Parę moich spostrzeżeń o Zeitgeist.
Tak jak we wszystkich takich filmach tego typu mamy tu do czynienia z lekkim naginaniem faktów oraz wyolbrzymieniami. Ale jest to naturalne, bo każda ze stron chce pokazać tylko swoje silne strony.
Nie mniej jest tutaj wiele prawdy. Nie wszystko jest prawdą ale sporo rzeczy tak. Nie można jednak przyjmować tej wiedzy bezwarunkowo. Trzeba MYŚLEĆ i Wyciągać własne wnioski. Radzę każdy fakt samemu sprawdzać, mamy internet, encyklopedie, mnóstwo książek. Jak ktoś chce podejść do tego wszystkiego racjonalnie to niech nie przyjmuje treści tego filmu w 100 % jako prawdę, lecz poczyta opinie drugiej strony, przejrzy dostępne zasoby i wyrobi sobie własną opinię.
3 części tego filmu oceniam w różny sposób.
Część religijna według mnie została zburzona przez film Fałsz w Zeitgeist (czy coś podobnego). Pokazał on, że wiele rzeczy zostało nadinterpretowanych, na wiele nie ma żadnych dowodów ani faktów albo co gorsze w paru aspektach autor po prostu mija się z prawdą. Owszem religia chrześcijańska nie jest w 100 % "czysta" o której wszyscy chyba wiemy (inkwizycja itd.) i można znaleźć podobieństwa z innymi religiami pogańskimi ale PODOBIEŃSTWA są wszędzie. Wszystko jest z czymś podobne. Pytanie JAK BARDZO. Rozmowy o religii są trudne. Nie jestem żadnym zatwardziałym katolem, który chodzi do kościoła ale tą część oceniam negatywnie. Oglądałem ją (przeczuwałem to) dopiero na końcu i wszystkim to polecam. Na wiele tez/pytań nie możemy uzyskać odpowiedzi dlatego to pole do popisu dla przeciwników filmu jak również ich autorów.
Część historyczna jest według mnie zdecydowanie lepsza. 9/11 to inna sprawa o której ciężko mi mówić. Napewno incydent ten spowodował wojne z Irakiem/Afganistanem z której ELITA zbiera olbrzymie profity. Napewno łatwiej też uchwalić ustawę antyterorystyczną i to wszystko jest bez wątpienia prawda. Czy była to robota rządu USA ? Nie chce się w to wierzyć. Napewno na to wygląda. Ale czy przypadkiem ktoś nie chciał by to tak wyglądało ? Ćwiczenia tego samego dnia (to samo Londyn) przez co
siły ochronne były zdezorganizowane ? To najlepsza okazja do ataku. W WTC wybuchły bomby podłożone przez kogoś. Samolot miał tylko zmyłką to pewne. Ale nie sądzę by to mogła być robota Talibów i Bin Ladena. Co pokazywałoby brak żadnych dowodów jak również próba za wszelką cenę podrzucania sfałszowanych dowodów. Inna sprawa to Pentagon i Shanskville. To śmierdzi strasznie. Ale nie chce mi się wierzyć że to zrobił rząd USA. Rząd tylko to wykorzystał a według mnie stoją za tym ELITY (czyli ta mroczna skorumpowana część rządu) które miały dostęp do informacji i systemu.
Sytuacja z wojnami światowymi, zatonięciem Lusitanii, Incydent Tonkiński, Pearl Harbor i powiązaniem z Hitlerowcami to bez wątpienia prawda. Zajrzyjcie tylko do encyklopedii, wikipedii. To "czarna strona" USA o której mało się mówi. Ale każde państwo ma też czarną historię. Władza i siła deprawuje.
Część ekonomiczna to już w 100 % prawda. Na wojnach się zarabia olbrzymie pieniądze. Każdy to wie. Rockefellerowie, Morganowie, Rotschildowie zarobili olbrzymie pieniądze nie tylko na wojnach ale również na spekulacjach i WIELKICH KRYZYSACH. Skupowali za bezcen wielkie banki, korporacje i to jest bezsprzeczny fakt. Że to oni nadmuchiwali bańkę i wycofali się z giełdy troszkę wcześniej jest to też OFICJALNIE POTWIERDZONE.
Bank CENTRALNY ? Polecam złoty wywiad z Ronem Paulem ale również przestudiowanie podręczników do EKONOMII. To też bezsprzecznie prawda. PODAŻ PIENIĄDZA nie ma pokrycia w złocie. Papierki nie mają żadnej wartości. Jest to sztuczna wartość i co gorsze kontrole nad tym mają banki centralne.
DŁUG PUBLICZNY mają wszystkie państwa świata, zarabiają na tym banki centralne (nawet jeśli 0.01 % jest w rękach prywatnych to mają z tego olbrzymie kwoty). Historia pokazuje że ZWIĘKSZAJĄ ilość pieniądza i wtedy pojawia się wielki kryzys. Bogaci się bogacą, biedni i middle class tracą wszystko lub prawie wszystko. Teraz mamy taką sytuację. Ale za parę lat kredyty znów będą bardzo tanie i znów będzie to samo ...
Najbardziej przerażające rzeczy to jest CHIPY, OGRANICZANIE PRAW OBYWATELII to też w 100 %. Co gorsza sami obywatele tego chcą. Również w Polsce. I to jest smutne ...
Media kontrolowane przez wąską elitę ? W 100 % prawda. Nie ma tam wolności słowa, każda TV jest zależna od czegoś. Że w TV nie ma nic wartościowego ? Sami to widzimy. Tylko sport, taniec z gwiazdami, na lodzie, dyskusje tylko o nic nie wartych rzeczach, politycy wygrywają tym jak wyglądają, kłamią, jaki mają stosunek do gejów, in vitro zamiast o ekonomii, wolności prawa to też NIESTETY PRAWDA. Ale to nasza wina.
Reasumując w Zeitgeist dużo prawdy. Oceniam go bardzo dobrze ale tylko dlatego, że brak innych mediów tego typu które przebiły się na większą skale. To co mi się nie podoba to fakt, że film ten pokazuje jak ELITY nami manipulują a sami to robią w tym filmie. W kółko powtarzają to samo, naginają trochę fakty, wykorzystują psychologię, nie pokazują całej perspektywy, drugiej strony itd. ale rozumiem, że film ten ma inne założenie.
Ten film to jest pseudonaukowa kupa. Jak ktoś ma kupę zamiast mózgu to będzie powtarzał i wierzył w te głupoty typu nwo. Ten film to robienie ludziom jeszcze większej wody z mózgu. Czy ktoś wyznaje religię czy nie to nie ma znaczenia, ale nie dajcie się zmanipulować tym filmem i nie brońcie poglądów i teorii w nim zawartych, bo tylko o to im chodzi. Poza tym ktoś czy coś(władza) ludźmi musi rządzić byle jak bo byle jak ale rządzi. Taka już ludzka natura.
Wszyscy nie muszą być mądrzy, ale trza starać się myśleć samodzielnie.
harald807 - "trza starać się myśleć samodzielnie." Więc najwyższy czas, żebyś ty też posiadł tę umiejętnośc. Przecież nikt nie mówi, że należy byc ślepo zapatrzonym w ten film. Proponuję, abyś poszukał w internecie więcej informacji na temat NWO i teoriach poruszonych w Zeitgeist. To prawda, że częśc tych "faktów" jest wzięta z kosmosu, ale jest też wiele prawdziwych informacji.
Myślisz, że ludzie, którzy choc trochę zgadzają się z tym film mają wyprany mózg i są zmanipulowani przez jego twórców?
Czytając to odniosłam wrażenie, że jesteś jednym z tych, którzy bezkrytycznie przyjmuja tą papkę, którą serwują im media w TV, jako pierwsi pójdą (pobiegną!)zaszczepic się przed NIOSĄCĄ ZA SOBĄ ŚMIERTELNE ŻNIWO świńską grypą (śmiechu warte), która jest jak zwykłe przeziębienie. Myślisz, że przypadkowo z tej choroby tak szybko media zrobiły niesamowitą pandemię? Nawet ktoś mało rozgarnięty powinien zauważyc, że coś tu nie gra...
I naprawdę nie jestem jakąś fanatyczką teorii spiskowych. Po prostu już dawno zauważyłam, że ta chora rzeczywistośc, w której żyjemy, została stworzona w jakimś celu i tego celu postanowiłam poszukac. W ten też sposób natknęłąm się na film Zeitgeist i wiele innych.
I tobie też to proponuję. Albo po prostu rozejrzyj się dokładniej wokół siebie, może zobaczysz to, czego wcześniej nie dostrzegałeś.
Ciągle dostrzegam nowe rzeczy wokół siebie. Ciekawsze to niż te filmy i szukanie w internecie więcej informacji na temat NWO.
Ale nie uważam, że "matrix mnie więzi".
No i nawet ktoś tak mało rozgarnięty jak ja zauważył, że przy pomocy Zeitgeist
ktoś próbuje mi wcisnąć jakąś ciemnotę beszczelniej niż "świadkowie jahwe i pochwe niekończąca się bajera".
A w wizjach twórców Zeitgeist ze świńską grypą nie widzę niczego spójnego z własnymi refleksjami co by dawało pełny obraz spisku.
A to kto i co bezkrytycznie przyjmuje to jego prawo.
Nie jestem ani fanatykiem ani przeciwnikiem Zeitgeist dla mnie to takie kuglarskie sztuczki ot co.
Dla mnie jestes slepym kretynem jak ten film nie ma przekazu to czemu ogladasz a jak sie nie podoba to po co kometujesz zapewne jestes tu w obronie potworow ktozy nam te pieklo zgotowali. O strategii I manipulacji jak o spisku czy o bankowosci malo wiesz chodzisz do pracy dzieci do szkoly I zyjesz we wlasnym zamknietym swiatem nierozumiejac zycia. Obudz sie I ogarnij swoje zycie bo twoja ciemnota oczernia najblizszych haroldzie zamknij dzwi.