Oglądałem tylko pierwszą cześć i mogę powiedzieć że cały film zalatuje new age pseudonauką daninkena i sitchina. Ogólnie jedna wielka propaganda ale dobrze zrobiona co powoduje że wiele ludzi nie sprawdzających podanych filmie danych może do siebie przekonać. Nie wiem skąd wyczasneli te informacje o bogach podobnych do Jezusa praktycznie nic się nie sprawdza z podanymi danymi chyba że autorzy mają jakieś dane nie znane dla świata a cała historia przekazywana nam przez archeologów była kłamstwem i częścia spisku. Co jest możliwe ponieważ np. Sitchin który ma własne przekłady pism sumeryjskich choć za bardzo niewiadomo skąd posiadł znajomość jezyków bliskiego wschodu, a może dostał tą wiedze od Boga, choć nie przeciez Bóg nie istnieje. Najbardziej rozbawiło mnie stwierdzenie że żaden historych nie wspomniał o Chrystusie po czym autor sam obala swoją teze podając że jednak wspomniało o nim 3 wielkich historyków rzymskich. Nawet to new age nie podaje dobrze bo według nich era ryb kończy się chyba w tym roku a nie jak tu jest napisane w 2150. Ktoś wymyslił własną hisorie własne religie by poprzeć swoją teze ja tez tak potrawie tylko po co? Na pozostałe 2 cześci szkoda mi było czasu choć pewnie chodziło tam w czesci 2 o znanych faktach o WTC więc nic szokującego pewnie żle przedstawione po wiadomo że USA w wojnie z Irakiem jak i teraz z Iranem chodzi o podtrzymanie siły dolara i utrzymanie imperium więc jest możliwa była prowokacja dla takich celów może nawet konieczna a 3cześć moze sobie jeszcze kiedys obejze posmiac sie zanarchistycznego i komunistycznego bełkotui z dzienikarzy mądrzejszych od laureatów Nobla
Człowieku, zanim zaczniesz się wypowiadać odnośnie "komunistycznego bełkotui z dzienikarzy mądrzejszych od laureatów Nobla" proponuję Ci zapoznać się trochę z historią. Na początek polecam : http://www.youtube.com/watch?v=lvH2yQbc108 - Film ten to dokument i podaje wyłącznie FAKTY i cytaty, więc skończ już swoje pseudowywody, bo akurat z całego Zeitgeista to właśnie część 3 najbardziej trzyma się kupy i potrafi się sama wybronić
Zaitgaist moim zdaniem to dobry dokument być może narzuca swoją prawdę ale wybija całkowicie z rytmu, zmusza mózg do myślenia dla ludzi z otwartym umysłem, system edukacji nasz jest faktycznie kiepski, "nie chcę żebyś dużo myślał w ten sposób nie wejdziesz w drogę ważnym ludziom", Narkotyki Alkohol utrzymanie mózgu w rozerwaniu, naprawdę coś w tym jest :P