Duch epoki

Zeitgeist
2007
7,1 12 tys. ocen
7,1 10 1 12372
Duch epoki
powrót do forum filmu Duch epoki

Skąd się biorą teorie spiskowe?
Wiele osób nie widzi logiki w tym co słyszy i widzi w kościele, TV czy gazetach. Niektórzy z
takich osób szuka wyjaśnień. Część z tych poszukiwaczy kojarzy pewne informacje i
tworzy pośpiesznie teorie spiskowe. Są jednak i tacy, którzy kojarzą pewne info. ale
potem sprawdzają czy są one wiarygodne, na koniec dochodzą do wniosku, że niektóre
teorię spiskowe są najprawdopodobniej zgodne z prawdą. Najprawdopodobniej bo takie
rozsądne osoby wiedzą, że każda informacja i argument obecnie ma swój
kontrargument a ocena, który jest prawdziwy to już sprawa trudna. Niektóre można
ocenić na podstawie logiki, inne da się przyjąć tylko na wiarę, jeszcze inne wymagają
ogromnej ilości informacji, których jednak nie da się często zdobyć.

Sprawdzałem przedstawione w filmie argumenty. Wiele z nich jest fałszywych lub błędnie
interpretowanych, szczególnie te dotyczące religii. Innych nie da się zweryfikować. Przy
istnieniu takich przekłamań trudno jest uwierzyć w argumenty które wydają się
prawdziwe i które są prawdziwe.

Co do tematu religii to napisze tylko tyle, że odstępstwo kościoła nie może być powodem
dla wykluczenia istnienia Boga i religii prawdziwej .

Jeśli chodzi o WTC to nie wiem czy ktoś w ogóle wierzy obecnie w wersję oficjalną.
Istnieją mocne argum. a mocne bo najbardziej logiczne, że była to jednak robota
Amerykanów. Niestety twórcy filmy trochę się zagonili bo sięgnęli po nieweryfikowalne
arg.

I jeszcze System Monetarny. Wszystko fajnie, wszystko się zgadza tyle, że nic nie da się z
tym zrobić. Rozwiązania które się w filmie proponuje są utopijne, kompletnie oderwane
od rzeczywistości. System Monetarny istnieje tylko dlatego, że zgadzają się na niego
miliardy ludzi wciągnięci w system z którego nie potrafią się uwolnić ponieważ:
nie są uświadomieni o jego istnieniu i poddawani dezinformacji
nie mają siły w porównaniu z jego twórcami
nie chcą się z niego uwolnić ze względu na przyziemne korzyści
boją się z niego uwolnić bo nie widzą innej realnej alternatywy
boją się że przy tym uwalnianiu stracą zbyt wiele
bo nic ich nie obchodzi oprócz życia do jakiego są przyzwyczajeni.

Trzeba czekać aż to wszystko runie i powstanie coś nowego, miejmy nadzieję z pomocą
Boga:)

ocenił(a) film na 5
davix84

dobra , jezusa odstawmy na bok , to jest kwestia wiary , faktem jest że od czasu Egiptu wykorzystywano religię do uprawiania polityki . 9/11 ? racja nie ma wątpliwości że jest drugie dno . Krater po samolocie w którym nie ma samolotu ? ;) nie trzeba tłumaczyć . (szkoda że w 2001 nie było telefonów z kamerami , pewnie byłoby więcej dowodów ) System monetarny i ingerencje USA w 4 wojnach w ten sam sposób ? Nie znam sie na gospodarce , ale wyraźnie widać ekspansję stanów i chęć dominacji nad światem . Czipy jakieśtam itp , - troche SF ale mozliwe . Można nie wierzyć w to co mówia w tym filmie , ale , w co i komu do cholery mamy wierzyć ? mediom ? Rządowi ? Nie chciałbym widzieć jak to się skończy ...

friko_fw

Film w mniemaniu twórców miał przedstawić prawdę a kłamie jak z nut co do podstaw chrześcijaństwa, ściemnia na maksa przy WTC, a wojny i ich powody, banki spiski bla bla bla. Nie trzeba być geniuszem żeby wykminić że jest jakby jeszcze jeden świat: Świat służb wywiadowczych i tajemnic i to raczej oczywiste. Ale twórcy filmu stoją na pozycji tych oświeconych którzy uchylają nam rąbka tajemnicy świata... Film rozpoczął w pańskiej głowie wędrówkę którą może Pan szybko zakończyć: Włączyć samodzielne myślenie przy sprawdzaniu podawanych 'faktów'. Nie ma co 'wierzyć' filmowi. Wystarczy wnikliwa analiza. Mamy tu typową piramidę teori gdzie jedna podtrzymuje drugą i potwierdza trzecią ale to cały czas tylko teoria. Twórca filmu bazuje na fascynacji nowinkami, ludzi którzy nie sprawdzają co się im mówi. Niech szanowny oponent nie będzie jedną z nich.
Pozdrawiam

użytkownik usunięty
jaca777_2

friko_fw no właśnie tylko kwestia wiary ale ta wiara stwarza wielką krzywdę na tym świecie powinniśmy się pozbyc wszelkimi możliwymi sposobami całego tego "Boga" bo co to jest w dzisiejszych czasach? największej bzdury nigdy nie widziałem, jak mnie babcia na siłe zaciągła do koscioła w wieku 8 lat to dosłownie wybuchłem śmiechem na widok tych ludzi, co oni robili? popatrzcie może na inne religie na tych jak to nazywacie "terrorysci" śmiejecie się z ich spodobu modlenia do boga a sami wyglądacie jeszcze bardziej komicznie jak ja bym dziś wszedł do koscioła to raczej bym pęknął ze śmiechu jakby mi uklękli, żałosne jest to jak ta wiara się broni i to w internecie nawet :) lol bóg w świecie internetu? no to gówniany bóg przegrywa bo internet ma już więcej odbiorców nikt nie będzie tracił czasu na wyjscie w niedziele do koscioła ma lepsze rzeczy do roboty. to jest tak niewyobrażalnie chore.. ciekaw jestem gdzie twoja moralność boża się traci gdy zaczynasz brac
davix84 nóż w ręke bo grupa ateistów gnoi twoją grupe, budzą się was wtedy zwierzęce intynkty a jeśli mówiąc o pielgrzymce to bezmyślna banda, postaw się takim to cię skatują.

ocenił(a) film na 10
davix84

Obecnie wiele osób uważa ,że WTC to robota wewnętrzna ale jak to było kilka lat temu? Całe narody naiwnie wierzyły ,że odpowiedzialny jest Osama .Osoby ,które rzekomo prowadzili samolot odnajdywały się żywe .Wypowiadali się konstruktorzy z całego świata negując możliwość "spalenia" WTC itd. Kto Ich wtedy słuchał? Kto pamiętał ,kto nadal pamięta o planach "Operacji Northwoods" ,kto wtedy kojarzył fakty? ( jaca777_2 proponuję najpierw poczytać ,a potem się wypowiadać )
Kto kojarzy je dzisiaj ?Kto zadaje sobie pytanie :gdzie są pieniądze, przecież prawie każde państwo(o ile nie wszystkie )mają długi?
Odnośnie religii - to właśnie w tym temacie nikt nie jest w stanie niczego zweryfikować .Została ona stworzona setki lat po Jezusie ,a jej teorie mają niewiele wspólnego z Jego naukami.To co wykłada się w kościele stoi w opozycji do Starego Testamentu a w dużej części i do Nowego.Przyznam ,że ta część filmu ( o religii ) najmniej mnie interesuje.Jestem świadomy w jakim celu tworzy się wszystkie religie.
Dziwią mnie negatywne opinie o tym filmie .On próbuje pokazać w jakim świecie żyjemy .W świecie ,w którym jedna firma może próbować opatentować kod genetyczny świni ,może niszczyć bezkarnie amerykańskich rolników ,w świecie w którym ogłasza się pandemię nie mając do tego podstaw itd.itd.Nie są to informacje z filmu ,każdy kto chce może je znaleźć .I wiele ,wiele więcej .Ale najpierw trzeba chcieć.I może po jakimś czasie zauważymy ,że Ameryka nie ratuje uciśnionych lecz ich napada ,że pracujemy dla pieniędzy ,które są gówno warte - bo nie mają w niczym pokrycia ,nawet w węglu ,że WHO nie dba o nasze zdrowie...