Dziewczyna we mgle

La ragazza nella nebbia
2017
6,9 38 tys. ocen
6,9 10 1 37633
5,9 22 krytyków
Dziewczyna we mgle
powrót do forum filmu Dziewczyna we mgle

Mam pytanie do osób, które czytały książkę - jak wiele jest różnic pomiędzy nią a filmem? Czy to co widzieliście na ekranie pokrywało się z waszymi wyobrażeniami podczas czytania?

Donato Carrisi to nie tylko reżyser i scenarzysta “Dziewczyny we mgle”, ale także autor książki na której został oparty film. Szczerze mówiąc nie przypominam sobie podobnego przypadku. Dodatkowo biorąc pod uwagę, że to jego debiut jeśli chodzi o kręcenie filmów poradził sobie znakomicie. Jeśli za ekranizację odpowiada osoba, która napisała pierwowzór to zakładam, że zmiany są niewielkie. To duża szansa na bliskie ideału przełożenie książki na film. W takiej sytuacji Donato Carrisi mógł przecież dobrać aktorów, lokacje i przedstawić swoją wizję historii tak dokładnie jak tylko pozwala na to kamera. I budzet, budzet też jest ważny :D

mario_ka

Ja przeczytałam książkę i nawet specjalnie czekałam z seansem aż ją skończę, ponieważ chciałam móc ocenić ten eksperyment w postaci ekranizacji wyreżyserowanej przez autora. Treść jest oddana bardzo wiernie, postaci mówią wręcz dialogami z książki. Donato Carrisi pozwolił sobie tylko na pominięcie kilku drobnych wątków (ucieczka córki Lorisa czy jego pobicie w więzieniu). To chyba pierwsza ekranizacja kryminału, która naprawdę mi się podobała, bo nie czułam, że reżyser coś spłaszcza, upraszcza i niepotrzebnie zmienia. A to, jak pokazano końcówkę i wyjaśnienie całej zagadki - mega!

ocenił(a) film na 7
Olga1304

a czy Detektyw Vogel miał chociaż cień podejrzenia wobec psychiatry (Reno), że on jest tym mordercą sprzed lat? Jest coś o tym w książce?

profix

raczej nie, w książce nie zetknął się wcześniej z psychiatrą, znał go tylko ze słyszenia, mam tylko dwa "ale" Vogel trafił do psychiatry z podejrzeniem zaburzeń psychicznych więc można by założyć, że udawał problemy, aby porozmawiać z psychiatrą z drugiej strony zamordował kogoś czyli jego stan psychiczny faktycznie mógł nie być za dobry. Drugie " ale" to spostrzeżenie Vogla dotyczące jednorodnego gustu psychiatry w sprawie łowionych rybek, ale zakładając, że nie znał psychiatry można przyjąć, że spostrzeżenie zostało rzucane tak po prostu, bo skojarzyło mu się luźno ze sprawą Ann Lou.
Ja mam więcej wątpliwości odnośnie motywacji samego Vogela, dlaczego zamiast oddać sprawcę w ręce policji i częściowo odzyskać dobre imię zabił go pogrążając się tym zupełnie?

ocenił(a) film na 7
lila_2603

A mi już uciekły szczegóły filmu:) dzięki wielkie za odpowiedź. pozdr.

ocenił(a) film na 7
mario_ka

Tornatore to też taki reżyser-pisarz. Pisze swoje książki, czy też swoje scenariusze zamienia w powieści.