Duch epoki

Zeitgeist
2007
7,1 12 tys. ocen
7,1 10 1 12372
Duch epoki
powrót do forum filmu Duch epoki

Powiem tyle .. zrobione efektywnie, z wielkim bum oraz nagłym otrzeźwieniem: "Gdzie ja do ku***y nedzy żyje ?!" Jednak wszystko co zawarte w tymże dokumncie brać na poważnie nie można.

Pierwsza część na temat wiary jest dla mnie zbiorem kilku nadinterpretacji. Wiadomo, że nie można udowodnić czy Jezus istniał czy nie. W końcu chrześcijaństwo nazywamy wiara prawda ? Nikogo nikt do niej nie przymusza. A przynajmniej ja nie pamietam żeby ktokolwiek mi mówił "Przejdź na chrześcijaństwo albo spale cie na stosie". Każdy w naszym czasach wybiera w co chce wierzyć. Więć dlaczego niby chrześcijaństwo to wielka maszynka pieniedzy ? To nie chrzescijaństwo nią jest ale Kościół, który defacto musi z czegoś żyć prawda ? Winmy Kościół, a nie chrześcijaństwo, które jest źródłem wspaniałej kultury.

Co do WTC nie bede sie wypowiadac bo sama nie znam faktów. Ale przyznać musze, że film zainspirował mnie do głębszej analizy wrześniowego zamachu.

Opowieści o bankach- brawo. Ale o ile sie nie myle wojna zawsze była maszynką do robienia pieniedzy i wszyscy dobrze wiemy, że patriotyzm oraz egzekwowanie sprawiedliwości jest jedynie zamaskowaniem do prawdziwych celów wszystkich wojen.

Jak mówiłam efektywny dokument, inspirujący oraz otrzeźwiający. Raz na jakiś czas przydaje się ktoś kto powie, że wiekszosc niekoniecznie ma racje, a spoleczenstwo manipulowane jest przez telewizje.
Jednak Zeitgeist jest podobnie jak telewizja próba manipulacji. Wszystko jest manipulacją tak samo jak fakt że wszystko na tym świecie jest względne, a prawd jest tyle ile ludzi.

10/10

ocenił(a) film na 1
kyanka

#1 "wszystko" zamień na nic.
#2 Pierwsza część jest nudna. Jeśli ktoś w XXI w. nie zauważa, że chrześcijaństwo jest kultem solarnym to mi go szkoda. Tutaj wszystko było rozmyte i mętne. Nic z tego nie wynika.
Wiara nie jest "wyborem". Hahaha. Nie słyszałeś o katechizacji? Miliony dzieci na całym świecie są poddawane propagandzie religijnej. Dzieciom nie grozi się lekką i szybką śmiercią na stosie, ale wiekami cierpienia w odosobnieniu. Maja wrodzoną tendencje do wiary w autorytety, nie mogą wybrać inaczej.
#3 Wiesz co to jest "nie ma prawdziwego Szkota"? To sofizmat. Super go przedstawiłeś: kiedy chrześcijaństwo zbiera pieniądze przestaje być "prawdziwym chrześcijaństwem. ;)
#4 Jaki dokument? To nie opowiada o rzeczywistości. Społeczeństwo jest manipulowane przez takie pseudo-dokumenty. Zakładasz, że niczego już się nie nauczysz, bo ważna jest "Twoja prawda"?

Pokój

miszcz12

Do mnie to było ? Jeśli tak to chciałam ci zakomunikować, że jestem płci żeńskiej. Jeśli nie zauważyłeś czegoś takiego jak nick to mi cie szkoda.

Wracajac do tematu.
Wiara jest wyborem. Tylko nie każdy potrafi z niego skorzystać. Prawda- dzieciom od kołyski wpaja się że Bóg jest tylko jeden a jego syn to Jezus, więc miłujmy sie. Zauważ jednak drogi forumowiczu, że później człowiek dorasta i dostrzega kilka dziur w swojej wierze, religi, wyznaniu etc. Można więc je spokojnie zmienić. Nie zauważyłeś tego(?) to mi cie szkoda.

'#3'WTF ?! nadinterpretacja tymrazem z twojej strony.

'#4' Tym zdaniem udowodniłeś, że to jednak "Twoja prawda" jest najważniejsza. Film zwraca uwage na pewne istotne szczegóły, które dla Ciebie są niczym innym jak manipulacja. Z drugiej strony jeśli jednak sprawdziłeś wszystkie szczegóły zawarte w tym dokumencie i dopiero poźniej stwierdziłeś że film to manipulacja- szacunek, jeśli nie sprawdziłeś i dochodzisz do takich wniosków bo twoja chora głowa Ci tak karze... to mi cie szkoda. ;)

Apartament.

ocenił(a) film na 1
kyanka

#1 Można spokojnie zmienić? Udowodnij. Przecież to wymaga przeciwstawienie się swoim i rodziny swojej ukochanym wierzeniom. działać przeciwko temu co ci wszyscy dobrzy ludzie mówili. To jak stracić (iluzorycznego) przyjaciela, porzucić to co drogie i ukochane. Trzeba mieć odrobinę charakteru, a co gorsze myśleć. (to boli wiem)
#2 Sceptycyzm nie jest żadną specjalną "prawdą". To podejście z którym zaczynamy myśleć. Wiem, to trudne. Manipulacją nie jest treść, tylko forma. Nie jestem kompetentny, żeby sprawdzić przebieg wydarzeń z 11 września. Dlaczego żaden z tysięcy inżynierów nie opublikował artykułu odrzucającego założenia raportu z 11 września? Najprostsze co mi przychodzi na myśl to poprawność oficjalnego raportu.

Napisać nadinterpretacja jest łatwo. co masz na myśli? Jakie są Twoje argumenty.

#3 O co chodzi z tą płcią? Naprawdę, nie rozumiem. To jest portal poświęcony filmom. Czy mam inaczej traktować użytkowników płci żeńskiej. Nie należy się od nich oczekiwać racjonalnych odpowiedzi? Ciekawe, co ma zmienić tutaj pleć?

miszcz12

Płeć ma tutaj zmienić rodzaj czasownika z męskiego na żeński. Chyba tylko tyle.

Pozdrawiam.

miszcz12

Tak czytam te twoje dyrdymaly czlowieku i dochodze do wniosku ze napisales tylko trzy madre slowa, ktore traktuja o tobie:"... a co gorsze myśleć. (to boli wiem)". Ciebie to musi naprawde bolec...tyle tylko, ze jak odczuwasz pierwsze objawy, przestajesz myslec.

użytkownik usunięty
kyanka

nie unos sie tak na SPAMA, on nie czyta ze zrozumieniem, on lubi jak sie go slucha

użytkownik usunięty
miszcz12

Do SPAMA
mialem Ci nie odpisywac bo juz mi sie nie chce tlumaczy tlumokom ktorzy nie potrafia wpisac w google ale,np.
Krishna - zycie i smierc(syn bozy, smierc na drzewie(symbolika zblizona do ukrzyzowania) , 3 dni i zmartwychwstanie, wniebowstapienie

Egipska ksiega zycia i smierci - i zerzniete z niej przykazania

potop w religiach na calym swiecie - od indian w Ameryce pln i pol po Baghavadgite Indyjska

plagiaty swiat poganskich(wielkanoc,pascha,Bozenarodzenie)
Czlowieku, korzystasz z internetu - poszukaj a potem sie wymadrzaj i obrazaj

ocenił(a) film na 1

To wszystko tylko fantastyczne opowieści. Ja sam pisząc święte księgi i tworząc nową religię odnosiłbym się do innych ksiąg i innych tradycji. Brak oryginalnych pomysłów nie musi być tutaj zarzutem. NIe robią na mnie wrażenia.