wiem ile masz lat albo w jakich kręgach się obracasz. Wspomniałeś coś o zawodzie. Spoko. To tak jakbym ja powiedział 'Jestem dziennikarzem więc wiem jakie są fakty' albo 'jestem pływakiem więc widzę że to woda' (a nie inny przeźroczysty płyn)
Żaden zawód nie nauczy nas rozróżniania faktu od masy komentarza do niego. Komentarza który kompletnie zmienia interpretację zaszłej sytuacji.

Chrześcijanie coś zapożyczali? Masz chyba na myśli katolików.
Twoje wypowiedzi to dla mnie czyste poglądy nie zmącone znajomością FAKTÓW.

Jakbym walnął elaborat historycznych lub puścił kilka haseł to byś mi uwierzył że jednak coś tam wiem?
Twój zarzut jest bezpodstawny.

Piotruś nie jest konformistą to fakt. Jest też nieprzeciętnie inteligentny. Jest jednak też ślepy. Jego poglądy to anarchia. Zachęcam Cię do prześledzenia jego wypowiedzi. On stosuje demagogiczne chwyty, takie same jak politycy przeciwko którym walczy. Jest taki sam tylko wybrał inną formę władzy.

ocenił(a) film na 8
jaca777_2

Prawda jest taka, że nie ma Boga i wiele osób nie może się z tym pogodzić. A co do WTC to będę się śmiał prosto w twarz wszystkim tym co mówią, że to terroryści. Planujesz swoją "dyskusją" manipulować ludźmi którzy nie wiedzą w co wierzyć.

WielkaPustka

Wielka Pustaka nie tylko w nazwie ale i w argumentacji. Ogarnij się.
'Prawda'? Nie wierzysz w siłę wyższą a wierzysz w prawdę? Ba! Posługujesz się nią jako argumentem.

Wielka Pustka... Smutne. Pewnie zaczytujesz się w rozprawkach typu "Jeśli Bóg jest wszechmocny to niech stworzy kamień którego nie podniesie"

Wielka Pustka... Puk... Puk...

Wielka Pustka w nic nie wierzy, nikomu nie wierzy a jednak wierzy ale wiarę nazywa wiedzą.

ocenił(a) film na 10
jaca777_2

Jaca , przekręcasz kota ogonem. Piszesz o manipulacji w filmie ale nie widzisz jak dzisiejsze Rządy manipulują masami .Gdyby Hitler wygrał wojnę to cały świat wierzyłby ,że obozy zagłady były obozami pracy lekkiej .Byłaby tworzona nowa wersja historii ,wygodna elitom.Jak wiemy historię tworzą zwycięzcy.Na przykładzie

ocenił(a) film na 10
matoole

Coś przerwało połączenie ,więc jeszcze raz:
Jaca , przekręcasz kota ogonem. Piszesz o manipulacji w filmie ale nie widzisz jak dzisiejsze Rządy manipulują masami .Gdyby Hitler wygrał wojnę to cały świat wierzyłby ,że obozy zagłady były obozami pracy lekkiej .Byłaby tworzona nowa wersja historii ,wygodna elitom.Jak wiemy historię tworzą zwycięzcy.Na przykładzie Hitlera ,Stalina itd.zobacz jak można manipulować narodami .Tak robiono kiedyś ,dlaczego nie miano by robić tego dzisiaj? Obecnie specjaliści od psychologii społecznej ,socjologii ,marketingu społecznego itd.zarabiają krocie .Na studiach szkoli się ludzi ,których praca będzie polegała na manipulacji.Dzisiejszy polityk nie piernie dopóki nie zbada tego specjalista i nie będzie wiadomo jak to zostanie odebrane .To nie jest manipulacja?To nie jest okłamywanie ludzi?Jeżeli w tak drobnych sprawach próbuje się nami manipulować to co dopiero w tych ważnych .Przecież za politykami stoją grupy interesu ,dają pieniądze na kampanię ale nie za darmo .Chcą zarobić , a największe pieniądze zarabia się na wojnie ,żeby była wojna potrzebny jest pretekst inaczej inne narody będą się burzyć .
Zobacz jaką bazę wojskową Amerykanie budują w Iraku .Przecież to widać gołym okiem ,że Oni tam zostaną ,Oni nigdy nie mieli zamiaru się stamtąd wynosić - chyba ,że będą mieli swój rząd.
Nam mówią ,że walczą z terroryzmem ,a my w to naiwnie wierzymy .

matoole

Jestem bardzo świadomy tego co dzieje się w mediach i jak wielką rolę mają w odbiorze rzeczywistości przez masy. Jak już pisałem wcześniej. Społeczeństwo wierzyło telewizji która trąbiła że pustki w sklepach są wynikiem 'sabotażowych działań Solidarności'. Podobnie dzisiaj wielu wierzy w dobre intencje USA w zatoce. Każdy kto zadaje sobie odrobinę trudu oglądając wiadomości wyciągnie kontekst z masy komentarza. Jest to jedyna rzecz z którą w pełni zgadzam się z autorem. Ma on bardzo dobre spostrzeżenia jeśli chodzi o terroryzm itp.

Jednak Peter idzie dużo dalej niż tylko to. Posługuje się kłamstwem i pół-faktami by dowieść swojej tezy a to zawsze jest niemoralne. Bez względu na przyświecające twórcy cele nie może on dowodzić swoich racji w taki sposób. Bo jeśli nie potrafi ich dowieść bez takich zabiegów to raczej znaczy że coś jest nie tak.

Robi on dokładnie to samo co media przeciwko którym walczy i bazuje na tym że i tak mało kto sprawdzi podane mu na tacy 'dane' w filmie który nosi miano (co jest ewidentnie skandalem) dokumentu. Jak taki film może być dokumentalny. Ten film niczego nie dokumentuje! Tylko komentuje. Ale przecież 'Super size me' ' Fahrenheit 911' itp filmy są nazywane dokumentalnymi to pójdźmy krok dalej...

ocenił(a) film na 10
jaca777_2

Jeśli będę miał wpływ na media , będę kontrolował polityków to jak Ty -jako ten szukający prawdy -znajdziesz dowody.Nie masz szans .Twoim jedynym wyjściem będą fakty historyczne,odtajnione dokumenty , brak logiki we współczesnym świecie itd.
Świeży przykład - świńska grypa .
WHO ogłasza pandemię ,a chorych na świecie nie ma nawet tylu ,żeby ogłosić epidemię .
Szczepionki niesprawdzone ( w Czechach dowiedli jej szkodliwość ) są podawane ludziom .Po fakcie Unia Europejska zaczyna wieszać psy na WHO .I co ?Sprawa ucichła.
Możemy tak sobie deliberować ,my szare żuczki wiemy niewiele ,ale prezydent Stanów Zjednoczonych coś chyba wie?Na You Tube jest pełne przemówienie Johna F. Kennedy,
w którym mówi o światowym gabinecie cieni.Po jakimś czasie ginie .Teoria spiskowa?Może tak ,ale to pracę i efekty Komisji Warrena uważam za spisek.

matoole

Z tym się zgadzam jak najbardziej, bo sam się tym interesowałem jakiś czas i do podobnych wniosków doszedłem. Jednak dla mnie nie do przyjęcia jest sposób w jaki Twórca filmu przekazuje swoje rewelacje. W sprawie WTC tylko naciągał. O wojnach trochę ściemniał. Jednak mnie najbardziej zainteresował rozdział o chrześcijaństwie bo tam najnormalniej w świecie kłamał, No chyba że jest jakimś niedorozwojem.
Zastanowiło mnie (i to również w kontekście spiskowej teorii) dlaczego zaatakował własnie tą religię i to w dodatku z taką perfidią. Dlaczego nie pokusił się na muzułmanizm albo buddyzm. Dlaczego nie czepił się masonów. Dlaczego (skoro jak mówi) zna kulisy władzy nie czepił się okultystycznych sekt działających w przedsionkach światowej władzy? Dlaczego nie wyjaśniał od czego zaczęło się CIA?
Z każdej wypowiedzi jaką czytałem lub oglądałem Peter zaznacza że on chce uświadomić społeczeństwo. Ruch Zeitgeist to przecież towarzystwo wzajemnej adoracji gdzie banda ateistów robi sobie pikniki i jeżdżą razem porzucać kamieniami w policje na rozróbach antyglobalistów.
Peter jest dla tych ludzi jak Tom Cruise dla scjentologów. Jednak niemal zawsze zaznacza jak bardzo wiara chrześcijańska zniszczyła świat i że tą wiarę trzeba tępić i 'obnażać'. Jeśli ma coś do katolików to ja się z tym jak najbardziej zgadzam ale on 'dowodzi' nieistnienia Boga! Dlaczego na taką skalę? Czy jest możliwe żeby gość sam rozwiną tak sprawnie działający ruch, czy jest możliwe żeby nakręcił 'dokument' na taką skalę?

ocenił(a) film na 10
jaca777_2

Cześć. Na wstępie zaznaczam, że szanuje was wszystkich. Po przeczytaniu tej dyskusji skłaniam się ku oponentom jaca777_2. Wybacz, ale nie udowodniłeś mi, że ten film KŁAMIE, mimo usilnych prób. No cóż, temat jest ciekawy. Jest to pierwsze forum na którym postanowiłem napisać posta, a kilka miesięcy już jestem na tym portalu. Wracając do tematu, obawiam się, że nawet jeśli wszyscy będą świadomi tego co wyprawiają ludzie na górze, nie uda nam się tego zatrzymać. Kto kontroluje tych co są na górze? np. polityków? Oni siebie nawzajem? Przecież wszyscy są tacy sami. Władza deprawuje. Skąd wiemy, że są "czyści"? Co zrobimy jeśli potwierdzi się, że film mówi prawdę? Zacieranie dowodów...nie robiliby tego bez powodu... To film non profit. Po co mieliby okłamywać ludzi?

ocenił(a) film na 10
jaca777_2

Jaca ,film krytykuje chrześcijaństwo bo tą religię -w różnych jej odłamach -wyznaje najwięcej ludzi na świecie .A dlaczego krytykuje ?Ludzie ci w większości wierzą w to co im się mówi w kościołach , ksiądz ,pastor ,pop itd.jest dla nich wyznacznikiem moralności.Zauważ ,że większość wojen jest prowadzona przez osoby wierzące z wierzącymi ,mamy kapelanów wojskowych ,przecież to jakiś absurd - ksiądz wojskowy ,rozgrzeszający jak by nie było morderców .W historii mamy wojny w imię Pana .
Religia jest jednym z większych narzędzi manipulacji na świecie czy się to komuś podoba, czy nie. Każda religia.

ocenił(a) film na 10
matoole

Tomasz, na początek wystarczy ,że ludzie będą mieli świadomość tego co się dzieje .
Świadomość tego ,że nie jest tak jak nam się usiłuje wmówić ,że jest mnóstwo absurdów np. amerykańska walka o pokój .Kiedy wkurwienie osiągnie masę krytyczną może zacząć się dziać ,ale do tego potrzeba aby ludzie myśleli samodzielnie.Niestety obserwuję zdebilenie populacji ludzi - spójrz na wykresy jak spada poziom nauczania na całym świecie .Są uczelnie z wysokim poziomem ale dla nielicznych ,motłochowi puszcza się "taniec z gwiazdami" ,idiotyczne seriale ,idola itd. Jak ktoś po takiej papce ma myśleć?Przecież to niemożliwe. Więc na początek możemy rozmawiać ,nie bać się określenia "Spiskowa Teoria" przecież to określenie zostało wykute po to aby zdyskredytować zwolennika alternatywnego myślenia.

ocenił(a) film na 10
matoole

Wypowiedź jest stara, ale w kontekście współczesnych wydarzeń można chyba pokusić się o stwierdzenie, że jednak nie jest tak źle z tym naszym motłochem ;-). Na pocieszenie, kolejna ciekawostka. Stajemy się ŚREDNIO co raz to bardziej inteligentni ;-) http://pl.wikipedia.org/wiki/Efekt_Flynna

jaca777_2

"on 'dowodzi' nieistnienia Boga! "..........bo boga nie ma.Wystarczy w to uwierzyć........rozumiesz???

matoole

Prawda jest jedna,...i nie ważne,czy nam się to podoba czy nie.Zgadzam się z tą wypowiedzią.

ocenił(a) film na 10
jaca777_2

Przepraszam najmocniej. "Pewnie zaczytujesz się w rozprawkach typu "Jeśli Bóg jest wszechmocny to niech stworzy kamień którego nie podniesie". Jest to karygodne wyśmiewanie się z baardzo starego dylematu określanego mianem "unde mallum" - "skąd zło". Problem połączenia omnipotencji Boga chrześcijan z istnieniem niedoskonałości świata, oraz jego nieskończoną dobrocią. Jest to paradoks chrześcijańskiego Boga, a sam problem jest wyjątkowo skomplikowany, gdyż omawiany jest od kilkuset lat. http://pl.wikipedia.org/wiki/Teodycea

Autolikus

Ten "Paradoks" to zwykła konsekwencja nadania człowiekowi władzy jaką jest wolna wola. To nie jest paradoks. Einstein mówił: "Nie ma ciemności jest tylko brak światła. Nie ma zimna jest tylko brak ciepła. Nie ma zła jest tylko brak Boga" To nie są paradoksy tylko logiczna konsekwencja istnienia pewnego absolutu: W ciele stałym jest to ciepło, w przestrzeni światło... Tak samo z tzw dobrem i złem.

Wiesz... Z tą teodyceą jest tak samo jak z każdą inną nie empiryczną "nauką". Mało w tym sensu. Jak można nazwać nauką coś co zajmuje się wartościami duchowymi. Nie jest to nauka, żaden nurt tylko najnormalniejszy w świecie pogląd. Nie jeden robił doktorat opiniując inaczej niż Leibniz. Tak to już jest: Różnica między wiarą a filozofią.

Autolikus

dodam tylko że nie chcę się przepychać czy Bóg jest czy nie ma. Ale chętnie podyskutuje o "argumentach" zawartych w filmie. Zapraszam do lektury dalszych postów, szczególnie tych z ostatnich stron.

WielkaPustka

Zgadzam się z tą wypowiedzią. Dokładnie tak to wygląda,czy tego chcemy,czy też nie.

zuliana

Ty tak na serio czy jesteś trollem?

ocenił(a) film na 7
Zonq86

Zgadzam się żałosny pozer...

Zyga152

Zachowuj się! Jak na razie to wszystkie twoje wypowiedzi są na żenująco niskim poziomie. Jaca jako jeden z nielicznych w tym temacie pisze składnie i czytelnie, a ty zachowujesz się jakbyś ledwo wyszedł z piaskownicy i usiadł przy komputerze! Tak boli, że ktoś ma odmienne zdanie niż ty?

ocenił(a) film na 7
BartSmith

a ty co jakiś obrońca, adwokat? Pilnuj lepiej własnej d(u)py żeby cię Palikot z grodzką nie dopadli...

Zyga152

Ty to jednak trzymasz poziom. Nie ma co. Lepsza siła argumentu niż argument siły.
Adwokat jest osobą która przedstawia kontrargumenty w stosunku do aktu oskarżenia. Twoja wypowiedź jest równie bogata w argumenty co pustynia Atacama w wodę więc nie nazwałbym żadnej z Twoich wypowiedzi oskarżeniem.

ocenił(a) film na 7
jaca777_2

Normalny jesteś?

Zyga152

"a ty co jakiś obrońca, adwokat?"
Zawsze bronię ludzi na poziomie, a krytykuję idiotów.

"Pilnuj lepiej własnej d(u)py żeby cię Palikot z grodzką nie dopadli..."
Ja nie muszę się niczego obawiać, śpię spokojnie, a tym bardziej polityków. To co napisałeś świadczy o tym, że to ty chyba o własny tyłek się martwisz. Po za tym kto mieczem wojuje...

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
Zyga152

Czyżby jakiś kompleks? Wszyscy głupi a Ty jedyny mądry? Może jeszcze nam powiesz że my nie zasługujemy na życie bo jest ono tak mało wartościowe w porównani do Twojej wielkości?

ocenił(a) film na 7
jaca777_2

Jak przyjedziesz do Poznania to ci to powiem i jeszcze coś dla ciebie zrobię...

Zyga152

Ty lepiej zrób coś dla siebie i wróć na podwórko.
Pozdrów Peje.

ocenił(a) film na 7
jaca777_2

Pozdrowić od kogo!? Od takiego marnego pozera jak ty?

Zyga152

Ty musisz wdychać jakieś chemikalia, a nie powietrze, które spowodowały trwałe uszkodzenia w mózgu. Po za tym przynosisz wstyd Poznaniowi.

ocenił(a) film na 7
BartSmith

"po za tym" !? piszę się "poza tym" ośle!
skąd wiesz co ja komu przynoszę?
Idź się poskarżyć i zgłoś nadużycie...:)

Zyga152

Drogie dziecko, to, że popełniłem jeden malutki błąd dodając spację pomiędzy "po" i "za", nie czyni mnie osłem. Jedynym osłem jesteś ty, co zresztą udowodniłeś w tym temacie niejednokrotnie. Wytykanie takiego błędu świadczy o tym, że kompletnie brakuje ci argumentów oraz zabolało to co napisałem w poprzednim poście. Cóż, prawda boli. Następną rzeczą będzie zapewne obrażanie mojej rodziny. Tak właśnie robią małe, zakompleksione osoby wiodące marny żywot.

Z kolei ostatnie zdanie świadczy o tym, że boisz się, że twój komentarz będzie usunięty, a być może ostatecznie zablokują ci konto. Gratulacje, tylko tak dalej.

ocenił(a) film na 7
BartSmith

Tak tylko ty za każdym razem w każdym poście popełniasz ten sam błąd a ja już nie mogłem dłużej na niego patrzeć bo tak sobie to możesz pisać u siebie na wichurze więc nie tłumacz się że popełniłeś "jeden malutki błąd dodając spację pomiędzy "po" i "za" bo robisz to za każdym razem i tym samym robisz z siebie idiote...
Brakuje mi argumentów? W jakiej sprawie - w tej że jesteś kompletnym idiotą czy twój kolega jaca777_2 nim jest? Czy w tej że wdycham jakieś chemikalia albo że przynoszę wstyd Poznaniowi? I ja mam się zniżać do twojego (jakże niskiego) poziomu i z tobą dyskutować!? Tylko Jeszcze raz pytam się o czym?
Jak jesteś taki mądry to zapraszam do Poznania to sobie udowodnimy kto jest mądrzejszy, czy brakuje mi argumentów, zobaczymy czy nadal będziesz taki mocny w gębie i czy nadal będziesz twierdził że ja Poznaniowi przynoszę wstyd. Zobaczymy również czy jestem zakompleksioną osobą wiodącą marny żywot - ZAPRASZAM!
ps. tak boje się że tacy analfabeci jak ty chodzą po świecie...