nietrudno było się domyslic przebiegu akcji, zakończenia, jesli sie wie o czym film traktuje...
jednak, abstrahując od zachowań uczestników eksperymrentu, które były niejako naturalną konsekwencją powierznych im ról i cech charakterologicznych, dlaczego podejmujac się takiego eksperymentu badacze, naukowcy nie zachowali minimum bezpieczeństwa? - dla mnie jest to "trochę" nieodpowiedzailnością zostawić jednego (tak jak to zostało ukazane w filmie, a nie wiem na ile jest to zbiezne z faktami) opiekuna, który nadzoruje cały eksperyment... niemniej podejrzane były dla mnie zamiary kierownika eksperymentu - ewidentne było że liczy na cos "więcej" ze strony uczestników, bo te zachowania mu nie wystarczają! totalny brak odpowiedzialność - jeśli juz jest świadomy a powinien być ze sytuacja zmienia człowieka(w końcu byl psychologiem), to powinien nakazać zachowac szczególnoa ostrożnośc w eksperymencie - a tu w sosób nimalże jak zabawa to zostało przez niego potraktowane - to jest mój plac zabaw i ja tu decuduję - totalny brak kompetencji - i tego najbardzj w filmie nie potrafię zrozumieć!!!! ba, nawet nie w filmie, bo ten może ubarwić, odpowiednio formować, tylko w rzeczywistości; zastanawiam się jak mógł się wymknąc spod kontoli taki eksperyment - niech ktoś mi to wytłumaczy? [najlepioej jak poda mi jakies fakty]
natomaist jeśłi chodzi o zachowania uczestników, to jest to na pewno dobrze ukaznae jak bardzo duży wpływ ma na nasze życie ma otoczenie, które, z kolei implikuje nasze zachowania - jestem zwolennikiem teorii większego wpływu otoczenia niz uwarunkowań genetycznych na zycie ludzkie więc nie byłem zdziwony do czego człowiek moze sie posunąc kiedy znajdzie sie w danej sytuacji - dlatego oglądając film zastanawiałem sie gdzie zostanie popełniony bład, który doprowadzi do smierci uczestnika, co wiedziałem że niejako nastapi... dlatego napisałme wcześnije że nie rozumiem jak mogło dojśc do takiego uchybienia
jaka ocena? dla mnie film zbyt oczywisty choc zastanawia pewna niekompetencja ze stony prowadzących badania - to wskazuje na problem "właściwy człowiek na własciwym miejscu"
ehh, ogólnie mam mieszna uczucia...