Futro: portret wyobrażony Diane Arbus

Fur: An Imaginary Portrait of Diane Arbus
2006
7,1 7,2 tys. ocen
7,1 10 1 7154
6,8 4 krytyków
Futro: portret wyobrażony Diane Arbus
powrót do forum filmu Futro: portret wyobrażony Diane Arbus

Piękna i bestia

ocenił(a) film na 7

Fur to ostatni film jaki było mi dane zobaczyć przed maturą. Postać Diane Arbus przed zobaczeniem filmu nie była mi kompletnie znana, stąd oglądałem z zaciekawieniem historie Diane (czyt. "dajan a właściwie dijan")
Pierwsze 3 min. to szok :D Dalszy ciąg filmu oglądało się bardzo przyjemnie, lecz bez szoku. Film mógłby być trochę ciekawszy, od pierwszej sceny z panem o psiej twarzy akcja zwalnia i zaczyna się romannns z końcówką, która niczym nie zaskakuje. Na szczęście filmowi nie można odmówić świetnego klimatu, smutnego klimatu, który wzmacnia miła grająca przez większość filmu muzyka. Po filmie mam wrażenie, że był grany jeden utwór przez cały film o_O choć to oczywiście nieprawda ;) Zdjęcia też godne pochwały, szczególnie podczas pobytu nad morzem.
Mówiąc o aktorach, muszę pochwalić wiecznie piękną, cudowną, olśniewającą, intrygującą panią o najpiękniejszym spojrzeniu jakie było mi kiedykolwiek ujrzeć - Nicole Kidman. To właśnie ona nadaje ten spokojny klimat. Pan Robert Downey Jr. niewiele mógł pokazać, i tak też zrobił, dla filmu był jak włosy w kanalizacji.
Sądzę, że Fur można porównać do "Miss Potter" choć jest mroczniejszy i bez tylu uśmiechów. Tak więc powtórzę po raz czwarty chyba, film ze świetnym klimatem, jednak "bez erekcji" 7/10
Żałuję, że nie mogłem zobaczyć filmu w kinie. Czekam na wersję DVD

ocenił(a) film na 9
molko

"Pan Robert Downey Jr ..niewiele mógł pokazać(???)(...)Dla filmu
był,jak..włosy w kanalizacji"???Nooo..to..gratuluję wrazliwego oka!!Jeśli W
TEN SPOSÓB postrzegasz sztukę aktorską..to pozostań przy filmach dla
płaksiwych podkuchennych..Pokaż mi aktora,który..nie mając ŻADNYCH środków
wyrazu,ponad..spojrzenie i głos-ZDOMINUJE swą postacią film??Ślepoto;lepiej
się zajmij..smażeniem mielonych..Twoje osiagi będą na pewno..efektywniejsze
i na twoim poziomie!!Skoro w swej ślepocie nie potrafisz dostrzec ..kreacji
aktorskiej!!Współczuję!

ocenił(a) film na 10
dobbiacco_attersee

Zgadzam się z tą wypowiedzią, uważam że ten film wspaniale oddawał klimat filmu i wywiera na widzach to, co powinien. Ja sama jestem tego przykładem, gdy Lionel cierpiał i gdy na końcu popełnił samobójstwo cały czas rozpaczałam. A że bardzo rzadko film wywiera u mnie takie emocje, mogę z pewnością powiedzieć, że jest to jeden z najlepszych filmów tego typu. Brawa dla RDJ'a i Nicole!