Duch epoki

Zeitgeist
2007
7,1 12 tys. ocen
7,1 10 1 12372
Duch epoki
powrót do forum filmu Duch epoki

Tego typu filmy zawsze pozostawiaja we mnie poczucie próby manipulacji mną, pulsujące obrazy (w tym wypadku przerywniki ze słońcem), czasem muzyka mająca wprowadzić mnie w hipnotyczny stan, biadolenie o miłości i jedności. To zwykli sekciarze.
Część I moim zdaniem niepotrzebna, choć sprawnie zrealizowana. Ale to na potrzeby przeciętnego amerykanina, który pewnie nie wie gdzie leży Egipt, więc można mu wcisnąć wszystko, nie skonfrontuje wiadomości podanych w filmie z literaturą fachową.
Część II dosyć przekonująca. Miłośnikowi teorii spiskowych (np. mnie) powinna przypaść do gustu. Niestety nie było mnie na miejscu, nie dane mi było słyszeć wybuchów w piwnicach, ani oglądać potoków stopionej stali, ale obraz 9/11 wyłaniający się z filmu fascynujący (dla miłośnika teorii spiskowych, nie fanatyka). Można się nad tym zastanawiać. To samo część III, choć może wydawać się nieprawdopodobna i pewnie taka jest, to w każdej bajce jest ziarnko prawdy, a jeżeli mamy do czynienia z taką historią (nwo), ów ziarnko to wystarczająco dużo, aby zachować czujność ;)

Trooper

tja rowniez odnioslem wrazenie manipulacji ale ja sie wczesniej interesowalem hipnoza sila perswazi i sztuczkami magicznymi tudziez iluzjami i wiem o co chodzi takze na mnie to niedzialalo pozatym jadlem akurat i nbie zwracalem na to uwagi raczej sluchalem tego co mowia
'watek religijny wydal mi sie malo wiarygodny
za to WTC jak najbardziej i bez tego wiedzialemz e to koncerny zbrojeniowe napedzaja te konflikty
cz3 troche sci-fi powialo

ale spoko bede mial co analizowac i pownikac co prawda a co nie

spytam sie znajomych ksiezy co oni na to chce miec opinie obydwu stron i sam ocenie co mnie bardzie pzrekonuje

ja to juz dawno po szkole jestem ale jasli ktos jest jeszce w wieku szkolnym powinien zaproponowac pusczenie tego filmu na lekcji religii i wyjasnienie sobie niektorych faktow pzrez ksiaedza jakbym ja mial taka mozliwosc na pewno bym to zrobil

camelo111

Witam
Nie obrazajac ciebie. Naprawde myslisz, ze jakakolwiek osoba zwiaza z KK wyjasni cos takiego na nieswoja korzysc? "Dziel i zdobywaj" jak dobrze te slowa pasuja do tego co robi kosciol w Polsce (i nie tylko). Polecam SAMODZIELNIE pomyslec i otworzyc oczy (chociaz na nasza polska rzeczywistosc) bo jestes slepy i wlasnie manipulowany...
Pozdrawiam

ftr

Samodzielnie to wg Ciebie znaczy nie przyjmując arhumentacji drugiej strony?

ocenił(a) film na 9
camelo111

Watpie zeby to podzialalo. Moj ksiadz na pytania typu "dlaczego niektorzy ksieza na weselach upiajaj sie do nieprzytomnosci? Przeciez jest przykazanie o umiarkowaniu jedzenia i picia" odpowiada zawsze tym samym zdaniem "ksiadz tez czlowiek" ;] Ale sprubuje z filmem :)

Trooper

Pamiętajcie, że jest to obraz przede wszystkim skierowany do amerykanów, którym wszystko trzeba wytłumaczyć obrazkami, krzykiem, emocjami itd. jak dziecku. Jednak wystarczy po prostu nie zwracać uwagi na różne techniki manipulacji, a zebrać jakoś różne argumenty przedstawione w filmie do kupy i spróbować to przeanalizować.

Jaero87

Manipulacja manipulacją a fakty faktami, tak wiele trzeba wysiłku żeby sprawdzić samemu czy okoliczności pokazane w dokumencie miały miejsce? Czasy ciemnoty, gdzie ksiądz był wyrocznią na szczęście się kończą ;)

ocenił(a) film na 1
Jaero87

Nie nie trzeba. Polecam serial "Kosmos". Jeden z najpopularniejszych seriali dokumentalnych w historii. Przejrzysty, fascynujący i treściwy. Odwołuje się do emocji bez migających, dramatycznych obrazów. Nie ma w nim paranoi. Nigdzie nie znalazłem tle nadziei na przyszłość. Przy tym wszystkim jest bardzo amerykański.