Film w swojej istocie zabrania nam oceniać postępowanie bohaterów. Stawia pytania, na które odpowiedź mogą dać jedynie ci co tam byli ale uzmysławia nam, że w pewnych sytuacjach trzeba zrezygnować z moralności.
Zgadza się.
Jedni powiedzą ,że naziście też mieli odruchy ludzkie, bo jednak dali szansę ''grupie'' żydów tak jak na filmie widzimy, drudzy ,dodadzą ,że żydzi byli w stanie zrobić wszystko ,aby tylko udało im się przeżyć. Ale i jedno i drugie zagadnienie zapewne jest słuszne.
Prawda jest taka ,że my nie jesteśmy w stanie oceniać tamtych czasów ,tamtych ludzi ,bo nam po prostu nie wolno.
Człowiek mądry jest jak obserwuje innych zza szklanej szyby.
który z tych nazistów miał ludzkie odruchy bo nie widziałem? Oni tylko chcieli by zrobili im dolary by mogli z nimi uciec bo sami wiedzieli że wojnę przegrywają, a ich "odruchy ludzkie" to była gra na zwłokę by Ci ludzie zrobili im to co chcieli (czyt. dolary).
Jak dla mnie nie podoba mi się że piszesz prosto iż konkretnie "Żydzi" robili wszystko by przeżyć, uważasz że gdyby nie był to Żyd to nie chciałby przeżyć i nie robiłby wszystkiego ?
Pozdrawiam
Zapraszam na temat ,który założyłem dzisiaj. Tam jasno napisałem ,że nie tylko o Żydów chodzi ,ale o każdego kto był ofiarą. W filmie mowa była o Żydach więc piłem akurat do tej sytuacji. Napisałem również ,że ''jedni powiedzą'' ,a z tym ,że to jest ''słuszne'' właśnie miałem to na myśli ,że w takiej sprawie jak fałszerstwo o którym mowa, naziści byli w stanie pokazać ''człowieczeństwo''. Pewnie gdyby sprawy potoczyły się inaczej i tak wszyscy Żydzi by skończyli z kulą w głowie. Tak więc był interes, było inne traktowanie. Fałsz i obłuda.
pozdrawiam