Tego typu filmy zawsze pozostawiaja we mnie poczucie próby manipulacji mną, pulsujące obrazy (w tym wypadku przerywniki ze słońcem), czasem muzyka mająca wprowadzić mnie w hipnotyczny stan, biadolenie o miłości i jedności. To zwykli sekciarze.
Część I moim zdaniem niepotrzebna, choć sprawnie zrealizowana. Ale to na potrzeby przeciętnego amerykanina, który pewnie nie wie gdzie leży Egipt, więc można mu wcisnąć wszystko, nie skonfrontuje wiadomości podanych w filmie z literaturą fachową.
Część II dosyć przekonująca. Miłośnikowi teorii spiskowych (np. mnie) powinna przypaść do gustu. Niestety nie było mnie na miejscu, nie dane mi było słyszeć wybuchów w piwnicach, ani oglądać potoków stopionej stali, ale obraz 9/11 wyłaniający się z filmu fascynujący (dla miłośnika teorii spiskowych, nie fanatyka). Można się nad tym zastanawiać. To samo część III, choć może wydawać się nieprawdopodobna i pewnie taka jest, to w każdej bajce jest ziarnko prawdy, a jeżeli mamy do czynienia z taką historią (nwo), ów ziarnko to wystarczająco dużo, aby zachować czujność ;)
tja rowniez odnioslem wrazenie manipulacji ale ja sie wczesniej interesowalem hipnoza sila perswazi i sztuczkami magicznymi tudziez iluzjami i wiem o co chodzi takze na mnie to niedzialalo pozatym jadlem akurat i nbie zwracalem na to uwagi raczej sluchalem tego co mowia
'watek religijny wydal mi sie malo wiarygodny
za to WTC jak najbardziej i bez tego wiedzialemz e to koncerny zbrojeniowe napedzaja te konflikty
cz3 troche sci-fi powialo
ale spoko bede mial co analizowac i pownikac co prawda a co nie
spytam sie znajomych ksiezy co oni na to chce miec opinie obydwu stron i sam ocenie co mnie bardzie pzrekonuje
ja to juz dawno po szkole jestem ale jasli ktos jest jeszce w wieku szkolnym powinien zaproponowac pusczenie tego filmu na lekcji religii i wyjasnienie sobie niektorych faktow pzrez ksiaedza jakbym ja mial taka mozliwosc na pewno bym to zrobil
Witam
Nie obrazajac ciebie. Naprawde myslisz, ze jakakolwiek osoba zwiaza z KK wyjasni cos takiego na nieswoja korzysc? "Dziel i zdobywaj" jak dobrze te slowa pasuja do tego co robi kosciol w Polsce (i nie tylko). Polecam SAMODZIELNIE pomyslec i otworzyc oczy (chociaz na nasza polska rzeczywistosc) bo jestes slepy i wlasnie manipulowany...
Pozdrawiam
Watpie zeby to podzialalo. Moj ksiadz na pytania typu "dlaczego niektorzy ksieza na weselach upiajaj sie do nieprzytomnosci? Przeciez jest przykazanie o umiarkowaniu jedzenia i picia" odpowiada zawsze tym samym zdaniem "ksiadz tez czlowiek" ;] Ale sprubuje z filmem :)
Pamiętajcie, że jest to obraz przede wszystkim skierowany do amerykanów, którym wszystko trzeba wytłumaczyć obrazkami, krzykiem, emocjami itd. jak dziecku. Jednak wystarczy po prostu nie zwracać uwagi na różne techniki manipulacji, a zebrać jakoś różne argumenty przedstawione w filmie do kupy i spróbować to przeanalizować.
Manipulacja manipulacją a fakty faktami, tak wiele trzeba wysiłku żeby sprawdzić samemu czy okoliczności pokazane w dokumencie miały miejsce? Czasy ciemnoty, gdzie ksiądz był wyrocznią na szczęście się kończą ;)
Nie nie trzeba. Polecam serial "Kosmos". Jeden z najpopularniejszych seriali dokumentalnych w historii. Przejrzysty, fascynujący i treściwy. Odwołuje się do emocji bez migających, dramatycznych obrazów. Nie ma w nim paranoi. Nigdzie nie znalazłem tle nadziei na przyszłość. Przy tym wszystkim jest bardzo amerykański.