Eksperyment

Das Experiment
2001
7,4 41 tys. ocen
7,4 10 1 40735
5,8 12 krytyków
Eksperyment
powrót do forum filmu Eksperyment

Nie wiem, jak Wy, ale ja widzę tutaj podobieństwo do Władcy Much. Normalni ludzie oderwani od swego normalnego życia są w stanie robić rzeczy, których nigdy by nie zrobili.
Spójrzcie również na zachowania ludzi w ekstremalnych warunkach (np. kanibalizm w sytuacji, gdy nie ma nic do jedzenia).
Film dla mnie był ciekawy, ale chętnie zobaczyłbym analizę porównawczą tych badań wstępnych (obrazki w zamkniętym pomieszczeniu). Wyniki mogłyby być interesujące.

ocenił(a) film na 4
miggie

oczywiście, film porusza ten sam temat

ale dla obu tych historii ja bym wniosek sformułował inaczej - ludzie w istocie tacy właśnie są, to cywilizacja tworzy "nienormalne" warunki i temperuje ludzkie zachowania; eksperyment czy bezludna wyspa wyzwalają po prostu w człowieku zachowania pierwotne i jak najbardziej naturalne

Martinn

podobieństwo jest.
takie sytuacje wyzwalają pierwotne instynkty. sam Zimbardo był wstrząsnięty rezultatami eksperymentu, nie spodziewał się że odkryje coś takiego.

ocenił(a) film na 5
miggie

Wyniki są interesujące, bo tak naprawdę nie chodziło o sam fakt oderwania od rzeczywistości tylko o przyjęcie pewnej roli - roli więźnia/buntownika i roli strażnika/oprawcy. Eksperyment stanfordzki został przerwany po 10 dniach - gdyż strażnicy o mało nie zagłodzili jednego z więźniów, który musiał się po tym wszystkim leczyć psychiatrycznie.
Kiedyś do "Focusa" dołączony był film dokumentalny na ten temat - była w nim m.in. mowa o tym, że również osoba nadzorująca cały eksperyment przyjęła pewną rolę - przestała reagować na agresję i przemoc strażników wobec więźniów. Dopiero jedna ze studentek, którą doktor poprosił o ocenienie obecnego postępu badań zauważyła, że to wszystko jest chore. To właśnie dzięki niej eksperymet został przerwany i nie doszło do zdażeń, które pokazuje film "Das Experiment".
Jeśli interesują Cię wyniki badań poszukaj starego wydania "Focusa", z dołączoną płytą.