PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=470529}

Duch epoki

Zeitgeist
2007
7,1 12 tys. ocen
7,1 10 1 12354
8,0 2 krytyków
Duch epoki
powrót do forum filmu Duch epoki

Obejzalam na razie 1 czesc i nie mam zamiaru dalej, bo chyba dostane zawalu. Jestem katoliczka, ale po obejzeniu tej interpretacji religi, mysle, ze ma to wiekszy sens niz ten w ktory zmuszali mnie wierzyc rodzice! Czuje pustke, po co dopuscilam do siebie cos takiego? Powiedzcie mi, prosze, ze oni wymyslili sobie te wszystkie porownania z astrologia, Sloncem i bogami starozytnymi!! blagam, powiedzcie! I w co ja mam teraz wierzyc?!

ocenił(a) film na 8
bibigegedudu

Ten film właśnie po to jest - ma otworzyć oczy. Radzę obejrzeć go do końca. Jeśli religia jest dla ciebie ważnym aspektem w życiu to przecież nikt ci nie zabrania by dalej wierzyć. Dostałaś fakty. To od ciebie zależy co z nimi zrobisz. Moja mama na przykład kompletnie je zignorowała, pytanie tylko czy warto to robić?

ocenił(a) film na 7
damian_k-91

bibigegedudu to był szach mat. Jakaż to szkoda, że nie istnieje żaden brodaty Pan pośród chmur, który tylko czeka aż powinie Ci się noga (bo przecież powinie się, no chyba że jesteś nadczłowiekiem), żeby Ci dopi....lić. Jeśli jednak jesteś nadczłowiekiem czeka Cię nagroda, będziesz pląsać pośród niebios gromko krzycząc alleluja!?!? A tak poważnie radzę Ci obejrzeć film do końca, najlepsze smaczki dopiero przed tobą, na pewno nie pożałujesz :-) No cóż, na twoją złamaną wiarę polecę Ci obejrzenie filmu "KYMATICA" najlepiej kilka razy, (ja tak zrobiłem), na pewno się nie zawiedziesz :-) pozdrawiam

oleo121

Aleś ty głupi, ze tak myslisz o Bogu, nie masz o nim zadnej wiedzy. Bog jest milosierny i wybacza ludziom wszystkie przewinienia, poza tym nie ma zadnej brody i nie siedzi na chmurach.
Nie mysl sobie, ze jestem taka slaba, zeby po jakims filmie stracic wiare, na drugi dzien wszystko juz bylo normalnie ;]

ocenił(a) film na 7
bibigegedudu

Skąd w Tobie tyle nienawiści, o kochająca Boga chrześcijanko, wszakże nienawiść również jest grzechem. Rzeczywiście masz rację, próba ingerowania w twórczość Georgea Curlinga (jego głos podkładany był gdy w filmie ukazał się animowany Pan z brodą w chmurach:-)) rzeczywiście była nie na miejscu. Nadal polecam Ci obejrzenie KYMATICA i Georgea Curlinga, no chyba że obawiasz się, iż twa wiara zupełnie legnie w gruzach.
P.s.
Normalnie za nazwanie mnie głupcem dałbym ci w mordę, ale to najpiękniejszy komplement jaki dostałem w tym miesiącu pozdrawiam :-))

ocenił(a) film na 8
oleo121

Chyba chodziło ci o Georgea CARLINA ?

ocenił(a) film na 7
damian_k-91

Dokładnie o niego, dzięki za korektę

oleo121

Nie mam pojecia, skad wywnioskowales, ze jestem pelna nienawisci... nazwanie cie glucem, tym bynajmniej nie jest.

ocenił(a) film na 10
bibigegedudu

Skąd wiesz ,że Bóg jest miłosierny?

matoole

Każdy myślący człowiek
po pierwsze: wie że istnieje Stwórca,
po drugie: wie że miłuje.

Aby wiedzieć takie rzeczy nie trzeba żadnych ksiąg, wystarczy obserwować i myśleć.

ocenił(a) film na 8
davix84

każdy myślący człowiek wie,że żeby coś wiedzieć trzeba mieć empiryczny dowód bądź własne doświadczenie

androgenius

Ja np. wiem że istnieje wyspa Gorgona ale nigdy na niej nie byłem i nie widziałem jej.

ocenił(a) film na 8
davix84

wiesz,bo masz na to dowody w postaci zdjęć,filmików i opracowań geograficznych. Podaj mi teraz takiego rodzaju dowody na istnienie Stwórcy i na to,że posiada emocję zwaną miłością

androgenius

Jednym z takich dowodów jest Biblia. Tak jak opracowania geograficzne wg. ciebie są dowodem na istnienie jakiejś wyspy, choć jej nigdy nie widziałeś, tak Biblia jest dla mnie dowodem, że istnieje Bóg oraz jest miłością. Poza tym dzięki obserwowaniu świata, badaniu go dostrzegamy, że głupotą jest myśleć iż to co widzimy, badamy powstało przypadkiem bez ingerencji wyższej inteligencji.

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) film na 7
davix84

Nie wiem davix84 czy znasz np. to: http://www.youtube.com/watch?v=Q2XfQFv_Y0Y temat bardzo podobny, jednak traktuje wszystko
trochę z innej strony. Ciekaw jestem jak to widzisz?

ocenił(a) film na 8
davix84

biblia jest takim samym dowodem na istnienie boga jak koran na istnienie allaha imbecylu

androgenius

Po pierwsze człowieku naucz się kultury. To, że wypowiadasz się anonimowo na forum nie upoważnia cię do bycia chamem. Wyzywasz mnie, wypowiadasz się na tematy, o których nic nie wiesz (bo jeśli tak dobrze znasz koran jak Biblię to rozumiem że g... wiesz) i do tego nie potrafisz czytać ze zrozumieniem. Sobie zarzucam tylko jedno, że zmarnowałem te parę chwil na odpowiedzi takiemu ignorantowi jak ty.

Zanim zaczniesz się wypowiadać zastanów się nad takimi słowami:

"Nawet głupi, gdy milczy, będzie uchodził za mądrego; kto zamyka swe wargi — za mającego zrozumienie."

Może zauważysz, że lepiej dla ciebie jest się nie wypowiadać.

ocenił(a) film na 8
davix84

Nadszedł koniec świata, Ziemia się sypie, nad przepaścią zebrało się trzech proroków największych religii. Chrześcijanin, Buddysta, i Muzułmanin. Postanowili, że będą po kolei rzucać się w przepaść i ten, którego jego Bóg uratuje, tego religia jest tą prawdziwą.
Pierwszy skacze Muzułmanin. 200 metrów nad ziemią:
"Allach, Allach, Allach..."
100 metrów: "Allach Allach Allach.."
50: "Allach Allach!"
20: "Allach!!!"
ŁUP! Roztrzaskał się o skały, w drobny ku(r)wa mak.
Chrześcijanin z Buddystą na widok krwawej arabskiej miazgi trochę zbledli, ale jak zakład to zakład. Skacze Buddysta:
200 metrów nad ziemią: "Budda, Budda, Budda..."
100: "Budda, Budda, Budda..."
50: "Budda, Budda!"
20: "Budda!!!!"
STOP! Wychamował tuż przed samą ziemią. Niesamowite, przeżył, chrześcijanin nie mógł w to uwierzyć. No ale nic, wciąż ma szanse, skacze:
200 metrów: "Jezu, Jezu, Jezu..."

100: "Jezu, Jezu, Jezu..."

50: "Jezu, Jezu!!!!"

20 metrów: "Budda, Budda, Budda!!!!"

ocenił(a) film na 8
androgenius

dobre ;p

ocenił(a) film na 9
androgenius

Dobre, z tym zastrzeżeniem, że w religii (lub, jak niektórzy wolą wyznaniu) buddyjskiej NIE MA BOGA !!! Budda to inaczej Siddhārtha Gautama, autentyczna postać żyjąca w Indiach, a nie żaden Bóg... Buddyści nie wierzą w Boga, a w człowieka... nie jest to religia teistyczna, a bardziej humanistyczna. Dlatego blisko jej do nauki, nie to co opowieścią o rozstępujących się morzach, olbrzymich arkach, czy aniele objawiającym się prorokowi w jaskini i recytującym tekst świętych ksiąg.

LUKA1985

a propos Morza Czerwonego: "„Ludzie od zawsze fascynowali się tą historią i zastanawiali, czy opiera się ona na faktach historycznych,” mówi Drews. „Przeprowadzone badania pokazują, że opis rozstępujących się wód ma poparcie w prawach fizyki.” " <-- wujek google

ocenił(a) film na 3
ocenił(a) film na 8
androgenius

Aaaaaaaaaaaaaaaaa ahhhhha haaaaaaaaa haaaaaaaaa dawno się tak nie ubawiłam. Dzięki! :D

davix84

Normalnie aż nie mogę wytrzymać po tym co przeczytałem w tym komentarzu! Muszę przyznać Ci jedno człowieku! Brawo! ^ ^ Istny checkmate! Nuff said..

ocenił(a) film na 9
davix84

ale bredzisz...

ocenił(a) film na 2
davix84

Kolego, co za bzdury pleciesz? Biblia jest takim samym dowodem na istnienie boga, jak komiks Marvela na istnienie Spidermana.

ocenił(a) film na 7
impactor

no i po pierogach... haha... miażdżąca uwaga, chylę czoła...

ocenił(a) film na 2
paratrooper87

A tutaj kolejna uwaga a propos Boga będącego miłością.

Ilość ludzi zabitych w Biblii przez Boga i Szatana:

Bóg - wszyscy na świecie (powódź) w tym wszystkie niemowlęta i dzieci + 2,017,956 wymienionych z imienia lub plemienia po powodzi + 65 miast (średnio po 300 tyś mieszkańców)
-----------------
W sumie: ok. 27 milionów osób

Szatan - 10 (dzieci Hioba na rozkaz Boga)

ocenił(a) film na 5
impactor

Starożytne miasta zniszczone w ST po 300 tys. osób, dobre sobie.

ocenił(a) film na 2
Xeos

Czy to pierwsza rzecz ze ST, która Ci się nie zgadza? ;)

Więcej na ten temat tutaj:
http://www.filmweb.pl/film/Pasja-2004-38233/discussion/Dobra+ekranizacja+słabej+ fikcji+(cz.+2),2059836

ocenił(a) film na 5
impactor

Skąd ty do cholery wziąłeś 300 tysięcy?

ocenił(a) film na 2
Xeos

Oczywiście ze źródeł teistycznych :)

Z archeologii wiemy, że miasta wielkości ~60-80 tyś. istniały (chociażby Ur) na terenie rzekomo pustoszonym przez Jahwe oraz jego izraelskie bojówki.
Źródła teistyczne natomiast (chrześcijańskie i muzułmańskie) podają, że Ur za czasów Abrahama miało od 250 do 500 tyś. mieszkańców.
Skoro więc te twierdzenia są wysuwane przez te same kręgi, co twierdzenia o istnieniu Jahwe/Allaha, to utrzymujemy się w ramach tej samego konwencji fantastycznej.

Działa to na tej samej zasadzie, co stwierdzenie
- "Sauron jest zły, bo morduje elfy."
Trochę bezsensowna jest polemika z powyższym stwierdzeniem za pomocą:
- "Elfy nie istnieją, więc Sauron ich nie morduje, a co za tym idzie Sauron zły nie jest."

ocenił(a) film na 5
impactor

a mógłbyś dać jakieś bezpośrednie odniesienie do Starego Testamentu? Ja czytałem kiedyś ST, ale takich liczb sobie nie przypominam.

davix84

ohh czyli myślący człowiek WIE że istnieje stwórca ?
Myślałem że WIARA polega na tym że w coś się wierzy nie mając pewności istnienia tego.
A posiadając WIEDZĘ trzeba mieć dowód na istnienie tej rzeczy... Tak więc Ty WIERZYSZ. A nie WIESZ że bóg istnieje.
Do tego miłosierdzie boga jest pojęciem względnym.

Apox

Nie myl łatwowierności z wiarą. Ktoś kto wierzy w Boga bo tak mu powiedziała mama i ksiądz jest łatwowierny. Biblia mówi na jakiej podstawie można budować wiarę:

Dzieje Apostolskie 17:11,12a
"Ci zaś byli szlachetniej usposobieni niż tamci w&nbsp;Tesalonice, bo przyjęli słowo z&nbsp;największą gotowością umysłu, każdego dnia starannie badając Pisma, czy tak się rzeczy mają. Toteż wielu z&nbsp;nich uwierzyło..."

Berejczycy uwierzyli dopiero wtedy gdy sprawdzili w pismach czy to co głosili im Paweł i Sylas zgadza się z Pismem Świętym (wtedy Pisma Hebrajskie). Nie byli łatwowierni ale szukali dowodów dlatego Łukasz pisze o nich, że są szlachetnie usposobieni - chwali ich za to.

Rzymian 1:20
"Albowiem jego niewidzialne przymioty — jego wiekuista moc i&nbsp;Boskość — są wyraźnie widoczne już od stworzenia świata, gdyż dostrzega się je dzięki temu, co zostało uczynione..."

Ten werset wskazuje natomiast, że dowodem na istnienie Boga jest także to co zostało przez niego stworzone (czyli cały świat). Mało tego, dzięki badaniu go, można dostrzec przymioty jego osobowości takie jak moc i mądrość.

Wiara opiera się właśnie na takich dowodach jak Pismo Święte i dzieło stwórcze. Jeśli POZNAJEMY dobrze jedno i drugie to zdobywamy pewność, że istnieje Bóg, który nas kocha. Oprócz tego osoby, które stosują w życiu zasady Boże wyłuszczone w Biblii i nawiązują więź z Bogiem przekonują się o tym jeszcze mocniej.

oleo121

Kolejny gimbus. Skąd w tobie tyle nienawiści? - samemu rzucając łajno. Jesteś totalnym prymitywem, skoro wiedzę na temat Boga zdobyłeś poprzez obrazy jakichś tam artystów. Skąd człowiek może wiedzieć tak dużo o Bogu, skoro to on ponoć stworzył wszystko i nie objawia się fizycznie w naszym świecie?

użytkownik usunięty
oleo121

on nie jest glupi! tylko WIERZY ze boga nie ma! tak jak ty wierzysz ze on jest! niewiadomo kto ma racje! bo to niewazne! Ja NIEWIERZE w boga! nawet jesli bedziesz wyzywac mnie od idiotki itp itd nie zmienisz mojej wiary! jestem ateistka z wyboru, z przekonania.

użytkownik usunięty
oleo121

oooj sorki to nie do ciebie! tylko do @bibigegedudu

ocenił(a) film na 7

;)

ocenił(a) film na 1
bibigegedudu

Drogie dziewczę muszę Ci przyznać rację, choć jestem agnostykiem. Tak oni sobie to wymyślili.
Wszystko w tym filmie jest naciągane, nie ma tam ani jednego FAKTU, wszystko to jakieś durne opinie, które są wyrwane nie wiadomo skąd.
Oglądałem ten film jak miałem 14-15 lat i mnie wtedy b. poruszył, teraz mam 18 i wiem, że byłem totalnym kretynem.

Mouses

Z tym brakiem faktów to bym się nie zgodził. Powiedziałbym że fakty wpleciono w stek bzdur, ukazano je w błędnym kontekście.

ocenił(a) film na 10
davix84

Powiedz o tej Bożej miłości ludziom ,którzy cierpią, nie popełniwszy żadnych złych uczynków . Właśnie jako człowiek myślący i obserwujący sytuacją na naszej planecie mogę stwierdzić ,że żadnej miłości Bożej w tym nie widzę.

matoole

Patrząc na świat niezmącony ludzką ingerencją widzę piękno, wiedzę w tym mądrość, moc i miłość Boga. Tak naprawdę moglibyśmy jeść jakąś papkę, widzieć tylko czerń i biel, mogło nie być zwierząt, kilka rodzajów roślin i byśmy żyli. Do życia nie potrzeba nam też muzyki, abstrakcyjnego myślenia itp. rzeczy. Ale to wszystko mamy bo Bóg chciał abyśmy nie tylko żyli ale i cieszyli się życiem. Tu zachodzi sprzeczność z tym, że istnieje również cierpienie ale tak naprawdę to główną przyczyną cierpień jest sam człowiek. Najłatwiej zwalić na kogoś innego np. na Boga zło które sami sprowadzamy.

Jeśli się pytasz dlaczego Bóg nie reaguje i nie sprawi że cierpienia znikną to Bóg odpowiedział na to pytanie ludziom już dawno temu. Ci ludzie spisali to co im przekazał i tak powstała Biblia. W niej dowiadujemy się jak Bóg działa aby przywrócić ład i doskonałość który ludzie zniszczyli oraz jak zadziała aby już więcej nie było cierpień.

Wiele osób zgodnie z obecną modą wyśmiewa Biblie i podważa jej natchnienie ale te osoby albo nie znają tej księgi (a nawet nigdy jej nie przeczytali) albo jej nie rozumieją. Rozumiem że można się zrazić do religii które opierają (choćby po części) swoje nauki na Biblii a tym samym do Biblii ale trzeba przeanalizować tę księgę aby zobaczyć że tylko jedna religia rzeczywiście opiera na niej swe nauki i do tego jej członkowie żyją zgodnie z nimi.

Kiedy Jezus był na Ziemi większość ludzi go odrzuciła aż w końcu Go zabili mimo że był od Boga posłany i mówił od Boga. Nie było mądrzejszego człowieka na Ziemi a jednak wielu uważało się za mądrzejszych i kpiło z Chrystusa, gardziło Nim. Dziś ludzie mają podobny stosunek do Biblii jak i do przedstawicieli Boga.

"Skoro bowiem świat przez mądrość nie poznał Boga w mądrości Bożej, spodobało się Bogu przez głupstwo głoszenia słowa zbawić wierzących." 1 List do Koryntian 1:21

matoole

A tak w ogóle to opowiadam o tej miłości Bożej ludziom którzy cierpią i kiedy ktoś nie dorzuca Słowa Bożego ale je przyjmuje, to wtedy odczuwa radość mimo cierpień. Na własne oczy widzę jak spełniają się słowa Jezusa:

" On zaś rzekł: "Nie, ale raczej: Szczęśliwi ci, którzy słuchają słowa Bożego i je zachowują!" Łukasza 11:28

Wspaniale widzieć takie rzeczy:)

ocenił(a) film na 7
davix84

Powołujesz się na Biblię, która była setki razy przetłumaczana i interpretowana. Nie zdziwiłbym bym się gdyby dopisywano do niej różne "fakty"
na potrzeby tamtejszych czasów, lub na potrzeby ambitnych i żądnych władzy hierarchów duchownych. Ciekaw jestem ile procent tego co
jest w Biblii, pokrywa się z tym co opowiadali sobie ludzie przed 2000 lat (jeśli nie promili :)). Idąc logiką Biblii wszystko mogę sobie wytłumaczyć
powtarzając jak mantrę "Bóg tak chciał", "Niezbadane są wyroki boskie" itd.itp. Biblię napisali ludzie, którzy wierzyli, że Ziemia jest płaska. Fakt !!!

oleo121

Powołuję się na Biblię bo ją dość dobrze znam.
Ty natomiast powołujesz się na oklepane zarzuty nie sprawdzając wcześniej czy mają one w ogóle jakieś uzasadnienie w faktach.
Jakbyś znał Biblię to byś wiedział, że logika typu: "Bóg tak chciał", "Niezbadane są wyroki boskie" jest przeciwieństwem tego o czym czytamy w tej księdze.
Napisałeś: "Biblię napisali ludzie, którzy wierzyli, że Ziemia jest płaska. Fakt !!!"
I tu się mylisz.
"On rozciąga północ nad pustką,
ziemię zawiesza na niczym"
Hioba 26:7;
A więc Hiob jak i Mojżesz wiedzieli dzięki Bogu, że Ziemia jest zawieszona w przestrzeni kosmicznej jak gdyby na niczym.

"Jest Ktoś, kto mieszka nad okręgiem ziemi"
Izajasza 40:22
Izajasz opisuje tutaj jak Bóg widzi Ziemie z nieba, widzi okrąg. Co ciekawe hebrajski wyraz przetłumaczony w Izajasza 40:22 na „okrąg” może oznaczać również kulę. Dlatego niektóre przekłady Biblii mówią tu o „globie ziemskim” (Douay Version) lub „okrągłej ziemi” (Moffatt).
Jest to niesamowite bo za jego życia narody wyobrażały sobie ziemię na różne sposoby, mogła mieć dla nich dowolny kształt.

ocenił(a) film na 7
davix84

Tak...Dokładnie się tego spodziewałem :) Sam zaczynasz interpretować Biblię, bo jeśli stawiasz znak równości między okręgiem a kulą to,
albo ja muszę nakłaść po ryju mojemu byłemu matematykowi , albo ty próbujesz niezręcznej manipulacji. Chyba nie sądzisz, że 2000 lat temu
hebrajczycy nie wiedzieli jaka jest różnica między kulą a okręgiem. Nie to, żebym próbował przekonać cię do swych racji, w końcu masz swój rozum, po prostu nie wierzę w Biblię jako źródło historyczne (w końcu 2000 lat intensywnych przemian i interpretacji robi swoje).

ocenił(a) film na 8
oleo121

Nie marnuj czasu. Wczoraj zobaczyłem te brednie i chciałem coś odpisać, ale zrezygnowałem bo z tak beznadziejnymi przypadkami nie warto nawet dyskutować. Co nie zmienia faktu, że dobrze prawisz :)

oleo121

Kolego, naucz się czytać a potem naucz się czytać ze zrozumieniem. Dlaczego niby uważasz, że interpretuje Biblie po swojemu? I gdzie niby stawiam znak równości między okręgiem a kulą?

Napisałem: "wyraz przetłumaczony w Izajasza 40:22 na „okrąg” MOŻE oznaczać również kulę"
Chodzi o to, że Hebrajskie słowo chug, przetłumaczono w niektórych przekładach Biblii na „okrąg” ale ponieważ słowo chug oznaczało również "kulę" w niektórych przetłumaczono je na glob. Poza tym nawet jeśli chodzi tu tylko o okrąg to i tak jest to niezwykłe. Izajasz opisuje tu widok Ziemi z nieba gdzie Ziemia ma kształt okręgu a nie np. kwadratu. Trzeba pamiętać, że w starożytności poglądy na temat Ziemi były naprawdę różne, np. uważano, że jest to kawałek lądu otoczony wodą która spływa z brzegu Ziemi a sam ląd leży na żółwiu a ten z kolei na słoniach, Babilończycy sądzili, iż wszechświat przypomina pudło lub pokój, w którym Ziemia stanowi podłogę. A tu ok 1500 lat p.n.e. Mojżesz pisze że Ziemia jest zawieszona na niczym a w VIII wieku p.n.e. Izajasz mówi o jej okrągłym kształcie.

Piszesz, że Biblia została zmieniona. Zapoznaj się zatem z faktami:

„Jeśli wziąć pod uwagę liczbę starożytnych rękopisów poświadczających zgodność tekstu z oryginałem, jak również okres, który upłynął od napisania oryginału do sporządzenia rękopisów stanowiących dowód takiej zgodności, Biblia ma zdecydowaną przewagę nad utworami klasyków [Homera, Platona i innych]. (...) W porównaniu z liczbą rękopisów biblijnych jest tych rękopisów klasycznych zaledwie garstka. Żadna starożytna książka nie jest tak dobrze poświadczona, jak Biblia” (P. Marion Simms, The Bible From the Beginning).

Sir Frederic Kenyon tak napisał we wstępie do swego siedmiotomowego dzieła The Chester Beatty Biblical Papyri : „Pierwsze i najważniejsze, co się nasuwa po ich [papirusów] przebadaniu, to zadowalający wniosek, że potwierdzają zasadniczą poprawność istniejących tekstów. Ani w Starym, ani w Nowym Testamencie nie ma rażących czy istotnych różnic. Nic ważnego nie pominięto ani nie dodano, nic też nie rzutuje na ważne fakty lub nauki. Różnice w tekście są mało istotne i dotyczą na przykład użycia dokładnie tych samych słów albo ich kolejności (...) Największe znaczenie ma jednak okoliczność, że pochodząc z wcześniejszego okresu niż cokolwiek innego, co dotąd było dostępne, potwierdzają rzetelność istniejących tekstów”.

Profesor Julio Trebolle Barrera, członek międzynarodowego zespołu opracowującego tekst Zwojów znad Morza Martwego, mówi: „Zwój Izajasza [znaleziony w Kumran] stanowi niepodważalny dowód na to, że przez więcej niż tysiąc lat żydowscy skrybowie przekazywali tekst biblijny wyjątkowo wiernie i starannie”.

Profesor Kurt Aland tak się wypowiedział na temat dziejów tekstu Chrześcijańskich Pism Greckich oraz wyników współczesnych badań: „Przeszło 40-letnie doświadczenie i rezultaty analizy testowej (...) 1200 miejsc w rękopisach upoważniają do następującego stwierdzenia: Tekst Nowego Testamentu został świetnie przekazany, lepiej niż jakikolwiek starożytny zabytek piśmienniczy; prawdopodobieństwo znalezienia manuskryptów, które by zasadniczo zmieniły jego treść, jest zerowe” (Das Neue Testament — zuverlässig überliefert)

Teksty składające się na grecką część Pisma Świętego były z wielką pieczołowitością kopiowane i zachowywane dla potomności — twierdzi dr Barbara Aland, dyrektor Instytutu Badań nad Nowym Testamentem w Münster w Niemczech. „Rzadkością są pomyłki czy choćby zmiany podyktowane względami teologicznymi” — informuje gazeta Westfälische Nachrichten. Od 1959 roku instytut zbadał przeszło 5000 manuskryptów pochodzących ze średniowiecza i starożytności. Jakieś 90 procent rękopisów utrwalono w postaci mikrofilmów. Dlaczego przepisywacze tak usilnie wystrzegali się błędów? Ponieważ „uważali się za kopistów, a nie za pisarzy” — odpowiada gazeta.

W 1971 roku opublikowano informację, że istnieje około 6000 ręcznie sporządzonych odpisów całości bądź części Pism Hebrajskich — najstarsze pochodzą z III wieku p.n.e. Jeśli chodzi o Chrześcijańskie Pisma Greckie, istnieje około 5000 kopii w języku greckim — najstarsze z początków II wieku n.e. Oprócz tego są też liczne odpisy wczesnych tłumaczeń na inne języki.

Zachęcam też do obejrzenia tego filmu:
http://www.youtube.com/watch?v=OSl31lTNAOk&feature=related