Według mnie to kolejna próba manipulacji myśleniem człowieka i podziału ludzi na wierzących i nie wierzących.
Część 1 - czy ktoś próbował weryfikować informacje zawarte w pierwszej części? Bo ja próbowałam i nie znalazłam żadnego potwierdzenia by wymienieni bogowie byli z dziewicy albo zostali ukrzyżowani.. skąd zatem autorzy filmu wzięli te informacje? a może to po prostu stek bzdur wyssanych z palca?
Jezus Chrystus jest postacią historyczną tzn. można zanegować że nie urodził się dziewicy albo że nie został ukrzyżowany i nie zmartwychwstał po 3 dniach, i to że nie jest Bogiem bo to kwestia wiary. Ale nie można zanegować jego istnienia, bo są na to dowody, że taka postać faktycznie istniała.
Co więcej nowy testament jest wypełnieniem proroctw starego testamentu, więc twierdzenie że w starym testamencie jest Józef który miał 12 braci, a w nowym Jezus który miał 12 apostołów jest absurdalnie śmieszne, bo nie widzę analogii.
W Fatimie Maryja objawia się trójce dzieci. Zbiera się tłum i tylko dzieci widzą Maryje. Tłum każe dzieciom, żeby stał się cud, aby ludzi też uwierzyli. I co robi Bóg? Robi 10 minutowy "cud słońca". Przypadek? nie sądze. Już wyjaśniam. Ludzie od początku wierzyli w słońce inne zjawiska pogodowe, więc Bóg zrobił taki cud, aby ludzie w niego znowu uwierzyli. Bo jak kontroluje się słońce tzn. że jest się wszechmogącym.
Zakładając, że te wszystkie informacje z pierwszej części filmu są w 100% prawdziwe to wcale nie wyklucza istnienia Jezusa Chrystusa. Wychodzi na to że religia jest wszędzie taka sama, a zmienia się tylko imię Boga.Czyli wszędzie jest ten sam Bóg. I Bóg widząc w co wierzą ludzie zrealizował te głupie wierzenia w postaci Jezusa, by ludzie w końcu mieli prawdziwego Boga, a nie tego wymyślonego z mitu. Dlatego to nie plagiat tylko połączenie elementów proroctw i wszystkich religii, by ludzie wierzyli w prawdę.
Jeśli chodzi o wizerunki postaci - że Jezus i wszyscy święci są przedstawiani w aureoli, to dlatego że Bóg nie malował obrazów tylko ludzie, którzy wiadomo że czerpali inspiracje skądś. Zresztą w Biblii Bóg te malowidła i rzeźby potępia. Malarka Akiane Kramarik już rysuje Jezusa bez aureli, a podobno go widziała xd
Na pewno jest kłamstwem to że piekło nie istnieje. Piekło istnieje, a tym piekłem jest życie bez Boga. I to nie jest tak że to Bóg nas odrzuca mimo że nas kocha, tylko to człowiek tego Boga sam odrzuca bo go nie chce i to jest dramat człowieka nazwany piekłem (film wszystko przeinaczył nie wiem czy celowo czy ze swojego niezgłębienia tematu nauki Chrystusa). A Niektórzy ludzie mają już piekło na ziemi, i ktoś będzie pieprzył że piekła nie ma.
Część 2 - pewnie wtedy co powstał ten film jeszcze mówiono w mediach starą wersje, ale później te propagandowe media sprostowały, że amerykanie sami sobie tą wieże rozwalili.
Część 3 - pieniądze rządzą światem od zawsze więc to też nie nowość. Banki, wirtualne pieniądze, cała unia europejska itd. to po to by sterować ludźmi. Zgadzam się z tym że telewizja ogłupia człowieka. Moja babcia nawet mawiała że telewizor to diabeł.
Religia niestety też została wykorzystana do rządzenia i władzy oraz sterowania społeczeństwem i wpływania na ludzi, ale nie można mieszać w to Boga, że on tak chciał, bo na pewno wiara w niego nie miała tak wyglądać.
Aha i na końcu filmu autor fajnie twierdzi, że tych co mówią prawdę po prostu się zabija. Tylko jakoś ateistów nikt nie zabija? Czyzby też kłamali że Boga nie ma? Jest jeszcze powiedziane, że znając prawdę możemy to jeszcze zmianić i machina runie jak domek z kart. A prawda jest taka że nic nie możemy zmienić, bo , bo nawet jakbys próbowali się odezwać to tez by nas zabili za to, ze coś takiego głosimy i próbujemy pokazać prawdę.