Dziewczyna z tatuażem

The Girl with the Dragon Tattoo
2011
7,7 331 tys. ocen
7,7 10 1 330934
7,3 59 krytyków
Dziewczyna z tatuażem
powrót do forum filmu Dziewczyna z tatuażem
użytkownik usunięty
meridian

nie rozumiem tych ciągłych porównań do szwedzkiej wersji!? przecież to nawet nie jest remake, tylko adaptacja millenium larssona.

ocenił(a) film na 7

Gdyby nie było amerykańskiej wersji nakręconej zaledwie dwa lata później, nie byłoby porównań. Nic w tym złego.

użytkownik usunięty
meridian

dobra nie widziałem szwedzkiej wersji i jakoś nie palę się do jej obejrzenia.. the girl with the dragon tattoo zaspokaja mnie w pełni :) denerwuje mnie po prostu to że ktoś daje niską ocenę temu filmowi tylko dlatego że widział szwedzki film i porównuje go teraz do amerykańskiego. coś w stylu "a mnie się bardziej podobała noomi w roli lisbeth daję 3/10" albo "szwedzka wersja ma lepszy klimat 2/10". pewnie gdyby powstała tylko wersja amerykańska nie byłoby takiej krytyki, ale co poniektórzy za cel życiowy postawili sobie obronę szwedów i nadmiernie gloryfikują ich film.

ocenił(a) film na 7

Popieram twój pogląd i również nie rozumiem osób, które wersji USA dają 2 albo 3, a szwedzkiej np 8 czy 9. Ja dałem uczciwą ocenę dobry a Flicka med tatuering dostała oczko wyżej. Jeśli oglądałeś wersję amerykańską i ci się podobała, obejrzyj wersję szwedzką, ale wszystkie 3 części. Dziewczyna która igrała z ogniem i Zamek z piasku, który runął, to wersje dwupłytowe, tak więc masz 6 godzin porządnego kina. Ciekaw jestem jak sam ocenisz Noomi w roli Lisbeth. Pozdro.

meridian

Moim zdaniem szwedzka wersja lepsza, choć amerykańska też dobrze oddaje klimat książki pozdro

użytkownik usunięty
meridian

Nie oglądałem wersji szwedzkiej, dlatego nie mam porównania, ale wersja amerykańska jest dla mnie świetna. Perfekcjonizm Finchera widać przy każdym ujęciu. Świetny klimat, świetna gra i dobór aktorów, dobra muzyka... Jednym słowem: cudo!