Noomi Rapace przebija Rooney Mara.
nie rozumiem tych ciągłych porównań do szwedzkiej wersji!? przecież to nawet nie jest remake, tylko adaptacja millenium larssona.
Gdyby nie było amerykańskiej wersji nakręconej zaledwie dwa lata później, nie byłoby porównań. Nic w tym złego.
dobra nie widziałem szwedzkiej wersji i jakoś nie palę się do jej obejrzenia.. the girl with the dragon tattoo zaspokaja mnie w pełni :) denerwuje mnie po prostu to że ktoś daje niską ocenę temu filmowi tylko dlatego że widział szwedzki film i porównuje go teraz do amerykańskiego. coś w stylu "a mnie się bardziej podobała noomi w roli lisbeth daję 3/10" albo "szwedzka wersja ma lepszy klimat 2/10". pewnie gdyby powstała tylko wersja amerykańska nie byłoby takiej krytyki, ale co poniektórzy za cel życiowy postawili sobie obronę szwedów i nadmiernie gloryfikują ich film.
Popieram twój pogląd i również nie rozumiem osób, które wersji USA dają 2 albo 3, a szwedzkiej np 8 czy 9. Ja dałem uczciwą ocenę dobry a Flicka med tatuering dostała oczko wyżej. Jeśli oglądałeś wersję amerykańską i ci się podobała, obejrzyj wersję szwedzką, ale wszystkie 3 części. Dziewczyna która igrała z ogniem i Zamek z piasku, który runął, to wersje dwupłytowe, tak więc masz 6 godzin porządnego kina. Ciekaw jestem jak sam ocenisz Noomi w roli Lisbeth. Pozdro.