Nie podobał mi się pierwszy rozdział. Osobiście moje wierzenia religijne zbliżone są do
deizmu, nie uważam się za człowieka wierzącego. Irytował mnie tylko brak udowodnienia
faktów, szczególnie w dziale o religii. Skąd autor wytrzasnął, że Horus zrodził się z dziewicy
(wg mitologii egipskiej był synem Ozyrysa i Izydy), że miał 12 uczniów i że zmartwychwstał
po 3 dniach? Nigdzie nie mogę znaleźć tych informacji, co skłania mnie ku myśleniu, że film
nie ma na celu olśnienia mnie tylko jeszcze większe zakłamanie ludzkości.
PS Gratuluję ludziom, którzy uważają, że znają całą prawdą o otaczającym ich świecie, bo
obejrzeli jeden (para)dokument, nie sprawdzając nawet rzetelności zawartych tam informacji i wierzą we wszystko co im tam powiedzą ,sami
naśmiewając się z ludzi czerpiących wiedzę z mediów.
Wystarczy sięgnąć do najprostszych źródeł historycznych... sprawdziłem kilka z wymienionych w filmie bóstw i wszystko się zgadza...
Straszni są ludzie, którzy oglądają coś i zaprzeczają faktom bo im nikt nie podał tego na tacy... ruszcie tyłki do biblioteki i poprzeglądajcie książki na temat bóstw solarnych... a na temat Mitry i Horusa wystarczy troszeczkę pogrzebać nawet i w internecie...